Потисак — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
Нема описа измене
ознаке: Визуелно уређивање мобилна измена мобилно веб-уређивање
Ред 1: Ред 1:
'''Потисак''' је [[сила]] која делује на тело потопљено у [[течност]] у смеру супротном од [[гравитација|гравитације]], односно на ракету да напусти земљину атмосферу. У принципу, потисак је свака сила која гура тело, за разлику од сила које га вуку.
'''Потисак''' је [[сила]] која делује на тело потопљено у [[течност]] у смеру супротном од [[гравитација|гравитације]], односно на ракету да напусти земљину атмосферу. У принципу, потисак је свака сила која гура тело, за разлику од сила које га вуку..


== Потисак у флуидима ==
== Потисак у флуидима ==

Верзија на датум 5. август 2019. у 11:09

Потисак је сила која делује на тело потопљено у течност у смеру супротном од гравитације, односно на ракету да напусти земљину атмосферу. У принципу, потисак је свака сила која гура тело, за разлику од сила које га вуку..

Потисак у флуидима

Подморница тоне када је њена тежина већа од силе потиска, лебди када је тежина једнака потиску и израња када је потисак већи од њене тежине. Дакле, тела која пливају имају тежину мању од потиска, а код оних која тону тежина је већа од потиска. Сила потиска је резултујућа сила притиска течности на потоплјено тијело. На тијело у течности делује сила потиска усмјерена вертикално навише. Интензитет те силе једнак је производу густине течности, гравитационог убрзања и запремине потопљеног дела тела Fpot=ρgV