Карис ван Хаутен

С Википедије, слободне енциклопедије
Карис ван Хаутен
Датум рођења(1976-09-05)5. септембар 1976.
Место рођењаЛајдердорпХоландија
РодитељиТеодор ван Хаутен
Веб-сајтwww.caricevanhouten.com

Карис ван Хаутен (хол. Carice Anouk van Houten; Лајдердорп, 5. септембар 1976) је холандска глумица и пјевачица.[1] Њена прва водећа улога у филму Suzy Q (1999) донијела јој је награду Golden Calf за најбољу улогу у телевизијској драми; двије године касније, освојила је Golden Calf за најбољу глумицу захваљујући филму Undercover Kitty (2001), а након тога још једном за филм Black Book (2006).[2] Номинована је за награду Сатурн за најбољу споредну глумицу 2008. године, и освојила своју четврту и пету Calf награду за најбољу глумицу за The Happy Housewife (2010), као и за Black Butterflies (2011).[3] Њени остали значајни наступи укључују Repo Men (2010), Black Death (2010) и Brimstone (2016).

Биографија[уреди | уреди извор]

Ван Хаутен рођена је 5. септембра 1976. у Лајдердорпу, Холандија.[1] Њена мајка, Маргје Стас, налази се у одбору холандске образовне телевизије, а њен отац Теодор ван Хаутен био је писац.[2] Одрасла је посматрајући нијеме филмове, а у једном од интервјуа је чак изјавила и да више ужива у извођењу сцена без дијалога. Карис има млађу сестру, Јелку ван Хаутен, која је такође глумица.[2] Њена бака по оцу родом је из шкотске. Ван Хаутен је отишла у средњу школу St. Bonifatiuscollege у Утрехту, гдје је играла водећу улогу у филму Hugo Claus'Tijl Uilenspieghel, у режији Ад Мигчиелсена. Кратко је студирала на Академији драмских умјетности у Мастрихту, али је своје професионално образовање наставила на академији Kleinkunstacademie у Амстердаму.[4]

Глумачка каријера[уреди | уреди извор]

Ван Хаутен је своју прву главну улогу играла у телевизијском филму Suzy Q, за коју је освојила Golden Calf награду. Такође је освојила Pisuisse награду као и Top Naeff за своје сценске наступе, и још једну Golden Calf награду за улогу мачке која постаје жена у филму Undercover Kitty. У децембру 2006. Карис се повукла из позоришне продукције Алек ван Вармердама из личних разлога. Према ријечима гласноговорника казалишта, разлог је био преоптерећеност послом. Године 2008. глумила је у некомерцијалном кратком филму Zingen in het donker (Српски: Пјевање у мраку), драми која говори о насиљу у породици. Појављивала се у часопису Vanity Fair у мартовском издању 2008. У априлу године 2009. објављено је да играти у филму Black Death, Британског режисера Кристофера Смита, у холандском филму Komt een vrouw bij de dokter (Српски: Рањен), базиран на истоименом роману аутора Реј Клуна.[2] Такође је глумила и у филму научне фантастике Repo Men. У 2011. у јулу, играла је свештеницу Мелисандре у другој сезони HBO фантазије ТВ серије Игра Престола.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б „Who is Carice van Houten? Everything You Need to Know”. www.thefamouspeople.com (на језику: енглески). Приступљено 2023-02-02. 
  2. ^ а б в г „Carice van Houten - Rotten Tomatoes”. www.rottentomatoes.com (на језику: енглески). Приступљено 2023-02-02. 
  3. ^ „Carice van Houten - Awards & Nominations”. awardsandwinners.com. Приступљено 2023-02-02. 
  4. ^ „Carice van Houten age, biography”. Last.fm (на језику: енглески). Приступљено 2023-02-02. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]