Корисник:Filipoviccc/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Airsoft (Ерсофт)[уреди | уреди извор]

Airsoft (Ерсофт), такође позната као игра преживљавања (јапански: サハイハルケーム, романизована: сабаибару гему) у Јапану где је први пут популаризована, је тимска игра пуцања у којој учесници елиминишу противничке играче из игре означавајући их сферичним пластичним пројектилима, испаљених из пушака мале снаге званих eрсофт пушке.

Ерсофт
Први пут игранРане 1970-е у Јапану
Карактеристике
КонтактЗависи од правила
ОпремаЕрсофт реплике, Ерсофт куглице, Заштита за лице и очи

Иако је сличан пејнтболу по концепту и игри, ерсофт куглице не остављају видљиве ознаке на мети и погоци нису увек очигледни. Иако удари куглице могу оставити мале модрице или бразде на изложеној кожи (и зато се заштитна опрема и даље препоручује), игра се у великој мери ослања на систем части у којем се од играча који су погођени очекује да изађу из игре јер се практикује поштење и фер-плеј.

Аирсофт пушке се углавном пуне куглицама из оквира, а неке имају ручне/батеријске моторне пумпе са опружним клипом, сличне Нерф Бластерима, или пнеуматски покретане гасом који је под притиском (нпр. пропан („зелени гас“), 1,1 ,1,2-тетрафлуороетан или CО2). Многе ерсофт пушке такође имају шине за монтирање опреме компатибилне са оригиналним додацима за ватрено оружје, а већина по изгледу подсећа на право ватрено оружје. То их чини популарним за војне симулације и историјске реконструкције. Постоји и професионална обука о безбедности оружја и манипулацији оружјем која се спроводи уз ерсофт у неким областима, као што је полицијска обука због боље безбедности и ниже цене. Обалска стража Сједињених Држава је, на пример, званично усвојила eрсофт за обуку 2018. године.

Eрсофт игра варира у стилу и композицији, али се често креће од акционог пуцања до кратких организованих сценарија играња улога , борбених окршаја из близине, војних симулација (MilSim) или историјских реконструкција. Игра се на затвореним или отвореним теренима. Борбене ситуације на терену могу укључивати употребу праве војне тактике за постизање циљева постављених у сваком мечу. Учесници могу покушати да опонашају тактичку опрему и прибор који користе модерне војне и полицијске организације. Игру обично безбедно чувају обучени професионалци који делују као супервизори.

Ерсофт играчи у току борбе

Пре игре, јачина ерсофт реплике се обично проверава путем хронографа и обично се мери у стопама у секунди (ФПС) или џулима. Неке земље имају задату брзину или ограничење енергије пушке. Реплике које пуцају преко дозвољене брзине могу бити заплењене. Неки терени за игру додатно ограничавају минималне удаљености борбе, захтевајући од играча да вичу "Бенг Бенг!" или неку другу фразу уместо да стварно гађате друге играче на блиским удаљеностима. Ово се ради како би се спречиле потенцијалне повреде од високоенергетских пројектила испаљених на кратким удаљеностима. У одређеним земљама употреба ласерских нишана било које врсте је незаконита, укључујући нишане са интегрисаним ласерима.

Историја[уреди | уреди извор]

Ерсофт је настао у Јапану раних 1970-их, када је фотограф Ичиро Нагата, и сам страствени ентузијаста пуцања, размишљао о изради модела пушака који испаљују пројектиле који не могу да убију. Ове „пушке“ су биле познате као "soft air guns", које су биле прилагођене потребама ентузијаста пуцања, док су у складу са строгим јапанским законима о контроли оружја. Назив „soft air“ односио се на мешавину фреон-силиконско уље (касније замењену мешавином пропан-силиконског уља познатом као „зелени гас“) која је коришћена као погонски гас, који је био знатно слабији од CО2 у канистерима који се користи за одговарајуће ваздушне пушке. Првобитно дизајниране за гађање мете, пластичним куглицама које се користе у овим "soft air" пушкама могу да се међусобно гађају људи без наношења повреда због ниске енергије пројектила.

