Бели анђео — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Ред 7: Ред 7:
==Занимљивости==
==Занимљивости==


Први [[Сателитска телевизија|сателитски пренос видео сигнала]] 1963. између Европе и Северне Америке садржао је слику Белог анђела из Милешеве међу првим кадровима који су представљали поздрав Европљана према Американцима. Нешто касније, исти сигнал је био послат у свемир према могућим [[Ванземаљски облици живота|ванземаљским облицима живота]] . Бели анђео је одабран и за ову прилику јер је постао широм света познат као симбол свеколиког мира.
Први [[Сателитска телевизија|сателитски пренос видео сигнала]] 1963. између Европе и Северне Америке садржао је слику Белог анђела из Милешеве међу првим кадровима који су представљали поздрав Европљана према Американцима. Нешто касније, исти сигнал је био послат у свемир према могућим [[Ванземаљски облици живота|ванземаљским облицима живота]] . Бели анђео је одабран и за ову прилику јер је постао широм света препознат као симбол свеколиког мира.


==Галерија==
==Галерија==

Верзија на датум 20. јул 2009. у 17:21

Бели анђео је део композиције Мироноснице на Христовом гробу из цркве Вазнесења Христовог манастира Милешева и спада у најпознатије фреске Србије али се убраја и у велике домете европског сликарства. Сматра се једним од најлепших радова српске и европске уметности средњег века.

На слици је представљен анђео обучен у бео хитон који седи на камену и мироносицама руком показује место Христовог васкрснућа, односно његов празан гроб. Рађен је слободним, широким потезима и одликује се монументалношћу и високом пластиком у моделирању.

Фреска се налази на јужном зиду западног травеја и настала у 13. веку као рад непознатих аутора Грка, школованих у Цариграду, Никеји и Солуну. У 16. веку је преко ње насликана друга фреска па је Бели анђео био сакривен све до 20. века када је ова црква рестаурирана и горња слика уклоњена.

Занимљивости

Први сателитски пренос видео сигнала 1963. између Европе и Северне Америке садржао је слику Белог анђела из Милешеве међу првим кадровима који су представљали поздрав Европљана према Американцима. Нешто касније, исти сигнал је био послат у свемир према могућим ванземаљским облицима живота . Бели анђео је одабран и за ову прилику јер је постао широм света препознат као симбол свеколиког мира.

Галерија

Литература

  • Ђурић, В.Ј: Историја српске културе - Сликарство у средњем веку, Дечје новине, Горњи Милановац, Удружење издавача и књижара Југославије, Београд,1996.