Пређи на садржај

Корисник:Ilicbranko/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Последице[уреди | уреди извор]

Реакције[уреди | уреди извор]

Председник САД Доналд Трамп одговорио је на Епстинову смрт ритвитовавши теорију завере која повезује Епстинову смрт са некадашњим председником САД Билом Клинтоном и бившом државном секретарком Хилари Клинтон, пар сати након објављивања Епстинове смрти. Главни тужилац (енгл. Attorney General) Вилијам Бар је изјавио да је „запањен” Епстиновом смрћу иза решетака, и да то „потеже озбиљна питања на која се морају дати одговори”. Наредио је да поред истраге коју је водио ФБИ (енгл. Federal Bureau of Investigation, FBI), истрагу покрене и генерални инспектор *Одељења Правде* Сједињених Држава. Сенатор Бен Сас, председник пододбора за надзор правосуђа Сената Сједињених Држава, је касније упутио писмo Бару рекавши да је „*Одељење Правде* било неуспешно”. Додао је: „судећи по томе да је Епстин већ покушао самоубиство, требало је да буде закључан у обезбеђеној соби и буде под надзором 24/7. Очигледно је да ће падати главе”. Представник Одбора за правосуђе Сједињених Држава (енгл. United States House Judiciary Committee) Мет Гец (Matt Gaetz), затражио је од председника Oдбора за правосуђе Сједињених Држава, Џерија Надлера, да предност да истраживању околности Епстинове смрти уместо других истрага које Одбор тренутно извршава. Представница Лоис Франкел затражила је да се спроведе конгресна истрага Епстиновог споразума о признању кривице из 2008. године. Сенатори Кирстен Џилибранд и Рик Скот су затражили спровођење истраге и изразили своје незадовољство због тога што Епстинове жртве неће добити завршетак који би иначе добили судским поступком.

Вође Одбора за правосуђе Сједињених Држава, председник Џери Надлер и Даг Колинс, упутили су 12. августа 2019. године 23 питања Федералном затворском бироу у вези Епстинове смрти. „Наводно самоубиство овог високопрофилног – и ако се оптужбе покажу истинитим – веома прекорног појединца, које се догодило током његовог боравка у федералном притвору демонстрира озбиљне грешке или недостатке у процесуирању затвореника омогућујући им да на крају избегну суочавање са правдом”, наводе. „Све жртве дела господина Епстина биће заувек ускраћене регреса и финансијске компензације које би наш правосудни систем пружио у суочавању с таквим ужасима; компетентност и строгоћа нашег правосудног система укаљани су овим очигледним превидом”. Касније, 13. августа, сенатор Небраске и начелник судске власти (енгл. Senate Judiciary Committee), Бен Сас (Ben Sasse), упутио је писмо главном тужиоцу Бару ургирајући да „поцепа” Епстинов споразум о одложеном кривичном гоњењу из 2008. године. Сас је тврди да се Епстинови саучесници морају привести правди упркос његовој смрти и додаје: „Ова непоштена нагодба не може да опстане”.

„Повлачење Епстина са присмотре је шокантно”, рекао је за Ен-Би-Си (енгл. National Broadcasting Company, NBC) Камерон Линдси, бивши управник у три федералне институције. „Са *овако високопрофилном личношћу*, уз ове оптужбе и оволико жртава, која је покушала да изврши самоубиство пре пар недеља, уопште не треба ризиковати. Држите га под присмотром док не буде пуштен одатле”. Федерални тужиоци (енгл. Federal prosecutors) који раде на случају назвали су Епстинову смрт „узнемиравајућом” и нагласили да ће наставити трагање за правдом за све његове оптужитеље и након његове смрти. Џефри Берман, јавни тужилац за Јужни Округ Њујорка изјавио је: „Свим младим женама које су иступиле, као и онима које још нису, уверавам вас да ћемо наставити да се боримо за вас и да ће се наша истрага наставити”.

Истрага[уреди | уреди извор]

Федерални истражни биро је накнадно започео истрагу околности Епстинове смрти, док је главни тужилац Вилијам Бар изјавио да ће Министарство Правде темељно истражити све „неправилности” у Федералном затвору Метрополитан, где је Епстин пронађен мртав. Бар је такође поручио свим наводним Епстиновим саучесницима да „не би требало да се опуштају”, наводећи да ће федерални тужиоци наставити да раде на случају како би осигурали да свако ко је радио са Епстином преузме одговорност за своја дела. „Тек сада увиђамо много неправилности и озбиљних грешака које се дешавају у овој установи и које су веома забрињавајуће и захтевају темељну истрагу”, рекао је Бар током конференције о спровођењу закона у Њу Орлеансу. „ФБИ и генерални инспектор раде управо то”. Бар је изјавио да је „запањен” и „бесан” због оваквог развоја ситуације, инсистиравши да ће *Одељење правде* „искоренити” шта се заправо догодило и да ће кривци преузети одговорност за своја дела. „Убеђујем вас да ће се ова истрага наставити против свакога ко је био Епстинов саучесник”, рекао је Бар. „Сви саучесници треба да се боје. Жртве заслужују правду и управо то ће и добити”. Како је добијао нове информације везане за Епстинову смрт, Бар је почео да сумња да је иста била само „низ погрешних одлука”.