Након што је "Tokio Marui" представио свој револуционарни дизајн реплике са електричним мотором и мењачем, који омогућава одрживу брзу паљбу помоћу пуњивих батерија, eрсофт оружје постало је популарно за лежерне ратне игре, које Јапанци називају играма преживљавања (сахаихарукēму, сабаибару гему). "Asahi Firearms" је била компаниа из Јапана која је деловала 1980-их и 90-их и била је један од раних пионира ерсофт хобија. Ерсофт пушке су се прошириле у Уједињено Краљевство касних 1980-их и раних 1990-их преко компаније под називом "LS", а продавале су се у одвојеним комадима и морале су да се саставе из кутије пре него што су биле способне за пуцање. Они су тада постали доступни остатку Европе и Северне Америке и брзо су стекли популарност широм света. Од средине 1980-их, ерсофт је прилагођен искључиво рекреативној примени, а спорт уживају сви узрасти. Ерсофт реплике се производе широм света, а већина се производи у источној Азији. Многе агенције за спровођење закона и војне јединице у Сједињеним Државама сада почињу да користе ерсофт за вежбе тактичке обуке снага.

Опрема[уреди | уреди извор]

Електрична ерсофт реплика чувене пушке М4А1

Реплике које се користе у ерсофту се обично класификују као имитације ватреног оружја. Имају механизам за испаљивање пројектила пречника 6 мм. Ерсофт реплике се класификују према принципу рада, који могу бити са опругом, електрични (аутоматске електричне реплике са батеријским напајањем, ерсофт електрични пиштољи или "AEG") или на гас (ако имају функцију повратног удара-трзаја, познати су као „GBBs“).Неке компаније производе реплике сличних бацача граната који испаљују пројектил у спреју од 6 милиметара помоћу опружног механизма велике снаге или погонског горива - гас (тј. зелени гас, пропан, компресовани ваздух или CО2). Постоји и тип ерсофт реплика које се напајају једним (HPA) резервоаром за ваздух високог притиска и батеријским пакетом за напајање интерне рачунарске плоче FCU "Fire Control Unit". Овe реплике су често познате по свом високом и подесивом ROF-у или „брзини паљбе“ и издржљивости. Ове HPA реплике се најчешће називају "ПоларСтарс", иако се ово односи на популарни бренд HPA мотора и додатне опреме.

Типична ерсофт реплика је приметно лакша од правог оружја због употребе легуре алуминијума и пластичних материјала, иако су неки у себи додали тегове за реалистичнији осећај. Ипак, најпопуларније реплике су оне које су у размери 1:1 са правом верзијом, и веома су реалистичне не само по изгледу и тежини, већ и по функционалности. Димне капице, као и појачивачи буке, доступни су за одређене ерсофт пушке да додају на реализму.

Ерсофт реплика лаког митраљеза "М249"

Оквири за гасне пиштоље обично садрже 10 до 30 куглица у оквиру стандардног капацитета; међутим, неки оквири су великог капацитета и могу да држе 50 метака или више. У случају AEG пушака, оквири долазе у стварном капацитету (еквивалентно капацитету од 30 метака његовог правог челичног парњака), малог капацитета (10-50 метака), средњег капацитета (75-160 метака) или великог капацитета (190+ метака). Оквири великог капацитета често имају точак са чегртаљком који се повремено може намотати како би се куглице изгурале из коморе за држање у отвор за пуњење. Због лабавих куглица у резервоару, они често звецкају када трчите или ходате. Неке ерсофт реплике имају оквир на батерије или спремник за "бубњеве" који држи хиљаде куглица, али они се обично користе и дозвољавају само на репликама типа LMG (лаки митраљез).

Hop-up (Хоп-ап)[уреди | уреди извор]

„Хоп-ап“ систем, који је уграђен у већину стандардних ерсофт пушака и пиштоља, користи се за повећање ефективног домета стављањем контра-ротације на метке. Магнусов ефекат узрокује да куглице искусе више подизања док се гађају, супротстављајући се гравитацији. Подешавањем хоп-ап-а окретање куглице уназад се повећава или смањује. У идеалном случају, хоп-ап би требало да се подеси тако да куглице лете што је даље могуће у правој линији, а да се не савијају превише нагоре или да пребрзо падају. Хоп-ап смањује брзину (пушка која испаљује 340 фт/с (100 м/с) са потпуно одмотаним хопом може пасти на чак 300 фт/с (91 м/с)). Лакоћа и локација подешавања зависе од дизајна пиштоља; нека опрема пружа контролу која се може брзо подесити током игре, док друга може захтевати делимично растављање. На пример, уобичајена локација за подешавање Хоп-ап-а је место где би отвор за избацивање био на правом ватреном оружју, што омогућава да машина буде покривена, а истовремено омогућава брз приступ за подешавање Хоп-апа.

