Пређи на садржај

Сидур — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
 
Нема описа измене
Ред 1: Ред 1:
СИДУР [ј.] – (јев: «поредак»).
СИДУР
Ова реч на јеврејском значи «поредак».
Јеврејски молитвеник. Овакви молитвеници садрже свакодневне службе, службе за празнике и [[Шабат]] , као и благослове. Поред наведеног садржи и делове Библије, Песму над песмама, Псалме, мудре изреке. Постоје [[Ашкенази|ашкенаске]] , [[Сефарди|сефардске]] и јеменске верзије и у њима је уочљива различитост локалних обичаја.
Сидур је јеврејски молитвеник. Овакви молитвеници садрже свакодневне службе, службе за празнике и [[Шабат]] , као и благослове. Поред наведеног садржи и делове Библије, Песму над песмама, Псалме, мудре изреке. Постоје [[Ашкенази|ашкенаске]] , [[Сефарди|сефардске]] и јеменске верзије и у њима је уочљива различитост локалних обичаја.


==Видети још==
==Видети још==

Верзија на датум 26. октобар 2006. у 08:18

СИДУР Ова реч на јеврејском значи «поредак». Сидур је јеврејски молитвеник. Овакви молитвеници садрже свакодневне службе, службе за празнике и Шабат , као и благослове. Поред наведеног садржи и делове Библије, Песму над песмама, Псалме, мудре изреке. Постоје ашкенаске , сефардске и јеменске верзије и у њима је уочљива различитост локалних обичаја.

Видети још