Јулијана Кочиш

С Википедије, слободне енциклопедије

Јулиана Кочиш (мађ. Kocsis Julianna, Дорослово, 12. март 1948) особа je са инвалидитетом. Упркос томе што је оболела од церебралнe парализe, Јулијана уз помоћ заједнице води нормалан живот, користи савремене технологије, активисткиња је и дописница онлајн часописа Сунцокрет.[1] Има персоналног асистента који јој помаже у свакодневним активностима.

Биографија[уреди | уреди извор]

Јулијана Кочиш рођена је са церебралном парализом. Због овог тешког инвалидитета не може да користи руке и ноге, а такође и говори отежано. У колицима проводи цео свој живот.[2] Са 22 године је од баке добила писаћу машину, на којој је писала је држећи у устима пластични штапић дужине 20 цм.[2] Упркос сметњама, уз помоћ приступачне технологије, савладала је употребу рачунара, који користи помажући се брадом. Отворила је и своју фејсбук страницу коју сама уређује.[3] Јулијана и слика, помажући се устима.[4]

Говори мађарски и српски, a 2015. године уписала се и на немачки језик.[3] Успешно. Воли музику – класичну, етно, рок и кад год је могуће слуша је уживо. Воли позоришне представе, радо је посећује ликовне изложбе и друге културне садржаје доступне особама у колицима.

Живела је у Сомбору, а од октобра 2022. је у Дому за старије особе на Палићу.

Активистички рад[уреди | уреди извор]

Јулијана Кочиш је активискиња. Учествовала је у акцијама особа са инвалидитетом у истраживању њима приступачних институција, банака, продавница, кафића. Ходала са младима на Дан младих и са њима шетала на Дан мира. Такође је учествовала је у пројекту Од алтернативе до стандардизације који спроводи Центар за самостални живот Србије, када је добила персоналног асистента.[2] Била је сарадница и уредница часописа Сунцокрет, листа Савеза инвалида церебралне и дечје парализе Војводине.[1] Јануара 2008. године објављен је у истом часопису њен чланак о учешћу на семинару о животу и раду особа са инвалидитетом у Будимпешти.[5]

Галерија[уреди | уреди извор]

Јулијана Кочиш
Јулијана Кочиш
Јулијана Кочиш
Јулијана Кочиш

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б „Сунцокрет” (PDF). suncokret3.pdf. Приступљено 14. 3. 2024. 
  2. ^ а б в „Center for independent living of PWDs Serbia”. arhiva.cilsrbija.org (на језику: енглески). Приступљено 14. 3. 2024. 
  3. ^ а б „Otvoren centar za pristupačnu tehnologiju i edukaciju”. РТВ. Приступљено 7. 3. 2024. 
  4. ^ „Новости”. arhiva.cilsrbija.org. Приступљено 7. 3. 2024. 
  5. ^ „Сунцокрет” (PDF). suncokret4.pdf. Приступљено 14. 3. 2024. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]