Алидад

С Википедије, слободне енциклопедије
Алидад

Алидад или окретна табла је уређај који омогућава једној особи да види далеки објекат користећи видно поље за извршавање неког задатка. Овај задатак може да буде, на пример: да бисте нацртали линију на мензули у правцу објекта или за мерење угла на објекту са неке референтне тачке. Мерени углови, могу бити хоризонтални, вертикални или у било којој друго равни[1].

Алидад је првобитно био део бројних научних и астрономски инструмената. У једном периоду, поједини алидади, посебно они који се користе на степенастим круговима називани су „диоптери”[2]. Са развојем модерне технологије, име се примењује за све вртсе алидада.

Порекло[уреди | уреди извор]

Реч на арапском (арап. الحلقة العضدية ал -ʿ ђ̣удиyyах, "владар"), означава исти уређај. На грчком и латинском, користе се и називи грч. διοπτρα, "диоптра" и лат. linea fiduciae, "линија поверења".

Најранији алидади су се састојали од траке, лењира или сличне компоненте са прорезом на сваком крају. Сваки прорез (ткђ. и пинула) има рупу, отвор или други просек кроз који се могу посматрати објекти. Може бити и показивач или показивачи који на скали показују позицију. Алидади су направљени од дрвета, слоноваче, месинга и других материјала.

Модерни типови алидада[уреди | уреди извор]

  • Алидад је део теодолитa, који се ротира око вертикалне осе, а то носи хоризонталне осе око кога телескоп (или визир) претвара горе или доле.
  • У секстанту алидад је ротирајућа рука са огледалом и индексима степенастог круга у вертикалној равни. Данас се то најчешће зове индекс руке.
  • Алидад табле се дуго користе у торњевима за уочавање локација где је шумски пожар. Топографска мапа локалне области, је оријентисана, центрирана и трајно монтирана на поравнатој кружној табли са калибрисаним луком према географском северно и израђена је у степенима. Да би одредио положај потенцијалног пожара, корисник гледа кроз две осматрачнице и прилагођава их док не утврди извор дима[3].

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Definition of alidade”. Приступљено 3. 7. 2017. 
  2. ^ "diopter", The Compact Edition of the Oxford English Dictionary, Oxford University Press, 1971
  3. ^ „Alidade Plane Table Surveying Instruments”. Приступљено 3. 7. 2017.