Корисник:Filipović Zoran

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Зоран Филиповић
Зоран Филиповић.jpg
Датум рођења(1968-02-07)7. фебруар 1968.(51 год.)
Место рођењаБеоград
  СФРЈ
УниверзитетУниверзитет у Београду
Занимањедипломирани машински инжењер
Веб-сајтerecnik.com

Здраво! Ја сам Зоран Филиповић. Рођен сам 7. фебруара 1968. године у Београду. По занимању сам дипломирани машински инжењер. Оснивач сам и власник регистроване српске софтверске компаније Mali pingvin. Власник сам четири веб-сајта. Као блогер објављујем чланке на веб-сајту Blog Malog pingvina.[1] Живим и радим у Београду.

Образовање[уреди]

Опште
Србија
Овај корисник живи у Србији.
srМатерњи језик овог корисника је српски језик.
Angelsatmamre-trinity-rublev-1410.jpg
Овај корисник се изјашњава као православац.
Воли Српску
Овај корисник воли Републику Српску.

Школовање[уреди]

Основну школу Бранко Радичевић на Новом Београду сам завршио 22. јуна 1982. године, након чега се уписујем у Образовно машински центар 1. мај, где 31. маја 1987. године успешно дипломирам и стичем звање прецизни механичар. Дипломирао сам, 25. децембра 1994. године, на Машинском факултету Универзитета у Београду на катедри за Хидроенергетику, и стекао сам звање дипломирани машински инжењер. Ментор мог дипломског рада био је професор др Мирослав Бенишек.

Заклетве[уреди]

Дана 29. новембра 1974. године, као ученик првог разреда основне школе, положио сам пионирску заклетву. Приликом свечаног примања дипломе на Машинском факултету положио сам еколошку заклетву.

Запослење[уреди]

Машински Факултет Универзитета у Београду[уреди]

Током мог ангажовања на Машинском Факултету у Београду, у периоду од 1995. до 1997. године, био сам запослен на позицији стручног сарадника. У том периоду самостално сам урадио компjутерску обраду и прелом текста књиге Хидраулине турбине, аутора професора др Мирослава Бенишека. Као један од сарадника радио сам на техничкој обради података, делимичној коректури и прелому текста књиге Библиографије МФ 21—25. Oве књиге је штампао Машински факултет Универзитета у Београду.

Рад у просвети[уреди]

Почев од 1998. године па до данас, дуги низ година предајем математику, информатику, машинске материјале, техничко цртање и техничко образовање у различитим основним и средњим школама у Београду. Током школске 2001/2002. године ученица тада прве године Економскe школe „Нада Димић" коју сам као наставник математике спремао за такмичење, освојила је друго место на Републичком такмичењу из математике. Имам успешну приватну праксу.

Mali pingvin пројект[уреди]

Почев од средине 2011. године за програм Електронски речник креирао сам две независне базе. Прва база је базирана на штампаној издању књиге Лексикон страних речи и израза, аутора Милан Вујаклија. Помоћу Joomla! система за управљањем садржаја (CMS) креирао сам четири веб-сајта, над којима сам администратор и вебмастер. Креирао сам 37 електронских књига које сам објавио на Mali pingvin веб-сајту.[2] Електронске књиге у издању Mali pingvin сам објавио и на Гугл књиге сервису.[3]

Допринос мрежи[уреди]

Comprehensive TeX Archive Network[уреди]

Почев од 2010. године појављујем се на Comprehensive TeX Archive Network као сарадник и аутор једанаест програмских пакета, у смислу прилагођавања TeX-a.[4] Већина пакета су из области српског језика. Пакети су доступни на CTAN, и могу се преузети преко MiKTeX и TeX Live дистрибуције.

