Улица Стеве Тодоровића (Београд)

С Википедије, слободне енциклопедије

Улица
Стеве Тодоровића
Општина Чукарица
Почетак Улица кнеза Вишеслава
Крај Улице краљице Катарине и Жарка Вуковића Пуцара
Дужина 500 m
Ширина око 12 m
Створена друга половина двадесетог века
Названа по српском сликару Стеви (Стевану) Тодоровићу
Почетак улице

Улица Стеве Тодоровића налази се на Бановом брду у општини Чукарица. Улица почиње од Улице кнеза Вишеслава, а завршава се на споју са улицама Краљице Катарине и Жарка Вуковића Пуцара. Дугачка је око 500 м.

Име улице[уреди | уреди извор]

Улица је добила име по Стеви Тодоровићу (1832-1925) српском сликару који је био ожењен Полексијом, једном од три српске сликарке које су радиле у Србији у 19. веку и кћерком српског професора, политичара и дипломате Матије Бана по коме је Баново брдо добило име.[1] Осим што је био познати сликар, Стево је био оснивач Прве српске дружине за гимнастику и борење која је 1891. године прерасла у Београдско гимнастичко друштво Соко што се води као појава соколства у Србији.[2]

Историја[уреди | уреди извор]

Улица је настала у другој половини 20. века у периоду када се Чукарица нагло преобразила из скромног радничког насеља са понеком кућом на спрат у модерно градско насеље. Нова стамбена изградња спојила је сеоска насеља с градом, а на некадашњим пашњацима појавиле су се нове градске четврти.[3]

Улицом Стеве Тодоровића[уреди | уреди извор]

Улица почиње од Улице кнеза Вишеслава и у првом делу улице налазе се углавном породичне куће. Улица је доста прометна јер је веза овог дела Бановог брда и осталих делова Београда заобилазећи централну зону Бановог брда, односно Пожешку улицу. Улица је краћа од 500 метара и у њој се у другом делу налазе стамбене зграде. Занимљиво је што улица граничи са великим парком који се протеже од Пожешке улице, па све до улице Стеве Тодоровића, као и мало мањим парком између улица Петра Мартиновића и Стеве Тодоровића. На самом крају улица се рачва у улице Краљице Катарине и Жарка Вуковића Пуцара.

Суседне улице[уреди | уреди извор]

  1. Кнеза Вишеслава
  2. Пере Тодоровића
  3. Краљице Катарине
  4. Жарка Вуковића Пуцара

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Улице које носе имена познатих личности”. Удружење староседелаца Чукарице Стари Чукаричанин. Приступљено 28. 6. 2020. 
  2. ^ „Историјат”. Соколски савез Србије. Приступљено 28. 6. 2020. 
  3. ^ „Историја”. Градска општина Чукарица. Приступљено 28. 6. 2020.