Корисник:Anastanojev25/песак

С Википедије, слободне енциклопедије


Александра Радић је најбоља соло disco dance плесачица у Србији.Освојила је шест медаља на Светским куповима (три златне медаље, једну сребрну и три бронзане медаље).Поред

Александра Радић
Лични подаци
Датум рођења05.10.1992.
Место рођењаНови Сад, Република Србија
ПребивалиштеБечеј
Држављанство Србија

плесачке каријере ради и као тренер у плесном клубу Max dance који постоји већ 15 година.

Биографија[уреди | уреди извор]

Александра Радић је рођена 05.октобра 1992. у Новом Саду. Са својом породицом је до 2003. живела у Новом Кнежевцу, да би се затим преселила у Бечеј.Завршила је Гимназију у Бечеју са одличним успехом.Дипломирала је на Економском факултету у Суботици Универзитета Новом Саду а затим је завршила и мастер студије, смер менаџмент.Александра има 28 година, а disco dance-ом се бави већ  24  године.Жеља за тренирањем плеса јавила јој се у 4.години живота.Велики узор и мотивација за тренирање била јој је њена сестра Марина Радић,која се такође бавила плесом. Када су се преселиле из Новог Кнежевца, сестре нису желеле да прекину свој хоби јер су биле изузетно надарене и управо из овог разлога родитељи су им омогућили закуп сале,у којој су вежбале веома предано.Марина Радић је са 18 година основала плесни клуб Max dance,а Александра,која је тада имала 13 година била је подучавана од стране своје сестре  и спремала се за такмичења.За време студија такође се бавила плесом и успевала је да усклади факултетске обавезе и такмичарске које су се тицале плеса.Након факултета Александра је одлучила да се посвети само плесачкој каријери и циљ јој је био да освоји светску или европску медаљу.

Достигнућа[уреди | уреди извор]

Александра је титулу државног првака освајала више година за редом и најбољи је солиста у предшколској, дечијој, јуниорској и сениорској узрасној категорији.Она је направила најбоље резултате за нашу земљу.Освојила је 5.место на Европском првенству 2013. године и 8.место на Светском првенству исте године.Нјени резултати у 2017. години су 14. место на Светском првенству у Чешкој где је била једини представник  Србије у сениорској категорији а конкуренција је бројала 118 такмичарки.На Светском купу у Чешкој исте године окитила се бронзаном медаљом, а на Европском првенству у Белорусији заузела је 10.место. Највећи успех који је Александра постигла јесте златна медаља коју је  освојила на IDO Dance World Cup-у који је одржан од 20. до 24. септембра 2018. године у Усти над Лабем у Чешкој[1]. На овом  такмичењу учествовало је 1997 плесача из 17 земаља и са 3 континента. У конкуренцији од 65 такмичарки Александра се пласирала на 1. место у категорији disco dance жене сениори. На укупно 6 Светских купова у Чешкој и Мађарској Александра је освојила  освојила 4 злата, 1 сребро и 2 бронзе. Исте године 9. октобра на Светском првенству у Шведској изборила је пласман у конкуренцији од стотину такмичарки и заузела 5. место у Европи.

Занимљивости[уреди | уреди извор]

Александра је физички изузетно активна и практикује четворочасовни тренинг шест пута недељно.[2]Оно што подразумева под тренингом јесте вежбање кореографије која у себи садржи доста акробатских елемената,скокова и окрета и која представља мешавину спорта и уметности а захтева истовремено енергичност и елеганцију. Поред овога она упражњава вежбе снаге,трчање,свакодневно пешачење као и relax програме.Њена највећа мотивација јесте померање сопствених граница и гурање саме себе ка циљевима које је зацртала.Путем такмичења и путовања која представљају саставни део њеног живота она је склопила многа познанства али и боље упознала нечији плесни стил и начин рада.

Max dance клуб[уреди | уреди извор]

Max dance је спортски клуб евидентиран у Министарству омладине и спорта, од 2005. године.Преко 1000 чланова је до сада прошло кроз клуб а нуде програме за децу и одрасле у узрасту од 4 до 70 година. Године 2015. саграђена је сала која је опремљена у складу са свим што је потребно за рекреативно и такмичарско бављење плесом.У клубу постоји различите групе које вежбачима пружају широк спектар избора. Они се могу бавити disco dance-ом, зумбом, пилатесом а корак даље представљају индивидуални тренинзи прилагођени жељама и могућностима појединца.Оно што клуб чини још потпунијим јесу предавања,радионице и семинари које Марина и Александра Радић организују, а циљ им је унапређивање живота и учење.Велики број медаља освојених у Србији и иностранству најбоље говоре о њиховом клубу,као и огроман број задовољних вежбача који свакодневно посећују Маринин и Александрин клуб у Бечеју, у жељи да унапреде своје како своје физичко тако и психичко здравље. Мото клуба јесте: Све што хоћу то и могу![3]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ User, Super. „Bečejka Aleksandra Radić osvojila zlato na svetskom kupu”. www.webinfo.rs (на језику: српски). Приступљено 2020-12-28. 
  2. ^ „Aleksandra Radić | Max Dance”. Tatjana Popovic | Certified Health Coach (на језику: српски). 2018-01-20. Приступљено 2020-12-28. 
  3. ^ „MAX CENTAR | SVE ŠTO HOĆU TO I MOGU!”. MAX CENTAR (на језику: енглески). Приступљено 2020-12-28.