Кабинда

Из Википедије, слободне енциклопедије
Карта Кабинде

Кабинда (порт. Cabinda, пре: Португалски Конго) је провинција и ексклава афричке државе Ангола. По подацима из 2007. провинција има 222.000 становника.

Географија[уреди]

Мапа Анголе, Кабинда је означена светлозеленом бојом

Кабинда заузима површину од 7.270 km². Главна насеља су Малембо и град Кабинда. Већину територије покрива тропска шума.

Провинција Кабинда је одвојена од матице коридором који омогућава приступ Демократске Републике Конго Атлантском океану. Границе ове области су историјске и потичу из времена краљевина Лоанго, Нгојо и Каконго, и потврђене су на Конференцији о Конгу у Берлину 1885. На северу се Кабинда граничи са Републиком Конго (некадашњи Француски Конго).

Привреда[уреди]

Пољопривреда Кабинде производи кафу, какао и палмино уље. Поред тога, извозе се и племените врсте дрвета. Најважнија грана привреде је нафтна индустрија. Са вађењем нафте се отпочело 1968. Кабинда даје 60% производње нафте у Анголи. Приходи од извоза нафте из Кабинде представљају око 80% прихода Анголе.

Историја[уреди]

Португал је са принчевима Кабинде склопио споразуме 1883—1885. Овим споразумима територија је постала португалски Протекторат Каконго, Луанго и Нгојо. На Конференцији о Конгу 1885. у Берлину, ове споразуме су потврдиле и друге колонијалне силе.

Незванична сепаратистичка застава Кабинде

Да би умањио административне трошкове у прекоморским регионима, Португал је 1956. ставио Протекторат Кабинду и прекоморску провинцију Анголу под власт истог генералног гувернера. Слично је урадила Француска са Габоном, Конгом, Централном Африком и Чадом, које је објединила у Француску источну Африку.

Када је дошло до разматрања питања независности португалских афричких колонија, Кабинда је требало да буде засебна држава, али је Ангола тражила ову ексклаву за себе. Организација афричког јединства је 1974. означила Кабинду као 39. афричку државу. Новембра 1975. независна Ангола је окупирала Кабинду. Од тада траје сукоб између сецесионистичке групе „Фронт за ослобођење енклаве Кабинде“ (Frente para a Libertação do Enclave de Cabinda, скраћено FLEC), и војске Анголе.

Спољашње везе[уреди]



Координате: 4°-5° јгш, 12°-13° игд