Хенри Гант — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Autobot (разговор | доприноси)
м portal SAD
м r2.7.1) (Робот додаје: oc:Henry Laurence Gantt
Ред 50: Ред 50:
[[ja:ヘンリー・ガント]]
[[ja:ヘンリー・ガント]]
[[nl:Henry Laurence Gantt]]
[[nl:Henry Laurence Gantt]]
[[oc:Henry Laurence Gantt]]
[[pl:Henry Gantt]]
[[pl:Henry Gantt]]
[[pt:Henry Gantt]]
[[pt:Henry Gantt]]

Верзија на датум 7. фебруар 2012. у 18:27

Хенри Гант
Хенри Гант
Пуно имеХенри Лоренс Гант
Датум рођења1861.
Датум смрти(1919-11-23)23. новембар 1919.

Хенри Лоренс Гант (енгл. Henry Laurence Gantt, 186123. новембар 1919) је био амерички машински инжењер и менаџер консултат, а најпознатији је по развоју тзв. Гантовог дијаграма.

Гант је написао стотине радова, три књиге, а био је и предавач на већем броју факултета и универзитета. Његов допринос развоју менаџмента се огледа у унапређењу мотивације запослених на бази усавршавања система компензација. Гант је заменио систем диференцираних надница системом бонуса:

  • сваки радник који испуни радну норму добија бонус
  • манаџер добија бонус за сваког подређеног радника који испуни норму, плус екстра бонус у случају када је организациони део који је у његовој надлежности испунио план.

Гант се залагао за јавно рангирање радника, тј. јавно објављивање учинка сваког појединачног радника на посебним графиконима. Позитивне промене у продуктивности рада бележене су црним квадратићима, а негативне црвеним. Из те идеје су 1910. развијени тзв. „гантограми“ (Гантови дијаграми, енгл. Gantt chart), визуелна помагала за графички приказ распореда задатака и динамику обављана посла, који при том дају увид у трошкове и потребу за реорганизацијом и репрограмирањем. Гантограми су имали велики значај за пројектне менаџере у бродоградњи, мостоградњи, авио индустрији и сл.

У каснијим годинама Хенри Гант је писао о лидерству и организацији. Сматрао је да оно мора бити засновано на чињеницама и способностима, а не умишљености или фаворизовању.

Спољашње везе