Брихадесварар храм

С Википедије, слободне енциклопедије
Брихадесварар храм на карти Индије
Брихадесварар храм
Брихадесварар храм
Брихадесварар храм на карти Индије
Предњи поглед на главни храм

Брихадесварар храм је хиндуистички храм из 11. века у Индији. Налази се у Танџавуру у индијској држави Тамил Наду. Налази се на УНЕСКО-овој листи светске културне баштине и представља сјајан пример дравидског стила градње храмова. Централни храм налази се унутар тврђаве, чији су зидови грађени у 16. веку. Главни торањ храма је висок 70 метара и највиши је на свету. Дизајниран је тако да у било које доба године не ствара сену у подне.

Историја[уреди | уреди извор]

Градио га је краљ Раџараџа, који је владао Танџавуром. Саграђен је између 1003. и 1010. и представља највећи од Чола храмова. Типичан је за јужноиндијски или дравидски стил архитектуре. Посвећен је Брихадесварару, који је један од реинкарнација Шиве.

Стражњи поглед на главни храм

Опис[уреди | уреди извор]

Круна храма је октогоналана изклесана купола, која је јако велика и тешка (81 тону) и исклесана је из два камена. Да би се круна подигла на храм граћен је нагнути пешчани насип дугачак 11 километара. Храм је градио велики владар Чола династије Раџараџа Чола I. Краљ је око 1010. поставио коначну декорацију, а то је била бакарна чинија тешка 107 кг са 13 кг злата. Храм је био посвећен богу Шиви. Статуа Нандија (бика кога јаше Шива) је тешка 27 тона и друга је по величини у свету.

Храму се прилази са истока кроз два пролаза, које чувају две фигуре, које представљају различите легенде о Шиви.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]