Добривоје Недељковић Доне

С Википедије, слободне енциклопедије
добривоје недељковић
Добривоје Недељковић Доне
Лични подаци
Датум рођења1897.
Место рођењаПараћин,  Краљевина Србија
Датум смрти1943.
Место смртиБањица, Београд, Србија Србија.

Добривоје Недељковић (Параћин, 1897Бањица, 1943), обућар, један од организатора радничке омладине у Неготину, члан КПЈ, један од организатора устанка у Неготинској крајини, борац Крајинског партизанског одреда.

Биографија[уреди | уреди извор]

Добривоје Недељковић родио се у Параћину 1887. године. У Неготин се преселио 1923. године из Београда где је радио као обућар. По доласку у Неготин са супругом Босом и сином Радетом активан је учесник друштвеног живота, један од организатора радничке омладине и пропагатор напредних идеја у Неготину тридесетих година прошлог века.

Политички рад[уреди | уреди извор]

Иницирао је 1927. године обнову Културно−уметничког друштва „Абрашевић”, које је радило све до Обзнане, а чији је рад био забрањен. У оквиру друштва Доне је водио дечије забавиште „Будућност” које је припремало дечије приредбе са којима су деца учествовала у разним манифестацијама.[1]

Заједно са Васом Димитријевићем, обућарским радником, Руководио је акционим одбором за прикупљање Црвене помоћи за жртве реакције.[2]

Током 1928. године у Неготину је организован штрајк опанчарским и обућарских радника који је трајао три недеље. Иако је био партијски активиста, Добривоје Недељковић, који је као послодавац запошљавао осам до девет радника, требало је да потпише уговор о повећању зарада, али из непознатих разлога то није учинио, што је утицало на неуспех штрајка.[3]

Заједно са обућарским радником Љубивојем Јанковићем, Доне је радио на окупљању и организовању радника. Године 1939. Покрајински комитет КПЈ за Србију шаље на политички рад у Неготинску и Тимочку крајину Филипа Кљајића, члан ПК КПЈ и Љубомира Љубу Нешића, студента из Зајечара. Нешић се преко сестре Зоре, ученице Учитељске школе у Неготину повезује са Радетом Недељковићем и његовим оцем Донетом, као и са Предрагом Костићем.

Приликом потписивања споразума са четницима војводе Анђелка Адамовића

Од јула 1941. са професором Костићем напушта Неготин јер му је претило хапшење, а када је формиран Крајински партизански одред активно се укључује. У одреду је био члан Штаба и економ. Он и Костић учествују у преговорима са четничким командантом Анђелком Адамовићем и потписују споразум о заједничкој борби против непријатеља.[4]

Погибија[уреди | уреди извор]

После страдања Крајинског партизанског одреда на Стеванским ливадама, септембра 1941. када је погинуо његов син, Доне се укључује у одред Предрага Марковића Алимпија са којим прелази у Босну.

Ухватили су га недићевци и предали Специјалној полицији у Београду. Доне је покушао да се представи као четник, али је Специјална полиција тражила податке из Неготина одакле је јављено да је реч о старом комунисти и партизану. Стрељан је на Бањици 1943.[4]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Перић, Милан (1973). Неготин и Крајина - Раднички покрет од 1871. до 1941. године. Неготин: Заједница културе СО Неготин и Новинска установа "Тимок". стр. 95. 
  2. ^ Перић, Милан (1973). Неготин и Крајина - Раднички покрет од 1871. до 1941. године. Неготин: Заједница културе СО Неготин и Новинска установа "Тимок". стр. 112. 
  3. ^ Перић, Милан (1973). Неготин и Крајина - Раднички покрет од 1871. до 1941. године. Неготин: Заједница културе СО Неготин и Новинска установа "Тимок". стр. 115. 
  4. ^ а б Жикић Јован, Ђуричић Михајло, Стојановић Божидар и Брзуловић Слободан (2011). Па се памти - Неготинска крајина 1940-1945. Неготин: Савез бораца Народноослободилачког рата Неготин. стр. 150. ISBN 978-86-87041-06-6.