Корисник:Filipović Zoran

С Википедије, слободне енциклопедије
Зоран Филиповић
Зоран Филиповић.jpg
Датум рођења(1968-02-07)7. фебруар 1968.(53 год.)
Место рођењаБеоград
  СФРЈ
УниверзитетУниверзитет у Београду
Занимањедипломирани машински инжењер
ДецаЈелена
РодитељиИвка, Трива
Веб-сајтМали пингвин

Здраво! Ја сам Зоран Филиповић. Рођен сам 7. фебруара 1968. године у Београду. По занимању сам дипломирани машински инжењер. Оснивач сам и власник регистроване српске софтверске компаније Мали пингвин. Власник сам веб-сајта. Као блогер објављујем чланке на веб-сајту Блог Малог пингвина.[1] Живим и радим у Београду.

Образовање[уреди | уреди извор]

Опште
Flag of Serbia.svgОвај корисник живи у Србији.
srМатерњи језик овог корисника је српски језик.
Angelsatmamre-trinity-rublev-1410.jpg
Овај корисник се изјашњава као православац.
Flag-map of Republika Srpska.svgОвај корисник воли Републику Српску.
Kosovo with flag of Serbia.pngОвај корисник зна да је Косово и Метохија саставни део Србије.

Школовање[уреди | уреди извор]

Основну школу Бранко Радичевић на Новом Београду сам завршио 22. јуна 1982. године, након чега се уписујем у Образовно машински центар 1. мај, где 31. маја 1987. године успешно дипломирам и стичем звање прецизни механичар. Дипломирао сам, 25. децембра 1994. године, на Машинском факултету Универзитета у Београду на катедри за Хидроенергетику, и стекао сам звање дипломирани машински инжењер. Ментор мог дипломског рада био је професор др Мирослав Бенишек.

Заклетве[уреди | уреди извор]

Дана 29. новембра 1974. године, као ученик првог разреда основне школе, положио сам пионирску заклетву. Приликом свечаног примања дипломе на Машинском факултету положио сам еколошку заклетву.

Запослење[уреди | уреди извор]

Машински Факултет Универзитета у Београду[уреди | уреди извор]

Током мог ангажовања на Машинском Факултету у Београду, у периоду од 1995. до 1997. године, био сам запослен на позицији стручног сарадника. У том периоду самостално сам урадио компjутерску обраду и прелом текста књиге Хидраулине турбине, аутора професора др Мирослава Бенишека. Као један од сарадника радио сам на техничкој обради података, делимичној коректури и прелому текста књиге Библиографије МФ 21—25. Oве књиге је штампао Машински факултет Универзитета у Београду.

Рад у просвети[уреди | уреди извор]

Почев од 1998. године па до данас, дуги низ година предајем математику, информатику, машинске материјале, техничко цртање и техничко образовање у различитим основним и средњим школама у Београду. Током школске 2001/2002. године ученица тада прве године Економскe школe „Нада Димић" коју сам као наставник математике спремао за такмичење, освојила је друго место на Републичком такмичењу из математике. Имам успешну приватну праксу.

Мали пингвин пројект[уреди | уреди извор]

Почев од средине 2011. године за програм Електронски речник креирао сам две независне базе. Прва база је базирана на штампаној издању књиге Лексикон страних речи и израза, аутора Милан Вујаклија. Укупан фонд речи које се приказују помоћу ове две базе је преко 41.000 речи и израза. Помоћу Joomla! система за управљањем садржаја (CMS) креирао сам два веб-сајта, над којима сам администратор и вебмастер. Креирао сам 40 електронских књига које сам објавио на Мали пингвин веб-сајту.[2] Електронске књиге у издању Мали пингвин сам објавио и на Гугл књиге сервису.[3]

Допринос мрежи[уреди | уреди извор]

Comprehensive TeX Archive Network[уреди | уреди извор]

Почев од 2010. године појављујем се на Comprehensive TeX Archive Network као сарадник и аутор једанаест програмских пакета, у смислу прилагођавања TeX-a.[4] Већина пакета су из области српског језика. Пакети су доступни на CTAN, и могу се преузети преко MiKTeX и TeX Live дистрибуције.

