Сигурно се шалите, господине Фајнман!

С Википедије, слободне енциклопедије
Сигурно се шалите, господине Фајнман!
Настанак
Ориг. насловSurely Youre Joking, Mr. Feynman!: Adventures of a Curious Character, as told to Ralph Leighton, edited by Edward Hutchings
Радни насловСигурно се шалите, господине Фајнман
АуторРалф Лејтон и Ричард Фајнман
УредникРадмило Иванковић
Дизајнер корицаДрагана Божић
ЗемљаСАД
Језикенглески
Садржај
Жанр / врста делаАутобиографија, биографија, популарна наука
ТемаФизика
Издавање
Број страница317
Тип медијаштампани (меки повез)
Превод
ПреводилацАлександар Гордић
Датум
издавања
2011: ИЦНТ (српски језик - ћирилица)
Класификација
ISBN?978-86-86531-47-6
OCLC?10925248
DDC?530/.092/4 B 19
LCC?QC16.F49 A37 1985
Хронологија
НаследникWhat Do You Care What Other People Think?
Пун назив књиге гласи „Сигурно се шалите, господине Фајнман! Пустоловине једне радознале личности, како су испричане Ралфу Лејтону, приредио Едвард Хачингз”.

Сигурно се шалите, господине Фајнман! Пустоловине једне радознале личности (енгл. "Surely You're Joking, Mr. Feynman!": Adventures of a Curious Character) је збирка анегдота нобеловца Ричарда Фајнмана. Књига је објављена 1985. године, а покрива разне догађаје у Фајнмановом животу. Неки од њих су испричани у безбрижном тону, као што је његова фасцинација обијањем сефова, проучавањем различитих језика, учествовање у групама са људима који деле различита интересовања (као што је биологија или филозофија), као и авантуре у уметност и самба музику.

Други догађаји су озбиљнији материјал, укључујући његов рад на пројекту Менхетн (током којег је његова прва жена, Арлин Гринбаум, умрла од туберкулозе) и његову критику образовања у Бразилу. Поглавље „Чудовишни умови” описује његов помало нервозан приказ дипломског рада на Вилер-Фајнмановој теорији апсорбера пред Албертом Ајнштајном, Волфгангом Паулијем, Хенријем Раселом, Џоном фон Нојманом, као и другим великим личностима тог времена.

Последње поглавље, „Култ терета у науци”, прилагођено је из говора који је Фајнман одржао током почетних вежби на Калифорнијском технолошком институту 1974. године.

Наслов потиче од одговора једне госпође на Принстону, када је, након што је питала новопридошлог Фајнмана да ли жели крем или лимун у свој чај, добила одговор да жели обоје.[1]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Feynman, Richard P. (28. 6. 2010). "Surely You're Joking, Mr. Feynman!": Adventures of a Curious Character: Adventures of a Curious Character (на језику: енглески). W. W. Norton & Company. ISBN 9780393339857.