Превођење, оцењивање и рецензије[уреди]

Почев од 2011. године преводим, оцењујем веб-сајтове и пишем рецензије. Потпуно самостално сам на српски језик превео целокупан кориснички интерфејес LaTeX едитора WinShell.[5] Делимично сам, на српски језик, превео LyX документ процесор за TeX/LaTeX.[6] На тај начин сам корисницима са српског говорног подручја олакшао коришћење ових едитора. Почев од новембра 2012. године на више специјализованих веб-сајтова оценио сам и написао рецензије за бугарску хостинг компанију SiteGround, за коју сам продао један хостинг пакет. Почев од јануара 2014. године на специјализованом веб-сајту Goodreads оценио сам 37 књига и написао девет рецензија за књиге које сам прочитао.[7] Почев од фебруара 2014. године користећи Гугл екстензију Web of Trust (WOT) оцењујем и пишем рецензије за веб-сајтове које посећујем. Оценио сам 454 веб-сајтова, написао 69 рецензија и освојио укупно 3,295 бода. Од априла 2017. године ја сам сребрни члан WOT заједнице.[8] Оценио сам и за неке написао рецензије за преко 30 Гугл предузећа и места; са освојених 650 бодова, ја сам локални водич петог нивоа. Преводим Фејсбук.[9] Мој допринос је 616 гласа, 118 превода, 747 објављено; до 31. децембра 2018. године освојио сам награде:

  1. Vote 300
  2. Translate 100
  3. Oracle
  4. Encyclopedia

Учешће у Википедија пројекту[уреди]

Википедија
екав
Овај корисник пише на Википедији на српском користећи ћирилицу и екавски изговор.
Crystal nautilus.png
Овај корисник доприноси зависно од идеја и инспирације.
Nuvola apps kcoloredit.svg
Овај корисник се труди да улепша странице.


Wmrrs-community logo2.png
Овај корисник је члан или подржава рад Викимедијанаца Републике Српске.
Wikipedia-logo-v2.svg
Katarina Ivanovic, Autoportret v.jpg
Овај корисник је члан Википројекта Жене.
89Ранг овог корисника је 89 на списку Википедијанаца према броју измена.

На Википедија сам се регистровао 22. новембар 2013. године у 15:49, а почев од 7. март 2015. године у 16:03, креирам и уређујем чланке. Моја прва активност на Википедија била је на чланку Ханс Кристијан Андерсен, где сам поставио нову спољашњу везу. Следи списак креираних и чланака које уређујем, чланака на којима сам вршио мање измене, као и чланака на којима сам поставио нове спољашње везе:

Дана 20. април 2017. године у 22:53 часова, Филип Маљковић je предложио да постанем Аутоматски патролиран корисник Википедије. Након гласања заједнице, Ранко Николић је дана 26. април 2017. године у 22:50, променио моја корисничка права и ја сам постао члан групе ВП:АУТ. Дана 21. април 2018. године у 11:46 часова, Растко Миленковић ми је доделио споменицу за: Рад и труд. Дана 31. маја 2018. године попунио сам Википедија приступницу и тада сам постао придружени члан википедије. Дана 12. децембра 2018. године у 13:44 часова, анонимни корисник ми је доделио споменицу за: Рад и труд.

Такмичења, конференције, доприноси и ранг[уреди]

Током новембра 2017. године учествовао сам у такмичењу о писању чланака о знаменитим женама, у смислу естетског уређења чланака. Почетком марта 2018. године учествовао сам у уређивачком маратону: Жене — лидерке из сенке, које је покренуло Министарство спољних послова Шведске и Викимедија Шведске као глобални догађај WikiGap, са циљем смањивања разлике у чланцима о мушкарцима и женама. Овај догађај је у сарадњи са Викимедија Србије организован и у Београду, када сам креирао и уредио чланак Мeђународна година жена. Средином априла 2018. године учествовао сам на четвртој локалној конференцији Википедијанаца — ВикиЛајв 2018: Фабрика идеја и позитивне енергије.[10] Од средине децембра 2018. године члан сам групе Wikipedia & Education User Group.[11] До 31. децембра 2018. године моји глобални доприноси су: 768 вики претрага је пронашло 6687 измена у 12 пројеката; имам 443 измена на википодатцима. До 31. децембра 2018. године моји доприноси на википедији на српском језику су: на десет именских простора укупно сам остварио 5750 измена на 2053 страница; имам 155 направљених страница и 6 достављених датотека; а остварио сам и 26 захваљивања.[12] На ранг-лист википедијанаца по броју измена заузимам 89. место.[13]

