Едгар I Мирољубиви

Из Википедије, слободне енциклопедије
Едгар Мирољубиви

Edgar.jpg

Датум рођења 943
Место рођења Весекс (Енглеска)
Датум смрти 8. јул 975.
Место смрти Винчестер (Енглеска)
Гроб Гластонберијска опатија, Гластонбери
Титула Енглески краљ
Период 1. октобар 9598. јул 975.
Претходник/ци Едвиг
Наследник/ци Едвард II
Порекло и породица
Династија Весекс
Отац Едмунд I
Мајка Елгифа
Потомство Едвард Мученик
Етелред Неписмени

Едгар I Мирољубиви (енгл. Edgar The Peaceable;943. - 8. јул 975.) је био енглески краљ из династије Весекс. Био млађи син краља Едмунда Величанственог и његове жене Елгифе и брат краља Едвига, којег је наследио и владао од 959. до смрти 975. године.

Биографија[уреди]

Владавина[уреди]

Године 958. племство Мерсије и Нортумбрије отказује послушност Едгаровом брату, краљу Едвигу и за свог владара прихвата Едгара. Тако је краљевство подељено ријеком Темзом на сјеверни дио, којим је владао Едгар и јужни дио, којим је владао Едвиг. Едвиг умире 1. октобра 959. године и Едгар постаје владар цијеле земље. Иако није био миран човјек, добио је надимак Мирољубиви због мирне владавине, обиљежене малим бројем војних сукоба. Године 970. у рату са Шкотском је изгубио сјеверни дио Нортумбрије, што је на неко вријеме смирило односе два зараћена народа.

Однос са Дунстаном[уреди]

По доласку на престо, Едгар враћа Дунстана, игумана и веома утицајног савјетника на двору његовог оца, кога је Едвиг послао у изгнанство. Едгар је Дунстана поставио на мјесто епископа Лондаона, а касније Вустера. Године 961. Дунстан постаје кентерберијски надбискуп. Према тадашњим хроникама Дунстан није одобравао живот младога краља, који је био у љубавној вези са једном монахињом, која му је родила ћерку. Због тога је одбио да га крунише, али је ипак остао краљев главни савјетник током читаве његове владавине.

Крунисање[уреди]

Краљ Едгар је крунисан 11. маја 973. године у опатији у Бату, за разлику од других краљева тога времена који су традиционално крунисани на камену у Кингстону. Том приликом краљ је крунисан заједно са својом супругом Елфтрит, што је било прво крунисње краљице у Енглеској. Едгар није крунисан до 973. јер је по царској церемонији требало да буде крунисан не на почетку, већ на врхунцу владавине. Ову церемонију је осмислио Дунстан, који је за ту прилику у Англосаксонској хроници написао поему која и дан данас чини основу британске крунидбене церемоније.

Мало после крунисања остали Британски краљеви су дошли у Честер, да би исказали своју оданост краљу Едгару. Шест краљева британских држава, укључујући и краљеве Шкотске и Стратклајда, заклели су се да ће бити Едгарови вазали на копну и мору.

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Претходник:
Едвиг
Енглески краљ
959.– 975.
Наследник:
Едвард II
Претходник:
{{{пре2}}}
{{{списак2}}} Наследник:
{{{после2}}}
Претходник:
{{{пре3}}}
{{{списак3}}} Наследник:
{{{после3}}}
Претходник:
{{{пре4}}}
{{{списак4}}} Наследник:
{{{после4}}}
Претходник:
{{{пре5}}}
{{{списак5}}} Наследник:
{{{после5}}}
Претходник:
{{{пре6}}}
{{{списак6}}} Наследник:
{{{после6}}}
Претходник:
{{{пре7}}}
{{{списак7}}} Наследник:
{{{после7}}}
Претходник:
{{{пре8}}}
{{{списак8}}} Наследник:
{{{после8}}}