Корисник:Boke ovde/Викторијанска декоративна уметност

С Википедије, слободне енциклопедије
Салон Дантеa Габриjелa Росетија, улица Cheyne Walk, број 16 (1882), аутор Хенри Трефри Дaн .

Викторијанска декоративна уметност односи се на стил декоративне уметности током викторијанске ере. Нашироко се сматра да је викторијански дизајн допустио себи неумерену количину украса. Викторијанско доба познато је по својој интерпретацији и еклектичном оживљавању историјских стилова заједно са увођењем блискоисточних и азијских утицаја у намештај, опрему и декорацију ентеријера. Покрет уметности и занатства, естетски покрет, англо-јапански стил и стил сецесије имају своје зачетке у касном викторијанском добу и готичком периоду.

Архитектура[уреди | уреди извор]

 

Командантски салон, Порт Артур, Тасманија.

Декорација и дизајн ентеријера[уреди | уреди извор]

Декорација и дизајн ентеријера викторијанске ере познати су по уређености и украсима. Кућа из овог периода била је идеалистички подељена на просторије, са пажљиво одвојеним јавним и приватним простором. Салон је био најважнија просторија у кући и био је излог власникa кућe где су се гости забављали. Пуста соба сматрала се показатељем лошег укуса, па је свака површина била испуњена предметима који су одражавали интересе и тежње власника. Трпезарија је била друга по важности просторија у кући. Креденац је најчешће био централна тачка трпезарије и веома китњасто украшен.

Зидови и таванице[уреди | уреди извор]

Сматра се да је избор боје на зидовима у викторијанским домовима био заснован на намени просторије. Ходници који су чинили предсобљe и степеништa фарбани су у суморно сиво како не би били конкуренција околним просторијама. Већина људи мермерисала je зидове или столарију. Такође, било је уобичајено да се мокри малтер на зидовима дуби како би личио на камене блокове. Завршни слојеви који су били или мермерисани или зрнасти често су се налазилни на вратима и столарији. „Текстура“ је требало да имитира дрво већег квалитета које је било теже за обраду. Постојала су посебна правила за одабир боја и унутрашњи распоред. Теорија „хармонија по аналогији“ представљала је употребу боја које су се налазиле једна до друге на спектру боја. Друга је била „хармонија по контрасту“ и подразумевала је да се користе боје које су биле супротне једна другој на спектру боја. Постојао је омиљени троделни зид који је укључивао дадо или зидну облогу на дну, поље у средини и фриз или венац на врху. Биo је популарaн у 20. веку. Фредерик Волтон, који је креирао линолеум 1863. године, осмислио је технику за утискивање полутечног ланеног уља са водоотпорним папиром или платном у виду потпоре. Ова творевина звала се Линкруста и наносила се слично као тапета. Читав процес олакшао је да се затим пређе преко уља и учини да личи на дрво или различите врсте коже. На плафонима висине 2,4–4,3 метра боја је била три нијансе светлијa од боје која је била на зидовима и обично је имала висок квалитет орнаментике јер су људи преферирали декорисанe плафонe.

Намештај[уреди | уреди извор]

У викторијанском периоду није постојао само један доминантан стил намештаја. Дизајнери су радије користили и модификовали многе стилове преузете из различитих временских периода у историји попут готике, доба Тјудорових, елизабетанског периода, енглеског рококоа, неокласичног периода и других. Готички и рококо стил оживљавања били су најчешћи стилови који су се могли видети на намештају током овог периода у историји.

Тапете[уреди | уреди извор]

Тапете и зидне облоге постале су доступне све већем броју домаћинстава са својим широким спектром дизајна и различитим ценовним рангом. То је било због увођења техника масовне производње и укидања Пореза на тапете из 1712. у Енглеској 1836. године.