Модификације реплика[уреди | уреди извор]

Пригушивачи на ерсофт снајперима

Неки играчи прилагођавају своје ерсофт пушке, било да би побољшали перформансе или из чисто естетских разлога. Додаци укључују нишане, предње ручке и батеријске лампе, а најчешће се користе нишани са црвеним тачкама (red dot). Нишани са црвеним тачкама се користе да помогну при циљању, предњи рукохвати се користе за бољу стабилност ерсофт пушака, а батеријске лампе (било да су монтиране или држе у другој руци) се користе за осветљавање тамних подручја и/или за заслепљивање противника. Иако су у одређеним земљама ласери илегални, они су популарни додаци у САД и Европи. Ласерски нишани су више за њихов изглед него за било какав практичан ефекат, углавном зато што морају бити довољно слаби да не носе ризик од оштећења вида другог играча, што искључује коришћење било каквог ласера ​​који је довољно моћан да произведе видљиву тачку на мети на сунчевој светлости (иако ласери могу бити корисни за ноћне игре). Доступни су и пригушивачи. Они подсећају на стварни прибор за ватрено оружје који пригушује звук. Пошто ерсофт не користи запаљиве материје за погон, они обично немају функцију. Иако постоје модели који функционишу да „засветле“ куглице коришћењем УВ светлости, слично светлећим мецима.

Пројектили[уреди | уреди извор]

Ерсофт куглице

Већина ерсофт пушака испаљује округле пластичне куглице, обично беле, али и светлеће су уобичајене. Куглице се углавном крећу од 0,12 до 0,48 гр. Међутим, најпопуларније тежине за АЕG (аутоматске електричне реплике) и GBB (гасне пушке) су 0,20 г до 0,32 г (чија се брзина креће од приближно 250 фт/с (76 м/с) до 400 фт/ с (120 м/с)). Док се теже куглице (0,36–0,40 г) обично користе у далекометним и снајперским репликама јер су стабилније у лету и лакше се одупиру ветру. Куглице се купују у врећама или боцама од 2.000 до 5.000, али су доступне и друге величине, као што је пакет од 250.000 (65 кг) турнирских куглица. Биоразградиве куглице су мало скупље од не-био куглица, али многа поља их захтевају. Куглице обично имају пречник 5,95 мм ±0,01 мм.


Безбедност[уреди | уреди извор]

Играч са свом потребном заштитиом за безбедно играње

Eрсофт пушке се не смеју мешати са ваздушним пушкама, које испаљују металне сферичне метке од 4,5 мм , за разлику од пластичних куглица које испаљују ерсофт пушке. Многи произвођачи и продавци предлажу да се са ерсофт репликама у сваком тренутку поступа као са правим оружјем. Ово ће помоћи да се ублаже безбедносни проблеми који доводе до случајног/немарног пражњења, или ће спречити јавну панику због немарно приказаног ерсофт пиштоља који се погрешно сматра правим ватреним оружјем. Већина произвођача укључује наранџасти врх на крају цеви реплике у сврху сигнализације и сигурности, а већина трговаца апелује на потрошаче да не уклањају наранџасти врх јер се користи да их разликује од правог ватреног оружја. Наранџасти врх служи многим сврхама, а једна од њих је за спровођење закона да помогне у разликовању ерсофт реплика од правог ватреног оружја и на тај начин спречи непотребну прекомерну силу. Минимални безбедан ниво опреме потребан за учешће у већини игара укључује заштиту за очи, пожељно потпуно заптивене балистичке наочаре. Традиционалне диоптријске наочаре и наочаре за сунце, или наочаре које нису довољно отпорне на ударце, могу се разбити након ударца када се користе за ерсофт, узрокујући повреду ока. Маске, штитници за лице и друге врсте покривача за цело лице, као што су балаклаве, обавезне се на већини терена за ерсофт.

