Црква Светог Харалампија у Бранковцима

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Рождества Пресвете Богородице у Бранковцима
Црква Рождества Пресвете Богородице
Опште информације
МестоБранковци
ОпштинаБосилеград
Држава Србија
Време настанка1872.
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Ниш
www.ni.rs

Црква Светог Харалампија у Бранковцима једна је од 37 цркава Епархије врањске, која организационо припада Архијерејском намесништву босилеградском,[1] а територијално и административно општини Босилеград са 25 села, и Пчињском округу.

Положај[уреди | уреди извор]

Црква се налази у селу Бранковци, претежно настањеном Бугарима (према попису из 2002. године), југоисточно од Босилеграда у долини Бистарске реке, на благо уздигнутом и оцедном терену. Удаљена је од Београда 400 km, Ниша 170 km и Софије 132 km.

Микролакација цркве:

  • Северна географска ширина: 42° 24' 50,45”
  • Источна географска дужина: 22° 29' 10,46”
  • Надморска висина црквене порте: 731 m.

Историјат[уреди | уреди извор]

Црква је саграђена у 19 веку када и већина православних цркава у Босилеградским селима. Не постоји писмени траг о њеном настанку, али према датуму уклесаном на северној фасади, испод кровног венца, црква је највероватније изграђена 1872. године. По причи мештана, некада се у близини цркве налазило гробље на месту где данас пролази сеоски пут.[2]

Архитектура[уреди | уреди извор]

Црква је једнобродна грађевина са припратом на западу и апсидом на истоку. Кровна конструкција која је обновљена 2002. године је на две воде и препокривена је црепом. Главни улаз у црквену порту је са источне стране, а спопредни са северни од кога ка цркви води степениште.

Црква поседује свечани престо и иконостас са 33 иконе, које су највероватније дело зоографа. Црквена припрата је живописана изнад улазних врата. Светлост у цркву улази са западне стране изнад двокрилних улазних врата и широке светле отворе, а са бочних и задње стране кроз прозореске отворе правоугаоног облика.

Звонара која је дрвене конструкције посебан је објекат, са кровним покривачем од црепа на четири воде. На звону се налази урезана 1895. година.

Галерија[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Храмови Црквене општине Босилеград”. Епархија врањска. Архивирано из оригинала 19. 10. 2016. г. Приступљено 31. 8. 2016. 
  2. ^ „Храм св. Харалампија Бранковци, Општина Босилеград”. Епархија врњска. Архивирано из оригинала 15. 09. 2016. г. Приступљено 2. 9. 2016. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]