Пређи на садржај

Demofest — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
мНема описа измене
nema izvore, napisan kao reklama
Ред 1: Ред 1:
{{bez izvora}}
{{sređivanje}}
'''Demofest''' je jedinstveni regionalni muzički festival takmičarskog karaktera, nastao 2008. godine u [[Бања Лука|Banjaluci]], a pruža šansu neafirmisanim, demo muzičarima sa ex-Yu prostora da živim nastupom pokažu da su dostojni ponovog pojavljivanja na sceni.
'''Demofest''' je jedinstveni regionalni muzički festival takmičarskog karaktera, nastao 2008. godine u [[Бања Лука|Banjaluci]], a pruža šansu neafirmisanim, demo muzičarima sa ex-Yu prostora da živim nastupom pokažu da su dostojni ponovog pojavljivanja na sceni.



Верзија на датум 4. јул 2015. у 00:41

Demofest je jedinstveni regionalni muzički festival takmičarskog karaktera, nastao 2008. godine u Banjaluci, a pruža šansu neafirmisanim, demo muzičarima sa ex-Yu prostora da živim nastupom pokažu da su dostojni ponovog pojavljivanja na sceni.

Pored 30 demo izvođača koji se takmiče svake godine, o značaju Demofesta govore etablirani svjetski i regionalni izvođači, kojima je ovaj muzički praznik: Kosheen, Asian Dub Foundation, Tricky, Kelis, Therapy?, Stereo MC’s, te regionalna među kojima su Darko Rundek Cargo Orchestar, Damir Urban & 4, Partibrejkers, Dubioza kolektiv, Majke, Darkwood Dub.

Žiri Demofesta su, između ostalih, muzičari Rambo Amadeus, Dušan Kojić Koja (Disciplin A Kitschme), Davor Gobac (Psihomodo pop), Sale Veruda (KUD Idijoti), Vasil Hadžimanov, Vlatko Stefanovski, Dino Šaran, Nikola Vranjković, ili dokazani muzički novinari i kritičari, kao što su Petar Janjatović i Bane Lokner.

Istorijat

Kroz festival prošlo je preko 300 različitih medijskih ekipa iz šest zemalja:

Prvi. Održan 2008. godine, imao je 192 prijave demo benda, 39 akreditovana novinara i ukupnu posjetu od 20.000 ljudi. Svirali su KUD Idijoti, Damir Urban, Darko Rundek, Vlatko Stefanovski i Marchelo.

Drugi. Cifra prijavljenih demo bendova je 370, a akreditovanih novinara 59. Koncerte su održali Kosheen, Asian Dub Fondation, Therapy? i Nouvelle Vague.

Treći. Na Demofest se prijavilo 438 demo bendova. Nastupali su Stereo MC’s, Kiril Džajkovski, New Young Pony Club i Fun Lovin’ Criminals.

Četvrti. Prijavljeno 400 demo bendova. Kelis, Tricky i Skindred su bili na bini festivala.

Peti. Umjesto inostranih bendova, fokus je premješten na domaće, regionalne bendove. Gosti su su bili Majke, Darkwood Dub, TBF, Psihomodo Pop, Zemlju Gruva i Sopot. Te godine se na konkurs prijavilo 395 demo bendova.

Šesti. Godina 2013. donosi 428 prijavljena benda. Svirali su i S.A.R.S., Partibrejkers, Superhiks, Plejboj, a i Kiril Džajkovski je ponovo bio gost, ovoga puta sa TK Wonder i MC Waspom.

Nagrade

Nagrade koje se dodjeljuju finalne večeri iznose 2.000 evra za treće mjesto, 3.000 evra za vicešampione, a 5.000 evra se uručuje pobjednicima Demofesta.

Pored glavnih, festival uručuje i nagrade najboljem basisti, koji dobija ručno izrađenu bas gitaru, te najboljem bubnjaru Demofesta, koji dobija custom element za svoj instrument.

Demofest nagrađuje i scenu svog grada, pa najperspektivniji banjalučki bend dobija 1.000 evra.

Vidi još

Izvori

Spoljašnje veze