Бинички (ТВ филм)

С Википедије, слободне енциклопедије
Бинички
Изворни насловБинички
Жанрмјузикл,
мелодрама,
биографски
РежијаИлија Гајица
СценариоИлија Гајица
Марија Ћирић
ПродуцентСветлана Бандић
Главне улогеСлободан Нинковић
Борка Томовић
СценографМирослава Андрејевић
Тања Ивановић
СниматељМилан Станић
Продуцентска
кућа
Радио-телевизија Србије
Година2015.
ЗемљаСрбија
Језиксрпски
IMDb веза

Бинички - „Залуд нам је гинути ако немамо шта бранити“ је српски телевизијски филм из 2015. године. Режирао га је Илија Гајица који је написао и сценарио заједно са Маријом Ћирић.[1]

Садржај филма[уреди | уреди извор]

Станислав Бинички је композитор највише извођене композиције у историји српске музике. Иако није никада био званична химна, нема Србина којем не изазове емоције „Марш на Дрину“. Али је његов пут, кроз протеклих сто година, био периодично посут трњем и звездама - од еуфоричног слављења, преко заборава, уметничке инспирације за истоимени филм, титоистичких забрана извођења, до победоносне ренесансе у пуном сјају, претходних година.

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

У музичко-играном филму посвећеном породици Бинички, ауторска екипа је бајковитим приступом догађајима и времену с почетка двадесетог века осликала своју причу. Борка Томовић и Бода Нинковић, заједно са децом Доротеом Ђанетаки, Матејом Ђукићем и још десетак осталих, у различитим улогама представили су нам музику Биничког, која је пронађена у Фонотеци Радио Београда.

Глумац добија задатак да игра Станислава Биничког. Како му недостаје самопоуздања да одигра такву улогу, окреће се хипнози, кроз коју може да проживи живот композитора и поново стекне поверење како у себе, тако и у уметност. Он постаје сам Бинички, пионир српске класичне музике. Мјузикл, практично анти-ратни филм за децу и одрасле покушај, је да се привуче пажња шире публике ка класичној музици.

Занимљивости[уреди | уреди извор]

Филм је обогаћен и најсавременијим постпродукционим захватима (монтажа слике и звука, компјутерска анимација), а 2015. године је представљао РТС и Србију на престижном интернационалном ТВ фестивалу Златна ружа.



Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Слободан Нинковић Станислав Бинички
Борка Томовић Хипнотизер/Мирослава
Доротеа Ђанетаки Марија Бинички
Матеја Ђукић Стеван Бинички
Лара Росандић експерт
Лука Пешић Илија Станојевић
Никола Арсић Бранислав Нушић
Вид Томић Павле Гајић
Димитрије Михајловић Јанаћије
Андреј Пауновић Брунети
Михајло Петровић Јосиф Свобода
Урош Јакић Бохумил Свобода
Данијел Кајкус Стеван Мокрањац
Милан Симић Јосиф Маринковић
Богдан Петровић Димитрије

Остали сарадници на филму: Уредник филма је Ана Павловић, дизајнер звука Александар Зоричић и костимограф Наталија Лукић.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]