Превођење, оцењивање и рецензије[уреди | уреди извор]

Почев од 2011. године преводим, оцењујем веб-сајтове и пишем рецензије. Потпуно самостално сам на српски језик превео целокупан кориснички интерфејес LaTeX едитора WinShell.[5] Делимично сам, на српски језик, превео LyX документ процесор за TeX/LaTeX.[6] На тај начин сам корисницима са српског говорног подручја олакшао коришћење ових едитора. Почев од новембра 2012. године на више специјализованих веб-сајтова оценио сам и написао рецензије за бугарску хостинг компанију SiteGround, за коју сам продао један хостинг пакет. Почев од јануара 2014. године на специјализованом веб-сајту Goodreads оценио сам 59 књига и написао 28 рецензија за књиге које сам прочитао.[7] Почев од фебруара 2014. године користећи Гугл екстензију Web of Trust (WOT) оцењујем и пишем рецензије за веб-сајтове које посећујем. Оценио сам 454 веб-сајтова, написао 69 рецензија и освојио укупно 3,295 бода. Од априла 2017. године ја сам сребрни члан WOT заједнице.[8] Почев од децембра 2017. године на специјализованом веб-сајту IMDb оценио сам 407 филмова и написао 20 рецензија за филмове које сам гледао.[9] Оценио сам и написао рецензије за 79 различита места на Гугл мапама и приложио 15 фотографија; са освојених 1890 бодова, ја сам локални водич шестог нивоа.[10] Преводим Фејсбук.[11] Мој допринос је 798 гласа, 126 превода, 796 објављено; до 31. децембра 2020. године освојио сам беџеве:

 1. Vote 500
 2. Translate 100
 3. Oracle 100
 4. Encyclopedia 20

На ранг листи преводилаца Фејсбука на српски језик за све време налазим се на 14. месту.[12]

Учешће у Википедија пројекту[уреди | уреди извор]

Википедија
екав
Овај корисник пише на Википедији на српском користећи ћирилицу и екавски изговор.
Vuk Karadzic Kriehuber cropped.jpg
Овај корисник се бори за очување српског језика и ћирилице.
Crystal nautilus.png
Овај корисник доприноси зависно од идеја и инспирације.
Nuvola apps kcoloredit.svgОвај корисник се труди да улепша странице.
ЧланциОвај корисник је до 1. септембра 2021. године уредио 16.629 чланака на Википедији.
Wmrrs-community logo2.png
Овај корисник је члан или подржава рад Викимедијанаца Републике Српске.
Wikipedia-logo-v2.svg

На Википедија сам се регистровао 22. новембар 2013. године у 15:49, а почев од 7. март 2015. године у 16:03, креирам и уређујем чланке. Моја прва активност на Википедија била је на чланку Ханс Кристијан Андерсен, где сам поставио нову спољашњу везу. Следи делимични списак креираних и чланака које уређујем, чланака на којима сам вршио мање измене, као и чланака на којима сам поставио нове спољашње везе:

док комплетан списак направљених чланака можете видети овде.

Дана 20. април 2017. године у 22:53 часова, Филип Маљковић je предложио да постанем Аутоматски патролиран корисник Википедије. Након гласања заједнице, Ранко Николић је дана 26. април 2017. године у 22:50, променио моја корисничка права и ја сам постао члан групе ВП:АУТ. Дана 21. април 2018. године у 11:46 часова, Растко Миленковић ми је доделио споменицу за: Рад и труд. Дана 31. маја 2018. године попунио сам Википедија приступницу и тада сам постао придружени члан википедије. Дана 12. децембра 2018. године у 13:44 часова, анонимни корисник ми је доделио споменицу за: Рад и труд. Од средине децембра 2018. године члан сам групе Wikipedia & Education User Group.[13] Дана 22. октобара 2019.‎ године у 15:46 часова, Intermedichbo ми је за допринос сређивању чланака из медицине доделио споменицу: Вездухопловна медицина. Дана 8. децембра 2019. године, избором сам постао стални члан википедије. Дана 1. јануара 2020. године у ‎18:48 часова Lotom ми је доделио споменицу: Деда Мраз! Дана 1. фебруара 2020. године у ‎22:01 часова Serbian Nickmen ми је доделио Никменову споменицу! Дана 4. маја 2020. године у 16:56 часова Петковићева15 ми је доделила захвалницу за учешће на такмичењу на тему: Биографије познатих жена које је организовала Викемедијина заједница Републике Српске. Дана 4. јуна 2020. године у 19:51 часова Nikolina Šepić ми је доделила захвалницу за учешћу у википројекту Биографија. Дана 21. августа 2020. године у 2:01 часова Serbian Nickmen ми је доделио споменицу за учешћу у википројекту Филм, која се додељује корисницима који су значајно допринели овом пројекту. Дана 31. децембар 2020. године у 13:55 часова Горана Гомирац ми је доделила споменицу за учешћу у такмичењу SheSaid на Викицитатима. Дана 9. март 2021. године у 11:46 часова‎ Ивана Маџаревић ми је доделила споменицу за учешће у такмичењу WikiGap. Дана 20. септембар 2021.‎ године у 12:38 часова ‎Бојан Цветaновић ми је доделио споменицу за учешће у такмичењу Вики воли прајд.

