Ким Кембел

С Википедије, слободне енциклопедије
Ким Кембел
Датум рођења(1947-03-10)10. март 1947.(77 год.)
Место рођењаПорт АлберниКанада
СупружникХерши Фелдер
Политичка каријера
Политичка
странка
Прогресивна конзервативна партија Канаде
Премијер Канаде
ПретходникБрајан Малруни
НаследникЖак Кретјен

Аврил Федра Даглас "Ким" Кембел (10. марта 1947) је канадска политичарка, дипломата, адвокат и писац која је била деветнаеста предсједница Канадске владе од 25. јуна 1993. године до 4. новембра 1993. године. Кембел је била прва и до сада једина женска предсједница владе Канаде.

Такође је била прва беби-бумерка на тој позицији и једина председница владе рођена у Британској Колумбији. Она је тренутно предсједавајућа за врховни суд Канаде.

Младост[уреди | уреди извор]

Кембелова је рођена у Порт Албернију,Британска Колумбија, као ћерка Филис "Лисе" Маргарет (1923–2013) и Џорџа Томаса Кембела (1920–2002), по занимању адвоката. Отац јој је био рођен у Монтреалу, у шкотској породици из Глазгова. Мајка их је напустила кад је Кембелова имала дванаест година, остављајући њу и сестру Алекс оцу на чување. Као тинејџер Кембелова је себе називала Ким.

Док је већ у свом дјетињству била домаћин и репортер на CBC програму Junior Television Club.[1]

Кембел се са својом породицом преселила у Ванкувер гдје је похађала Prince of Wales Secondary School и била најбољи студент. Била је први женски предјсједник студената и дипломирала је 1964. године.

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]