Јездића куће

С Википедије, слободне енциклопедије
Јездића куће
Опште информације
МестоБесеровина, планина Тара
ОпштинаБајина Башта
Држава Србија
Врста споменикакућа
Време настанкакрај 19. века и почетак 20. века
Тип културног добравредан пример народног неимарства

Јездића куће је напуштено сеоско домаћинство породице Јездић у Бесеровини, недалеко од пута Перућац-Бесеровина, на планини Тари, у оквиру НП Тара.

Опис домаћинства[уреди | уреди извор]

Најстарија кућа датира вероватно са краја 19. века, подигнута на стрмом терену. Доњи део високог темеља је са зидним платнима од бондрука-чатме, док је горња зона степенована и подигнута за један метар. Грађевина је са двоја наспрамна врата и малим прозорским отворима и имала је две просторије „кућу” и собу. Ради добијања више светла постављен је отвор на крову-баџа. Кров је на две воде, покривен бибер црепом.

Недалеко од ње је почетком 20. века подигнут дрвени вајат са тремом, на високом темељу. Горњи део служио је за становање (мала соба и трем), а подрумски као остава. Кров је на четири воде, покривен бибер црепом са једним отвором у крову.

У истом периоду је подигнута и последња кућа из старог домаћинства, као приземна грађевина фундирана на високом подрумском делу, зидана опеком са декорисаном фасадом. Издваја се по рустично украшеном трему са дрвеним аркадама и декорисаном оградом. Кров је на четири воде, покривен ћерамидом.

Сви објекти су у веома лошем стању.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Лексикон националних паркова Србије - ТАРА. Београд: ЈП Службени гласник; ЈП Национални парк Тара;ГИ "Јован Цвијић"-САНУ. 2015. стр. 133—134. ISBN 978-86-519-1899-8. 

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]