Такмичења, конференције, добри и сјајни чланци[уреди | уреди извор]

Пројекти
Katarina Ivanovic, Autoportret v.jpg
Овај корисник је члан Википројекта Жене.
Applications-multimedia.svg
Овај корисник је члан Википројекта Филм.
P vip.svg
Овај корисник је члан Википројекта Биографија.
Small Coat of Arms Belgrade.svg
Овај корисник је члан Википројекта Београд.
The Wikipedia Library Owl
Овај библиотекар је додао референцу на Википедији

#1Lib1Ref

Током новембра 2017. године учествовао сам у такмичењу о писању чланака о знаменитим женама, у смислу естетског уређења чланака. Почетком марта 2018. године учествовао сам у уређивачком маратону: Жене — лидерке из сенке, које је покренуло Министарство спољних послова Шведске и Викимедија Шведске као глобални догађај WikiGap, са циљем смањивања разлике у чланцима о мушкарцима и женама. Овај догађај је у сарадњи са Викимедија Србије организован и у Београду, када сам креирао и уредио чланак Мeђународна година жена. Средином априла 2018. године учествовао сам на четвртој локалној конференцији Википедијанаца — ВикиЛајв 2018: Фабрика идеја и позитивне енергије.[14] Током новембра 2019. године учествовао сам у такмичењу о писању чланака о знаменитим женама, у смислу естетског уређења чланака. Крајем априла 2020. године учествовао сам на такмичењу на тему: Биографије познатих жена које је организовала Викемедијина заједница Републике Српске када сам креирао четири чланка о српским фудбалеркама које представљају Србију наступајући за женску фудбалску репрезентацију Србије и то: Марија Вуковић, Дина Благојевић, Милица Мијатовић и Андријана Тришић. Почетком 2021. године учествовао сам у глобалној википедијиној акцији уређивања референци, која за циљ има повећање релевантности садржаја на википедији, када сам унео 17 нових референци.[15] Почетком марта 2021. године учествовао сам у уређивачком маратону који су покренули Викимедија Србије и Амбасада Шведске кроз глобалну кампању WikiGap, која има за циљ смањење јаза у погледу садржаја о женама на википедија на српском језику, када сам објавио шест чланака на тему фудбал о српским фудбалеркама, и то: Адријана Делић, Јасна Ђорђевић, Катарина Ђорђевић, Анђела Фрајтовић, Миљана Ивановић, Милица Станковић, Александра Лазаревић и Ана Лилић.[16] Од 12. до 19. септембра 2021. године учествовао сам у уређивачком маратону Вики воли прајд 2021. када сам објавио чланке Међународни дан фетиша, Дан нулте дискриминације и Драг шоу. Дана 3.септембар 2021. године чланак Joomla на којем сам уложио доста знања, мотива, ентузијазма и напора да садржи релевантне и поуздане информације је проглашен за добар чланак.

Доприноси и ранг[уреди | уреди извор]

Ранг корисника
28Ранг овог корисника је 28 на списку Википедијанаца према броју измена.