Новембра 2019. године, Кетлин Хок Сојер, директор Бироа за затворе, рекла је судској власти да ФБИ истражује да ли је Епстинова смрт била дело „криминалног подухвата”. Додала је да „нема сумње да је реч о самоубиству, на основу свега што ја знам”. Један од делегата је касније објаснио да је израз „криминални подухват” био одговор на питање сенаторке Линдси Грахам, и да „се то односило на потенцијалне криминалне радње запослених”.

Главни тужилац Бар је 13. августа наредио Бироу за затворе да привремено смени управника Федералног затвора Метрополитан, *Ламин Н'Диај* (Lamine N'Diaye), док је под истрагом ФБИ-а и *Одељења правде* услед околности које окружују Епстинову смрт. Џејмс Петрући, управник Федералне затворске установе Отисвил, постављен је за новог управника затвора. Два запослена који су такође били надлежни за Епстина послати су на принудно одсуство. Ричард Берман, судија Федералног суда Менхетн који је био надлежан Епстинов случај, писао је 14. августа управнику Федералног затвора Метрополитан *Ламин Н'Диај* испитујући да ли је вршена истрага о наводном Епстиновом самоубиству, као и да ли су истражене његове претходно задобијене повреде (23. јул). Судија Берман је нагласио да, колико је он упућен, никада није добио званични извештај о томе шта је закључено о инциденту.

Два француска званичника, *Марлене Шиапа* (Marlène Schiappa) и Адријен Такет, накнадно су затражили истрагу везану за „многа неодговорена питања” о Епстиновој повезаности са Француском, апелујући на Владу Француске да започне сопствену истрагу. „Истрага Сједињених Држава истакла је повезаности са Француском”, изјавили су *Шиапа* и Такет. „Зато је неопходно да се због жртава покрене истрага у Француској да би све изашло на видело. Информације добијене у паришком тужилаштву се тренутно анализирају и упоређују са другим изворима”, изјавио је делегат за Еј-Би-Си (енгл. American Broadcasting Company, ABC). „Тренутно се одвијају прве ревизије да би се утврдило да ли је потребно отварати истрагу у Француској или не”.

Епстинова смрт је узроковала да се сва пажња тренутне истраге о сексуалној експлоатацији окрене у смеру његових наводних сарадника, као што су Принц Ендру, Жан-Лук Брунел и Жизлен Максвел (Ghislaine Maxwell). Након Епстинове смрти, Максвел је тужила његове представнике тврдивши да јој се дугује компензација за судске трошкове услед њеног блиског односа са Епстином.

Повезани судски поступци[уреди | уреди извор]

Њујоршки федерални тужиоци оптужили су 19. новембра 2019. године стражаре Федералног затвора Метрополитан Мајкла Томаса и Тову Ноела да су фалсификовали податке и створили заверу. Оптужбе су засноване на видео снимцима издејствованим од стране тужилаца, који су упућивали на то да Епстин није био посматран осам сати, него да су стражари спавали и користили компјутер за личне потребе. Према Џефрију Берману, јавном тужиоцу за Јужни Округ Њујорка, они су у више наврата забележили податке који су потврдили да су стражари обавили неопходне провере. Њихова кауција је износила $100,000. Стражари тврде да су били само „жртвено јагње” за веће постојеће проблеме у оквиру федералног затворског система.

Током судског поступка против Епстиновог цимера у затвору Ника Тартаглионеа, децембра 2019. године, федерални тужиоци су саопштили да је видео снимак инцидента који се догодио 23. јула, снимљен камером изван Епстинове ћелије, нестао. Тартаглионеов адвокат је снимак хтео да искористи како би показао да је он наводно спасио Епстина. Такође је затражио да се *уздржи* видео снимак од два дана након инцидента, тј. 25. јула. Судија Кенет Карас је затражио да власт утврди шта се десило са снимцима. Неколико дана касније, федерални тужиоци су изменили изјаву, тврдивши да су изгубљени снимци пронађени. Јануара 2020. године, признали су да су снимци трајно обрисани због „грешака у писању”.