Завод за заштиту природе Србије — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
радим
 
Нема описа измене
Ред 1: Ред 1:
{{радови у току}}
{{радови у току}}
'''Завод за заштиту природе Србије''' је организација која се бави заштитом и унапређењем природне баштине [[Србија|Србије]]. Овај завод је основан [[30. април]]а [[1948]]. године уредбом [[Влада републике Србије|владе]]. Првобитно име је било ''„Завод за заштиту и научно проучавање природних реткости НР Србије“''. Под данашњим називом, као Завод за заштиту природе Србије постоји од [[1993]]. године<ref name="Брошура">*''брошура „Завод за заштиту природе Србије“; пето издање, Београд 2006. године; тираж 3.000 примерака''</ref>. Седиште завода је у [[Београд]]у, а има и одељења у [[Нови Сад|Новом Саду]] и [[Ниш]]у док одељење у [[Приштина|Приштини]] тренуно није у функцији. Завод је подељен у три сектора: Сектор за заштиту природе, Сектор за истраживачко научну делатност и Сектор за опште послове.
'''Завод за заштиту природе Србије''' је организација која се бави заштитом и унапређењем природне баштине [[Србија|Србије]]. Овај завод је основан [[30. април]]а [[1948]]. године уредбом [[Влада републике Србије|владе]]. Првобитно име је било ''„Завод за заштиту и научно проучавање природних реткости НР Србије“''. Под данашњим називом, као Завод за заштиту природе Србије постоји од [[1993]]. године<ref name="Брошура">*''брошура „Завод за заштиту природе Србије“; пето издање, Београд 2006. године; тираж 3.000 примерака''</ref>. Седиште завода је у [[Београд]]у, а има и одељења у [[Нови Сад|Новом Саду]] и [[Ниш]]у док одељење у [[Приштина|Приштини]] тренуно није у функцији. Завод је подељен у три сектора: Сектор за заштиту природе, Сектор за истраживачко научну делатност и Сектор за опште послове. У оквиру ових сектора се налази 6 одељења и 7 одсека. Завод за свој рад одговара Влади Србије, а финансира се из буџета Србије<ref name="Организација">[http://www.natureprotection.org.yu/srp/tdoc/?conid=3 О организацији завода на званичној страници]</ref>. На челу завода се налази директор, а о доношењу стратешких одлука одлучује управни одбор, док новчано пословање завода надгледа надзорни одбор<ref name="Организација"/>. Садашњи директор Завода је [[Лидија Амиџић]].


Завод је [[2006]]. године имао 115 запослених, од тога 65 са високом стручном спремом<ref name="Брошура"/>.
Завод има 117 запослених, од тога 64 са високом стручном спремом<ref name="Организација"/> (2006. године је имао 115 запослених, од којих је 65 било са високом стручном спремом <ref name="Брошура"/>).

Завод поседује богату документацији
== Делатност ==
Завод врши следеће делатности<ref>[http://www.natureprotection.org.yu/srp/tdoc/?conid=1 О заводу, на званичној страници]</ref>:
* покретање поступка заштите неког природног добра
* истраживачки рад и проучавање [[биодиверзитет]]а и [[геодиверзитет]]а
* стручни надзор (надгледање заштићеног природног добра и предузимање мера његове заштите)
* међународна сарадња
* издавачка делатност
* образовање, презентација и комуникација
* музејско-природњачка делатност
* развијање базе података
* учествовање у изради просторних планова
* давање мишљења за издавање дозвола за сакупљање заштићених врста у комерцијалне сврхе


== Референце ==
== Референце ==

Верзија на датум 24. јул 2008. у 18:28

Завод за заштиту природе Србије је организација која се бави заштитом и унапређењем природне баштине Србије. Овај завод је основан 30. априла 1948. године уредбом владе. Првобитно име је било „Завод за заштиту и научно проучавање природних реткости НР Србије“. Под данашњим називом, као Завод за заштиту природе Србије постоји од 1993. године[1]. Седиште завода је у Београду, а има и одељења у Новом Саду и Нишу док одељење у Приштини тренуно није у функцији. Завод је подељен у три сектора: Сектор за заштиту природе, Сектор за истраживачко научну делатност и Сектор за опште послове. У оквиру ових сектора се налази 6 одељења и 7 одсека. Завод за свој рад одговара Влади Србије, а финансира се из буџета Србије[2]. На челу завода се налази директор, а о доношењу стратешких одлука одлучује управни одбор, док новчано пословање завода надгледа надзорни одбор[2]. Садашњи директор Завода је Лидија Амиџић.

Завод има 117 запослених, од тога 64 са високом стручном спремом[2] (2006. године је имао 115 запослених, од којих је 65 било са високом стручном спремом [1]).

Завод поседује богату документацији

Делатност

Завод врши следеће делатности[3]:

  • покретање поступка заштите неког природног добра
  • истраживачки рад и проучавање биодиверзитета и геодиверзитета
  • стручни надзор (надгледање заштићеног природног добра и предузимање мера његове заштите)
  • међународна сарадња
  • издавачка делатност
  • образовање, презентација и комуникација
  • музејско-природњачка делатност
  • развијање базе података
  • учествовање у изради просторних планова
  • давање мишљења за издавање дозвола за сакупљање заштићених врста у комерцијалне сврхе


Референце

  1. ^ а б *брошура „Завод за заштиту природе Србије“; пето издање, Београд 2006. године; тираж 3.000 примерака
  2. ^ а б в О организацији завода на званичној страници
  3. ^ О заводу, на званичној страници