Кантон Цирих

С Википедије, слободне енциклопедије
Цирих
Zürich
Zurich
Zurigo
Положај
Држава  Швајцарска
Админ. центарЦирих
Приступање1351.
Површина1.729 km2
Становништво2009.
 — број ст.1.344.866
 — густина ст.777,83 ст./km2
Број округа12
Брај општина171
Званични веб-сајт Измените ово на Википодацима

Кантон Цирих (скраћеница ZH, нем. Kanton Zürich) је кантон у средишњем делу Швајцарске. Главни град је истоимени град Цирих, који је истовремено највећи град у Швајцарској, као и њено најважније економско средиште.

Природне одлике[уреди | уреди извор]

Карта кантона Цирих

Кантон Цирих се налази између Алпа и реке Рајне. Кантон чини неколико долина река (Лимат, Тос, Глат, Линт) које се уливају у Рајну на северу. Такође, највећи део Циришког језера се налази у овом кантону. Поред њега ту постоји још неколико мањих језера, од којих су најзначајнија Грајфенско и Пфафикерско језеро. Површина кантона Цирих је 1728,8 km². Највиши врх је на 1133 метара.

Историја[уреди | уреди извор]

Цирих се рано придружио Швајцарској конфедерацији, већ 1351. г. Претходно је то била средњовековна државица са средиштем у граду Цириху, који је од 12. века припадајао околне области под свој утицај. Последње промене граница кантона десиле су се 1803. г., за време Наполеона.

Окрузи[уреди | уреди извор]

Становништво и насеља[уреди | уреди извор]

Кантон Цирих је имао 1.344.866 становника 2009. г. и то је кантон са највећим бројем становника у целој Швајцарској.

У кантону Цирих говори се немачки језик, који је и једини званични језик.

Становништво је углавном протестантско (43%). У првој половини 16. века Цирих је био један од бастиона реформатског протестантизма под вођством Улриха Цвинглија. Последњих деценија са досељавањем становништва из других делова земље и из иностранства нагло је порастао удео других вера. Тако данас римокатолици чине 31% становништва кантона.

Највећи градови су:

Привреда[уреди | уреди извор]

Главне привредне гране су: банкарство, производња машина и папира. Доминирају мања и средња предузећа. Цирих има важан међународни аеродром и једно је од главних европских железничких чворишта.

Галерија слика[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]