Само Хун

С Википедије, слободне енциклопедије
Само Хун
Лични подаци
Пуно имеСамо Хун Кам-бо
Датум рођења(1952-01-07)7. јануар 1952.(72 год.)
Место рођењаХонг Конг
Занимањеглумац, редитељ, сценариста
Рад
Активни период1961 – данас
Веза до IMDb-а

Само Хун (кин. 洪金寶, упрош. 洪金宝, енгл. Sammo Hung, пин'јин: Hóng Jīnbǎo, варијанта: Хонг Џинбао; рођен 7. јануара 1952. у Хонг Конгу), познат и као Хун Кам-бо (洪金寶) или Хун Кам-по, је глумац из Хонг Конга, мајстор борилачких вештина, акциони кореограф, филмски продуцент и редитељ, познат по свом раду у многим филмовима из поджанра борилачких вештина, који долазе из Хонг Конга.[1] Био је и кореограф за борбе многим другим глумцима, као што је Џеки Чен.[2] Појављивао се у бројним филмовима као У змајевом гнезду, Моје срећне звезде, Моје срећне звезде: Сијајте, сијајте, срећне звезде, Пут око света за 80 дана, а у новије време са Дони Јеном, Прича о Ип Mену, Прича о Ип Mену 2, где је био акциони кореограф, као и раније.[3]

Хун је једна од кључних личности која је предводила покрет Нови талас у Хонг Конгу из 1980-их, коме припадају и редитељи Цуи Харк, Џон Ву и Вонг Кар-Ваи помогла да се обнови жанр борилачких вештина и покренуо је тзв. вампирски - џиангши жанр. Помагао је многим својим сународницима, дајући им прилику за почетак у филмској индустрији Хонг Конга, убацујући их у филмове које је продуцирао, или им дајући улогу у продукцијској екипи.

Џеки Чен се често назива у хонконшком филму "Да Гох" (Da Goh), што значи "Велики Брат", а то све како би их разликовали, јер су заједно урадили пуно филмова.[4] И Хун је био у прошлости познат као "Да Гох", све до снимања филма Пројекат А, у којем су обојица глумили. Како је Хун био најстарији од кунг-фу "браће", и први који је оставио трага у индустрији, добио је надимак "Да Гох Да" (Da Goh Da), што значи Велики, велики брат, или Biggest Big Brother.[5]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Martial Arts Movies and TV Series - Wu Jing - Tidings - Sammo Hung”. web.archive.org. 2016-05-30. Архивирано из оригинала 30. 05. 2016. г. Приступљено 2023-01-22. 
  2. ^ „Sammo Hung”. www.themoviedb.org. 
  3. ^ „Sammo Hung Kam-Bo - Rotten Tomatoes”. www.rottentomatoes.com (на језику: енглески). Приступљено 2023-01-22. 
  4. ^ „Sammo Hung”. TVGuide.com (на језику: енглески). Приступљено 2024-01-15. 
  5. ^ „Who is Sammo Hung? Everything You Need to Know”. www.thefamouspeople.com (на језику: енглески). Приступљено 2023-01-22. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]