До 31. децембра 2020. године моји глобални доприноси су: 793 вики претрага је пронашло 30.049 измена у 19 википројеката; имам 1.441 измена на википодатцима и 83 повезана налога. На 10 пројекта сам дао највећи допринос, док сам на 9 пројеката учинио 22 измене. До 31. децембра 2020. године моји доприноси на википедији на српском језику су: на 13 именских простора укупно сам остварио 27.413 измена на 9.228 страница; имам 750 направљених нових страница и 7 достављених датотека; остварио сам и 84 захваљивања.[17] На ранг-листи википедијанаца по броју измена заузимам 28. место.[18] На ранг-листи преко 15.000 википедијанаца који су у последњих 16. година од оснивања википедије на српском језику остварили измене заузимам 62. место.[19]

Галерија фотографија[уреди | уреди извор]

Све фотографије са догађаја и манифестација које је организовала Википедија на српском језику, а на којима сам присуствовао можете погледати на Викимедијиној остави и то: албум фотографија са прославе 17. рођендана Википедије на енглеском језику у просторијама Викимедије Србије можете видети на Викимедијиној остави; у оквиру рођенданских активности и прославе 15. рођендана Википедија на српском језику је примила честитке од Википедијанаца и Викимедијанаца широм света, фотографије можете видети у Категорији на Остави; фотографије са четврте конференције Википедијанаца: ВикиЛајв 2018! можете погледати у WikiLive 2018; фотографије са прославе 18. рођендана википедије на еглеском језику WikiDay2019 можете видети на Викимедијиној категорији на остави; фотографије са пете конференције Википедијанаца: ВикиЛајв 2019! можете погледати у WikiLive 2019; фотографије са WikiGap 2020 догађаја из Србије можете погледати у оквиру категорије WikiGap 2020 in Serbia.

Споменице и захвалнице[уреди | уреди извор]

50.000 измена
За досадашњи допринос на Википедији
Рад и труд
Доделио:
Rastko Milenkovic
За огроман рад и труд на википедији
Рад и труд
Доделио:
Serbian Nickmen
допринос сређивању чланака из медицине
ВАЗДУХОПЛОВНА МЕДИЦИНА
Доделио: Intermedichbo
За рад у новогодишњим сатима!
Деда Мраз
Доделио:
Lotom
За значајне доприносе
Никменова споменица
Доделио:
Serbian Nickmen
Audrey Hepburn smokes.jpg
За учешће на такмичењу Биографије познатих жена
За значајне доприносе пројекту!Википројекат Биографија
Доделио: Тим википројекта
{{{1}}}
Википројекат Филм
Доделио:
Тим википројекта
Горана ГомирацЗа учесника кампање SheSaid на Викицитатима
Доделила: Gorana Gomirac (VMRS)
{{{1}}}За писање чланака поводом Дана жена
Доделила: Ивана Маџаревић
Споменица за учешће на уређивачком маратону Вики воли прајд
За учешће на уређивачком маратону Вики воли прајд 2021.
Доделио: Бојан Цветановић

Донације[уреди | уреди извор]

Почев од 1. септембра 2017. године материјално донирам интернет пројекте CTAN, MiKTeX, Let's Encrypt и Википедија. Укупан износ донација за овa четири пројекта до 31. децембра 2020. године износи 50 евра, 55 долара и 5.000 динара.[20][21][22][23][24]

Интернет слобода[уреди | уреди извор]

Jавно говорим против PIPA и SOPA законодавства.

Учешће у пројектима рециклаже[уреди | уреди извор]

Од средине 2015. године сам сакупио и преко друштвеног клуба Клуб: Паунови! и просторија Викимедија Србије доставио хуманитарној организацији Чеп за хендикеп преко 13,0 kg пластичних чепова. Техничке уређаје који више не функционишу продајем Сет рециклажи, а ситније и мање електричне и електронске уређаје одлажем у контејнер који се налази испред градске Општине Нови Београд. На овај начин сам дистрибуирао три телевизора, два шпорета, бојлер, фрижидер, калорифер, фен за косу, електричне каблове и два пуњача за мобилни телефон. Одећу коју више не користим достављам трговини H&M која послује у оквиру шопинг-мола Делта Сити у Београду; процењујем да сам им до краја 2020. године доставио преко 60 kg одеће. Учешћем у акцији H&M CONSCIOUS помажем им да затворе еколошки круг и учествујем у њиховом пројекту: За одрживију будућност моде! Од почетка 2018. године потрошене батерије одлажем у Варта контејнер у Макси продавници у Блоку 61.

