Друмски бициклизам

Из Википедије, слободне енциклопедије
Бицикла за друмске трке

Друмски бициклизам је најраспрострањенија форма бициклизма и један од популарнијих спортова у јавности. Познату трку Тур де Франс прати више људи него било који уобичајени спортски догађај у свету. Овај вид бициклизма се одвија пре свега на путевима, асфалтираним или бетонираним површинама. Подразмева рекреативну вожњу, друмски бициклизам као спорт (трке) и примену бицикла за превоз путевима. Друмски бициклити генерално поштују иста правила и законе као и други возачи који учествују у саобраћају. У контексту примене бицикла за превоз, мисли се на улогу у саобраћају, превоз на посао, разношење поште и новина и разоноду. Постоје разне врсте бицикала које се користе на путевима, од BMX бицикли преко MTB до друмских бицикли. Материјали од којих се праве су најчешће гвожђе, алуминијум, титанијум или угљенична влакна. Широм света најкоришћени материјал је челик, јер је релативно јефтин, јак и пуно је лакше извршити поправке него код бицикли од других материјала који се могу користити.

Спорт[уреди]

Прва официјелна трка друмског бициклизма је одржана 31. маја 1868. године у Парку де Сант—Клод, Париз, и на њој је победио британски возач Џејмс Мур. Прва међуградска трка је одржана 7. новембра 1869: Париз—Руен. Џејмс Мур је победио и на овој трци, прешавши 123 километра за 10 сати и 25 минута. Први светски шампионат у друмском бициклизму је организован 1927. године.

Типови друмских трка[уреди]

Трке думског бициклизма могу бити:

Данас се обично такмичења одржавају на кружном путу дужине 12 до 17 km, са групним стартом са укупном дужином трке од око 260 km. Индувидуална трка на хронометар је представљена у програму светског шампионата 1994. године. То је трка на дужини 40 до 50 km за професионалце. Возачи стартују засебно, у обичајеним интервалима (1 до 2 минута). Такмичар са најбољим временом се проглашава победником.

Спољашње везе[уреди]