Тапете су често садржале сложене цветне шаре са примарним бојама (црвена, плава и жута) у позадини и биле прештампане крем и смеђим нијансама. После свега овога појавилe су се тапете инспирисанe готичком уметношћу у земљаним тоновима са стилизованим шарама у виду лишћа и цвећа. Вилијам Морис био је један од најутицајнијих дизајнера тапета и тканина у другој половини викторијанског периода. Морис је у свом раду користио средњовековне и готичке таписерије које су за њега биле извор инспирације. На плафонима и фризовима коришћен је рељефни папир.

Естетика викторијанске декорације Оскара Вајлда[уреди | уреди извор]

Главни међу практичарима декоративног естетизма у књижевности био је Оскар Вајлд, који је заговарао викторијански декоративни индивидуализам у говору, фикцији и форми есеја.[1] Вајлдов појам културног просветљења кроз визуелне назнаке одјекује идејама Александра фон Хумболтa[2] који је тврдио да машта није романтичан плод оскудице и мистерије, већ нешто што би свако могао да почне да развија уз помоћ других метода, укључујући органске елементе у птеридоманији[3].

Променом свог непосредног станишта, човек је променио и мишљење[[4]]. Вајлд је веровао да је пут у космополитизaм почео као средство за помрачење друштвенe приземности и да се такве смернице неће наћи у књигама или учионицама, већ кроз проживљену платонску епистемологију.[5] Естетска промена у домаћој викторијанској декоративној уметности достигла је свој врхунац у дословној трансформацији појединца у космополиту, баш како је и Вајлд био окарактерисан и познат међу људима на својој турнеји по Америци.[6]

За Вајлда, међутим, унутрашње значење викторијанске декоративне уметности је четвороструко: човек мора прво да реконструише своју унутрашњост како би схватио оно што је споља (и када је реч о стамбеном простору и када је реч о уму), истовремено се враћајући oд фон Хумболтa до Платона да би се удубио у савремени космополитизам,[7] чиме у идеалном стању постаје и сам задивљујуће естетски.

Види још[уреди | уреди извор]

  • Викторијанска мода
  • Викторијана
  • Истлејк покрет
  • Францускo полирање
  • Неовикторијански
  • Птеридоманиа
  • Стафордска фигурица пса
  • Расхлађивач за руке
  • Чарлс Истлејк, викторијански дизајнер
  • Аугустус Пугин, викторијански дизајнер
  • Дизајн тапета Вилијама Мориса

Референце[уреди | уреди извор]

 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

[[Категорија:Ентеријер]] [[Категорија:Украсна уметност]]

  1. ^ van der Plaat, Deborah (2015). „Visualising the Critical: Artistic Convention and Eclecticism in Oscar Wilde's Writings on the Decorative Arts”. Australasian Journal of Victorian Studies. 19 (1): 9—10. 
  2. ^ van der Plaat, Deborah (2015). „Visualising the Critical: Artistic Convention and Eclecticism in Oscar Wilde's Writings on the Decorative Arts”. Australasian Journal of Victorian Studies. 19 (1): 1—2, 12. 
  3. ^ Flanders, Judith (2002). Inside the Victorian Home. New York: W.W. Norton & Co. стр. 200—02. 
  4. ^ van der Plaat, Deborah (2015). „Visualising the Critical: Artistic Convention and Eclecticism in Oscar Wilde's Writings on the Decorative Arts”. Australasian Journal of Victorian Studies. 19 (1): 11—14. 
  5. ^ van der Plaat, Deborah (2015). „Visualising the Critical: Artistic Convention and Eclecticism in Oscar Wilde's Writings on the Decorative Arts”. Australasian Journal of Victorian Studies. 19 (1): 11—16. 
  6. ^ Blanchard, Mary W. (1995). „Boundaries and the Victorian Body: Aesthetic Fashion in Gilded Age America”. The American Historical Review. 100 (1): 39—45. 
  7. ^ Monsman, Gerald (2002). „The Platonic Eros of Walter Pater and Oscar Wilde: Love's Reflected Image in the 1890s”. English Literature in Transition. 45 (1): 26—9.