Материјалне донације[уреди | уреди извор]

Почев од средине 2017. године приликом повремених посета Делта Сити шопинг-молу у Београду, прилажем донације Хуманитарној фондацији: Буди Хуман — Александар Шапић остављајући материјална средства у пластичну кутију на Инфопулту. Почев од јуна 2018. године редовним месечним уплатама донирам материјална средства организацији Уницеф Србија. До 31. децембра 2020. године укупно сам за ова два пројекта донирао 5.350 динара.

Физичке активности[уреди | уреди извор]

Од 25.01.2019. године до почетка јула 2019. године похађао сам елитну школу плеса Cha Cha Moon у којој су ми инструктори плеса били Лука и Јована. Дана 22. марта 2019. године добио сам диплому да сам успешно завршио: Плесни течај латино и стандардних плесова — почетни ниво. Од почетка августа 2019. године са инструкторком вежбам у Спортској Акадeмији Кочовић, а од 10. новембра 2020. године смо се посветили функционалним тренинзима у Sparta Gym Novi Beograd теретани. Од почетка априла 2021. године, у елитној школи плеса Cha Cha Moon, редовно похађам семинаре латино плесова којим руководи Арина Волошина, првакиња Русије у латино плесовима; моја плесна инструкторка је Нина Мосић, државна првакиња Србије у латино плесовима. Дана 29.05.2021. године успешно сам положио NewCommer плесни ниво. На овај начин побољшавам своју физичку кондицију, опште здравље и добростање.

Такође видети[уреди | уреди извор]

 • Библиографије МФ: 21—25, Машински факултет Универзитета у Београду, Београд, 1996.
 • Мирослав Бенишек: Хидрауличне турбине, Машински факултет Универзитета у Београду, Београд, 1998. стр. 4.

Референце[уреди | уреди извор]

 1. ^ Зоран Филиповић, аутор чланака на веб-сајту Blog Malog pingvina
 2. ^ Електронске књиге у издању Mali pingvin
 3. ^ Електронске књиге на Гугл књиге сервису у издању Mali pingvin
 4. ^ CTAN: Contributor Zoran T. Filipović
 5. ^ WinShell GUI Translation
 6. ^ LyX Internationalization Status
 7. ^ Zoran Filipović, Goodreads member
 8. ^ Zoran Filipović, WOT member
 9. ^ Zoran Filipović, IMDb profil
 10. ^ Zoran Filipović, doprinos za 2020. godinu na Gugl mapama
 11. ^ Zoran Filipović, osvojene nagrade za prevođenje Fejsbuka
 12. ^ Ранг листа преводиоца Фејсбука
 13. ^ Wikipedia & Education User Group, Members
 14. ^ Зоран Филиповић на четвртој локалној конференцији Википедијанаца — ВикиЛајв:2018!
 15. ^ Кампања уређивања референци 1Lib1Ref 2021
 16. ^ Уређивачки маратон поводом Међународног дана жена 2021.
 17. ^ Zoran Filipović, допринос na Википедија
 18. ^ Ранг-листа википедијанаца по броју измена
 19. ^ Ранг-листа свих википедијанаца који су остварили измене
 20. ^ Zoran Filipovic, TUG contributors in 2017
 21. ^ Zoran Filipovic, TUG contributors in 2018
 22. ^ Zoran Filipovic, TUG contributors in 2019
 23. ^ Zoran Filipovic, TUG contributors in 2020
 24. ^ Зоран Филиповић, Википедија донатор

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Друштвене мреже
F icon.svg
Овај корисник има профил на Фејсбуку.
Twitter Logo Mini.svg
Овај корисник има профил на Твитеру.
V Kontakte Russian V.png
Овај корисник има профил на Вконтакте.
Instagram icon.pngОвај корисник има галерију фотографија на Инстаграму.