Корисник:Mara.karakusevic/песак2

С Википедије, слободне енциклопедије

Ријете су француски кулинарски специјалитет који се прави од свињског или живинског меса (гушчетина, пилетина, пачетина) или рибе (лосос, туњевина, бакалар, скуша), или чак од ракова.

Ријете из Ле Мана

Рецепт[уреди | уреди извор]

Најчешће се праве од свињског меса које је дуго кувано у масноћи, изгњечено ручно или машински, првобитно зачињено само сољу и бибером; према појединим локалним рецептима – посебно модерним – додају се и други зачини и евентуално вино или друге врсте алкохолних пића. Месо се дуго кува на лаганој ватри на масти. Затим се делови меса одвајају и формирају ријете. Како се хлади, маст се подиже на врх.[1]

Историја[уреди | уреди извор]

Рецепт се појављује у 15. веку у Турени, у садашњем департману Ендр и Лоара. Француски писац Рабле пише о „смеђем џему од свиње”. Балзак ће уздизати ријете из Тура у роману Љиљан у долу из 1836. године. Пруст се такође позива на репутацију ријета из Тура у У потрази за изгубљеним временом. Ријете постају нарочито популарне захваљујући индустријској производњи у граду Ле Ману крајем 19. века. Разлика између ријета из Тура и ријета из Ле Мана[2] се заснива у начину припреме: у Ле Ману су углавном масније него у Туру, где је месо мање млевено. Сваке године се организује такмичење за најбоље ријете из Тура, под покровитељством Братства ријета из Турене[3], са седиштем у Луин.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Comment faire des rillettes du Mans, la recette authentique”. Papilles et Pupilles (на језику: француски). 2021-10-12. Приступљено 2021-12-31. 
  2. ^ „Rillettes du Mans : le dossier de l'IGP avance lentement.”. France Bleu (на језику: француски). 2015-09-08. Приступљено 2021-12-25. 
  3. ^ „Accueil”. Site de rillettesrillons-touraine ! (на језику: француски). Приступљено 2021-12-25.