Јустејн Гордер

Из Википедије, слободне енциклопедије
Јустејн Гордер

Jostein Gaarder.jpg
Јустејн Гордер

Датум рођења: 8. август 1952.
Место рођења: Осло (Норвешка)

Јусејн Гордер (нор. Jostein Gaarder; 8. август 1952) је норвешки интелектуалац и аутор новела, кратких прича и књига за децу.

Гордер је рођен у Ослу, од родитеља педагога. Студирао је скандинавске језике и теологију на универзитету у Ослу. Накратко је пре књижевне каријере предавао филозофију на факлутету Folkehøyskole.

Његово најпознатије дело је Софијин свет, у поднаслову Роман о историји филозофије (ISBN 978-0-425-15225-6.). Ово популарно дело је преведено на педесет три језика; одштампано је двадесет шест милиона примерака, а само у Немачкој је продато преко три милиона.

1997. године установио је Софијину награду заједно са својом женом Сири Даневиг.

Критика Израела и Јудаизма[уреди]

Августа 2006. Гордер је објавио ауторски чланак у једним од највећих новина у Норвешкој, Афтенпостен, где је оштро критиковао војне операције Израела од 1967. У њему наводи да је „Израел већ историја“ и да „признаје само онај из 1948.“ „Држава Израел је са бескрупулозним ратним умећем и одвратним оружјем маскирала властити легитимитет“.

„Смејемо се онима који верују да је Бог изабрао народ за свог фаворита и дао му лиценцу за убијање.“

„Држава Израел је систематски кршила људска права, међународне конвенције и безброј резолуција УН, и више не може очекивати заштиту... Нема назад. Држава Израел је силовала признање света и неће имати мир све док не положи своје оружје. Нека дух и речи одувају апартхејдске зифове Израела. Израел не постоји. Она је без одбране и коже. Зато се свет сада мора сажалити на цивиле.“

Текст је изазвао бурна реаговања, подршке и оптужбе за антисемитизам.

Дела[уреди]

  • Мистерија пасијанса (1990)
  • Софијин свет (1991)
  • Вита Бревис (1998)
  • Маја (1999)
  • Кћи директора циркуса (2001)
  • Девојка с поморанџама (2004)
  • Замак у Пиринејима (2008)

Спољашње везе[уреди]