Галерија фотографија[уреди]

Све фотографије са догађаја и манифестација које је организовала Википедија на српском језику, а на којима сам присуствовао можете погледати на Викимедијиној остави и то: албум фотографија са прославе 17. рођендана Википедије на енглеском језику у просторијама Викимедије Србије можете видети на Викимедијиној остави; у оквиру рођенданских активности и прославе 15. рођендана Википедија на српском језику је примила честитке од Википедијанаца и Викимедијанаца широм света, фотографије можете видети у Категорији на Остави; фотографије са четврте конференције Википедијанаца: ВикиЛајв 2018! можете погледати у WikiLive 2018; фотографије са прославе 18. рођендана википедије на еглеском језику WikiDay2019 можете видети на Викимедијиној категорији на остави; фотографије са пете конференције Википедијанаца: ВикиЛајв 2019! можете погледати у WikiLive 2019.

Споменице и захвалнице[уреди]

10.000 измена
За досадашњи допринос на Википедији
Рад и труд
Доделио:
Rastko Milenkovic
За огроман рад и труд на википедији
Рад и труд
Доделио:
Serbian Nickmen

Донације[уреди]

Почев од 1. септембра 2017. године материјално донирам интернет пројекте CTAN, MiKTeX, Let's Encrypt и Википедија. Укупан износ донација за овa четири пројекта износи 40 евра, 25 долара и 2.500 динара.[14][15][16][17]

Интернет слобода[уреди]

Jавно говорим против PIPA и SOPA законодавства.

Учешће у пројектима рецилаже[уреди]

Од средине 2015. године сам сакупио и преко друштвеног клуба Клуб: Паунови! и просторија Викимедија Србије доставио хуманитарној организацији Чеп за хендикеп преко 5,0 kg пластичних чепова. Техничке уређаје који више не функционишу продајем Сет рециклажи, а ситније и мање електричне и електронске уређаје одлажем у контејнер који се налази испред градске Општине Нови Београд. На овај начин сам дистрибуирао три телевизора, два шпорета, бојлер, фрижидер, калорифер, фен за косу, електричне каблове и два пуњача за мобилни телефон. Одећу коју више не користим достављам трговини H&M која послује у оквиру шопинг-мола Делта Сити у Београду; процењујем да сам им до краја 2018. године доставио преко 30 kg одеће. Учешђем у акцији H&M CONSCIOUS помажем им да затворе еколошки круг и учествујем у њиховом пројекту: За одрживију будућност моде! Од почетка 2018. године потрошене батерије одлажем у Варта контејнер у Макси продавници у Блоку 61.

Материјалне донације[уреди]

Почев од средине 2017. године приликом повремених посета Делта Сити шопинг-молу у Београду, прилажем донације Хуманитарној фондацији: Буди Хуман — Александар Шапић остављајући материјална средства у пластичну кутију на Инфопулту. Почев од јуна 2018. године редовним месечним уплатама донирам материјална средства организацији Уницеф Србија. До 31. децембра 2018. године укупно сам за ова два пројекта донирао 1.500 динара.

Такође видети[уреди]

  • Библиографије МФ: 21—25, Машински факултет Универзитета у Београду, Београд, 1996.
  • Мирослав Бенишек: Хидрауличне турбине, Машински факултет Универзитета у Београду, Београд, 1998. стр. 4.

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Друштвене мреже
F icon.svg
Овај корисник има профил на Фејсбуку.
Twitter Logo Mini.svg
Овај корисник има профил на Твитеру.
V Kontakte Russian V.png
Овај корисник има профил на Вконтакте.