Радио Бела Црква

С Википедије, слободне енциклопедије
Радио Бела Црква
ГрадБела Црква
Област емитовањаБела Црква,  Србија
ФреквенцијаФМ: 92,4 MHz
Оснивање1996.
Језиксрпски, чешки, ромски, мађарски, румунски
Веб-сајтwww.radiobelacrkva.rs

Радио Бела Црква је локална радио-станица која емитује програм на територији Беле Цркве и околине. Поред програма на српском језику, станица емитује и програме на језицима мањина: чешком, ромском, мађарском и румунском.

Историјат[уреди | уреди извор]

Радио Бела Црква је са емитовањем програма започео 1996. године, као део УКД "Центар за културу Бела Црква". Општина Бела Црква током 2001. године оснива Јавно информативно предузеће "БЦ Инфо" у оквиру којег радио наставља са емитовањем програма на фреквенцији од 102 MHz. [1] Дана 4. септембра 2008. године, станици је додељена фреквенција 92,4 MHz, на којој и данас емитује. Током 2015. године, радио-станица је приватизована и од тада функционише као Информативно предузеће "БЦ Инфо". [2]

Програм на језицима мањина[уреди | уреди извор]

Програм се емитује како на српском, тако и на језицима националних мањина – на чешком, ромском, мађарском и румунском језику. Куриозитет је чињеница да се емисија на чешком језику „Крајанка“ емитује од самог почетка, као још један у низу доприноса развоју чешке националне мањине која је најбројнија у општини Бела Црква, као и емисија на ромском језику „Романо Суно“ коју уређује и води Зоран Рашковић, која се емитује још од 1999. године.

Фреквенција и покривеност[уреди | уреди извор]

Одлуком РРА (Републичке радиодифузне агенције) од 4. септембра 2008. године, станици је додељена фреквенција 92,4 MHz у оквиру зоне покривања ЛР216 Бела Црква.

Емитер Фреквенција Покривеност Интернет радио
Радио Бела Црква 92,4 MHz Бела Црква и околина Интернет емитовање

Везе[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Radio Praha - Český rozhlas 7 - vysílání do zahraničí”. Архивирано из оригинала 01. 07. 2016. г. Приступљено 30. 01. 2019. 
  2. ^ „Radio Bela Crkva 92,4 | REM”. www.rem.rs. Приступљено 30. 1. 2019.