Литопс — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Autobot (разговор | доприноси)
м razne ispavke
м r2.7.1) (Робот: додато fa:لیتوپس
Ред 45: Ред 45:
[[en:Lithops]]
[[en:Lithops]]
[[es:Lithops]]
[[es:Lithops]]
[[fa:لیتوپس]]
[[fr:Lithops]]
[[fr:Lithops]]
[[hsb:Žiwe kamjenje]]
[[hsb:Žiwe kamjenje]]

Верзија на датум 8. мај 2012. у 12:43

Литопси
Lithops dorotheae
Научна класификација
Царство:
Дивизија:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Lithops

N.E.Br.

Литопси су род сукулентних биљака својствених јужној Африци. Њихов назив потиче од грчких речи Lithos, у значењу „камен“ и суфикса -ops који се старогрчком језику користио да означи сличност; сама реч „литопс“ се преводи као „сличан камену“, што је добар опис ових биљака које у природи преживљавају утапајући се у камење које их окружује. Литопси су познати и као „биљке каменчићи“ или „живи каменчићи“.

Ботаничка историја

Вилијам Џон Берчел (енгл. William John Burchell) је 14. септембра 1811. године записао у свом путопису „Путовања у унутрашњости Јужне Африке“:

Према Берчеловом цртежу, који је направио скоро годину дана након открића, и у коме је биљку назвао Mesembryanthemum turbiniforme, Адриан Харди Хаворт (енгл. Adrian Hardy Haworth) је први пут у литератури описао нову биљку 1821. године.[2]

Требало је да прође скоро сто година да би Николас Едвард Браун (енгл. Nicholas Edward Brown) увео род Lithops turbiniforme у своје дело „Баштованове хронике“ (енгл. The Gardeners' Chronicle), уврстививши га у Mesembryanthemum.

Извори

Спољашње везе