Твитер

Из Википедије, слободне енциклопедије
Twitter
Twitter bird logo 2012.svg
URL http://twitter.com
Комерцијално? Да
Врста локације Микроблог
Регистрација Неопходна
Доступни језици: енглески, јапански, шпански, италијански, француски, немачки
Власник Twitter, Inc.
Креатор Obvious, LLC[1]
Покренуто 13. јул 2006. год.
Тренутан статус Преко 500 милиона регистрованих активних корисника (април 2012.)[2]

Твитер (енгл. Twitter) је бесплатна онлајн друштвена мрежа и микро-блог услуга која омогућава својим корисницима да шаљу своје и читају туђе микро-текстуалне уносе, тзв. твитове.

Твитови[уреди]

У свом основном значењу, твитови су текстуалне поруке не дуже од 140 карактера. Поруке се објављују на корисниковом профилу, те испоручују другим корисницима који су се пријавили да их добијају. Они који шаљу твитове могу да ограниче испоруку само на оне из свог круга пријатеља, док је услуга у старту подешена тако да шаље уносе свима који се на њих пријаве. Корисници могу слати твитове преко Твитеровог сајта, СМСа, РССа (само примање твитова), или помоћу бројних других апликација које слободно развијају корисници-програмери, као што су Tweetie, Twitterrific, Twitterfon, TweetDeck и Feedalizr.

Услуга је бесплатна преко интернета, али слање и примање уноса преко СМСа може бити наплаћено од стране телефонског провајдера.

Популарност[уреди]

Од марта 2009, Твитер је забележио раст популарности у свету. Твитер се често описује као 'интернетски СМС' у том смислу да сајт пружа могућност корисницима да шаљу и примају нове уносе помоћу разних алата тако да често није ни потребно користити сам оригинални сајт. Ова флексибилност је омогућила сајту да добије већу популарност него што би то био случај да су корисници били приморани да посећују оригинални сајт како би користили ову услугу.

Корисник, односно корисница Твитер услуга се неформално назива твитераш, односно твитерашица.

Употреба[уреди]

Изглед Википедијиног налога на Твитеру

Твитови могу да садрже ознаке (енгл. tags) састављене од појма са префиксом # (енгл. hashtag), попут #serbia. На овај начин се омогућава проналажење твитова на одређену тему једноставним тражењем употребљене ознаке.

Знак @ испред корисничког имена, попут @корисничко_име, користи се за упућивање реплике одређеном кориснику, или више њих. Твитове који почињу са @корисничко_име могу видети сви остали корисници, али се такве поруке сматрају директном репликом кориснику чији је надимак први у низу.

За упућивање директне (приватне) поруке неком кориснику користи се мало латинично слово d испред корисничког имена особе којој се порука шаље (нпр: d корисничко_име порука). Овако послате твитове може видети само особа којој је порука послата.Референце[уреди]

  1. Twitter - About Us Retrieved March 12th, 2008
  2. Taylor, Chris (27. 6. 2011.). „Social networking 'utopia' isn't coming“. CNN Приступљено 14. 12. 2011.. 

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Са других Викимедијиних пројеката :

Даље читање[уреди]