Филаж

С Википедије, слободне енциклопедије

Филаж - часопис о филму
Формат23 цм
ИздавачНишки културни центар
РедакцијаСрђан Савић, Дејан Огњановић, Дејан Дабић, Милорад Јанчић
Главни уредникСрђан Савић
Оснивање2009. године
Језиксрпски
СедиштеСтаноја Бунушевца бб, Ниш
ISSN1821-3553

Филаж је часопис о филму. Излази у Нишу од 2009. године.

О часопису[уреди | уреди извор]

Група фимских критичара, окупљених око Нишке критичарске сцене, у доба гашења биоскопа и експанзије српског филма, одлучила је да покрене нови филмски часопис, са намером да се бави актуелним филмовима и појавама, али и историографским и теоријским аспектима филма.

Први број је изашао у децембру 2009. године, на основу одлуке о финансирању Савета за културно стваралаштво града Ниша. Покретач часописа био је Дејан Дабић, главни и одговорни уредник Срђан Савић, а заменик главног и одговорног уредника Дејан Огњановић. Сви чланови редакције су Нишлије – осим поменуте тројице филмских критичара, члан редакције је и Милорад Јанчић, власник фирме МБ плус, која је била издавач првог броја, да би од другог броја наступила у својству суиздавача. Дизајн часописа урадила је нишка агенција Контра студио.[1]

Идеја часописа је да настави традицију коју је у СФРЈ имао Синеаст (легендарни сарајевски часопис, на који Филаж својим изгледом и концепцијом донекле подсећа), али и да постане један од водећих часописа у региону. Тако су сарадници часописа не само из Србије, већ и из Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе, као и из и осталих земаља региона. Љубитељима филма се нуди квалитетан часопис, са текстовима који се неће читати само у актуелном тренутку, већ ће им се читаоци враћати и после извесног времена.

У уводнику првог броја нишког Филажа, редакција каже: „И сам назив указује на жељу за брзим (али не и брзоплетим) праћењем модерних тенденција у филмском изразу, уз поштовање традиције без које ни у једној области нема континуитета и напокон, нема напретка : филаж је брзи потез камером, или како је то формулисао наш високоуважени колега из Загреба, професор Хрвоје Турковић, „тако брза панорама да се призор не може препознати“ (бришућа панорама).[2]

Од 2010. године часопис је на буџету Града, у оквиру издавачке делатности Нишког културног центра. Данас је Филаж једини филмски часопис о седмој уметности у штампаном облику, који се у Србији објављује у континуитету.

Уредници[уреди | уреди извор]

Главни и одговорни уредник: Срђан Савић

Редакција: Срђан Савић, Дејан Огњановић, Дејан Дабић и Милорад Јанчић

Рубрике[уреди | уреди извор]

И рубрике у часопису такође имају филмске називе:

  • Зумирање – есеји о филмским појавама, феноменима, ауторима и филмовима;
  • Фар – домаћи и светски филмски фестивали;
  • Крупни план – интервјуи;
  • Темат – различите кинематографије и филмски жанрови;
  • Ракурси – критике филмских остварења;
  • Кинопис – приказ филмске публикације.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Енциклопедија Ниша : култура. Ниш: Центар за научна истраживања САНУ и Универзитета у Нишу, одсек за српски језик и књижевност : Нишки културни центар. стр. 478. ISBN 978-86-7025-484-8. 
  2. ^ „Уводна реч”. Филаж. Ниш: Нишки културни центар. Бр. 1 (2009). ISSN 1821-3553. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  1. Синеаст, филмски часопис Архивирано на сајту Wayback Machine (26. јун 2013)