Одрживи развој — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м r2.7.3) (Робот: промењено la:Devolutio durabilis у la:Progressus durabilis
м r2.7.3) (Робот: промењено cs:Trvale udržitelný rozvoj у cs:Udržitelný rozvoj
Ред 46: Ред 46:
[[bg:Устойчиво развитие]]
[[bg:Устойчиво развитие]]
[[ca:Desenvolupament sostenible]]
[[ca:Desenvolupament sostenible]]
[[cs:Trvale udržitelný rozvoj]]
[[cs:Udržitelný rozvoj]]
[[da:Bæredygtig udvikling]]
[[da:Bæredygtig udvikling]]
[[de:Nachhaltige Entwicklung]]
[[de:Nachhaltige Entwicklung]]

Верзија на датум 26. јануар 2013. у 02:44

Шема одрживог развоја
Шема одрживог развоја

Појам одрживог развоја доводи се, најчешће, у везу са заштитом животне средине, планирањем друштвеног развоја, еколошким, економским и политичким питањима. Концепт одрживог развоја представља нову развојну парадигму, нову стратегију и филозофију друштвеног развоја.

Одрживи развој спаја уједно бригу за живи свет на планети Земљи и за очување капацитета природних система (природних ресурса) са друштвеним и еколошким изазовима који стоје пред сваким друштвом, државом и човечанством као целином.

Актуелности појма одрживог развоја нарочито доприносе изазови који долазе са угроженошћу животне средине. Неки од тих изазова су: глобално загревање, смањивање озонског омотача, „ефекат стаклене баште“, нестанак шума, претварање плодног земљишта у пустиње, појава киселих киша, изумирање животињских и биљних врста.

Сам концепт „одрживог развоја“ је релативно нов, али идеје садржане у њему можемо пронаћи и у прошлости. Тако, на пример, још крајем 18. века енглески економиста Малтус је тврдио да постоји несразмера између раста становништва и раста животних средстава.


Дефиниције одрживог развоја

Не постоји јединствена и општеприхваћена дефиниција појма одрживог развоја. Међутим, постоји сагласност о потреби увођења овог концепта и свест о разлозима његовог настанка.

Најчешће навођена дефиниција одрживог развоја налази се у извештају „Наша заједничка будућност“, који је, на позив Уједињених нација сачинила Светска комисија за животну средину и развој (тзв. Брунтланд комисија) 1987. године. Дефиниција гласи:

„Одрживи развој јесте развој који задовољава потребе садашњице, а да не доводи у питање способност будућих генерација да задовоље властите потребе.“

Ово је елегантна и лако разумљива дефиниција која појам одрживог развоја објашњава генерално, полазећи најпре од самог термина и не улазећи у подробнија објашњења.

По једном другом одређењу, одрживи развој подразумева равнотежу између потрошње ресурса и способности природних система да задовољавају потребе будућих генерација.

Једна свеобухватна дефиниција одрживог развоја гласи: одрживи развој представља интегрални економски, технолошки, социјални и културни развој, усклађен са потребама заштите и унапређења животне средине, који омогућава садашњим и будућим генерацијама задовољавање њихових потреба и побољшање квалитета живота.

Међутим, прецизно значење појма одрживог развоја је предмет широке дебате. Има аутора који наместо појма „одрживи развој" радије говоре о појму „одрживости“, а термин „одрживи развој“ резервишу само за специфичне развојне активности.

Сам термин „одрживи развој“ је језички, донекле неадекватан и непрецизан, или се, у најмању руку, може поставити питање шта он означава. Тако се, рецимо, поставља питање како је могуће „одржавати“ нешто што је подложно сталној промени - јер „развој“ подразумева промену, тј. раст, стагнацију или опадање.

Спољашње везе