Ерсофт у војсци и полицији[уреди | уреди извор]

Обука специјалних јединица користећи ерсофт реплике

Ерсофт технологија се користи у војној обуци и обуци полицајаца. Због реалистичности ерсофта, релативно безбедних пројектила и економичне муниције, добро је погодан за ратне игре и сценарије "силе на силу", за обуку и побољшање тактичких вештина трупа путем асоцијативног учења у стресним ситуацијама. Вишеструки изуми ерсофта су првобитно развијени за војну употребу и употребу полиције. Метке за обележавање измислио је Кери Т. Боуден да би омогућио полазницима да виде где је сваки пројектил пао. Слично као пејнтбол и симулације, ове куглице за обележавање би се разбиле при удару, обележавајући мету светлећом течношћу. Тежина се може подесити додавањем више течности. Означавање је критично за полазнике јер омогућавају стрелцу да види тачно где је погодио мету. Ово им омогућава да увиде своје грешке и побољшају своје циљање. Скот Франк је побољшао гранате за вишекратну употребу како би опонашале фрагментацију праве гранате у ратним играма и сценаријима. Граната се може пунити бојом или куглицама. Користи брзо ослобађање гаса под високим притиском да разбије шкољку и брзо распрши куглице или боју у свим правцима. Франкова граната, иако није прва, имала је за циљ да буде реалистична и предвидљива као и стварна граната. Развио је прецизнији механизам за мерење времена и секундарне сигурносне механизме да спречи случајно пражњење. И меци за обележавање и гранате за вишекратну употребу дале су ерсофту предност која му је била потребна да уђе у војне полигоне и полигоне за полицију. Ерсофт пушке које се користе за обуку су веома реалистичне. Уопштено говорећи, пушке за професионалну обуку за аирсофт су GBB модели и побољшани су пондерисаним механизмом за повратни удар како би се повећала снага ударца. Неки су AEG и изграђени су са механизмом повратног удара. Такође су опремљени штитницима за цев који појачавају звук до нивоа децибела који се може упоредити са оним код правог ватреног оружја. Просечна снага за професионалну обуку ерсофт пушке је већа од цивилних модела. Економски, ерсофт је јефтинији од симулационог тренинга. Бенџамин Крац, извршни официр батаљона Форт Џексона, рекао је да један празан метак М16 може коштати чак 32 ерсофт метка.

[1]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Illegal airsoft items - Tactical Airsoft Supplies Blog”. web.archive.org. 2012-02-24. Приступљено 2023-05-21. 

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13]

  1. ^ „Airsoft Rules 2022: Do’s and Don’ts [A Complete Guide]”. web.archive.org. 2023-04-09. Приступљено 2023-05-21. 
  2. ^ „All About Airsoft Guns: All You Need To Know | Airsoft Gun Types, Styles, Facts, and Science - High Speed BBs”. web.archive.org. 2021-06-08. Приступљено 2023-05-21. 
  3. ^ „New Airsoft training for law enforcement”. web.archive.org. 2022-02-05. Приступљено 2023-05-21. 
  4. ^ „Just Pistols - Airsoft History”. web.archive.org. 2023-04-26. Приступљено 2023-05-21. 
  5. ^ „AirRattle.com: Airsoft Safety Tips”. www.airrattle.com. Приступљено 2023-05-21. 
  6. ^ „Protect Your Face - Find the Best Airsoft Masks and Face Protection”. High Speed BBs (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  7. ^ „FAP Standard Rules and Regulations - Filipino Airsoft (FAS)”. web.archive.org. 2008-03-26. Приступљено 2023-05-21. 
  8. ^ Airsoft GI - G700F Sniper Rifle Accuracy And 250 Feet Range Test (на језику: српски), Приступљено 2023-05-21 
  9. ^ Da li je airsoft dobar za taktički trening i kao zamena za trening vatrenim oružjem? (на језику: српски), Приступљено 2023-05-21 
  10. ^ „Soldiers test integration of popular civilian game into pre-deployment training”. www.army.mil (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  11. ^ Government of Canada, Royal Canadian Mounted Police (2019-10-10). „Firearms | Royal Canadian Mounted Police”. www.rcmp-grc.gc.ca. Приступљено 2023-05-21. 
  12. ^ „Airsoft Beginners Guide UK | BEAR Airsoft”. web.archive.org. 2022-06-13. Приступљено 2023-05-21. 
  13. ^ „Airsoft Gun History”. www.streetdirectory.com. Приступљено 2023-05-21.