КУД „Др Раша Лазаревић” Живица

С Википедије, слободне енциклопедије
КУД „Др Раша Лазаревић” Живица
Пун називКУД „Др Раша Лазаревић” Живица
Основано1949.
СједиштеСрбија Живица, Град Пожаревац
РуководствоБобан Марковић, председник
Томислав Јотић, уметнички руководилац
Наташа Дулић Милошевић, секретар
Југослав Перић, председник Скупштине

КУД „Др Раша Лазаревић” је културно-уметничко друштво основано 1949. године у Живици, насељеном месту на територији града Пожаревца.

Историјат[уреди | уреди извор]

Културно уметнички живот мештана села Живице датира још од 49. године 20. века када је почело са радом културно-уметничко друштво „Вељко Дугошевић”. Годинама је ово друштво постизало велике успехе широм бивше Југославије. Стицајем разних околности друштво престаје са радом средином осамдесетих година. Почетком 2009. године, захваљујући групи ентузијаста и поштовалаца народне традиције, у циљу неговања и очувања народног блага, културно уметничко друштво оживљава и почиње са радом под данашњим именом.

КУД данас[уреди | уреди извор]

Тренутно ово друштво окупља око 60 чланова и то из Живице, Брежана, Драговца, Дубравице и Пожаревца. Чланови су распоређени у старији-извођачки и млађи ансамбл. КУД „Др Раша Лазаревић“ за собом броји око 300 наступа, како пред домаћом публиком, тако и пред публиком у иностранству.

Културно-уметничко друштво „Др Раша Лазаревић“ из Живице броји на десетине концерата на територији Браничевског округа, али и успешне наступе ван ове територије.[1] Поред наступа на територији Републике Србије, овај КУД бележи и наступе у иностранству: у Аустрији, Италији, Босни и Херцеговини, Румунији, Црној Гори и Бугарској, као и учешће на три хуманитарна концерта. Бројне концерте КУД „Др Раша Лазаревић“ је организовао у Живици, где су гости били културно-уметничка друштва са територије целе Србије, али и из држава из окружења и дијаспоре.

Почетком новембра организује традиционални новембарски концерт, који је Културно-просветна заједница Града Пожаревца уврстила у програм „Новембарских дана културе”. Били су представници Града Пожаревца на Републичкој смотри фолклорних сеоских ансамбала у Кличецу 2012, 2016. и 2019. године. Године 2019. освојили су друго место.

Председник КУД-а је Бобан Марковић, уметнички руководилац Томислав Јотић, секретар Наташа Дулић Милошевић, председник Скупштине КУД-а је Југослав Перић.

Галерија[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „XI Смотра фолклорних ансамбала”. ЦЗК Костолац. Приступљено 18. 4. 2022. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]