Корисник:Markovic.Mina/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Извештај о пешчаној олуји[уреди | уреди извор]

У марту 1991. Банка Енглеске је затражила од фирме Прајс Вотерхоус да спроведе истрагу. Дана 24. јуна 1991, користећи шифровано име „Пешчана олуја“ за БЦЦИ, Прајс Вотерхаус је поднео извештај који показује да је БЦЦИ учествовао у „широко распрострањеној превари и манипулацији“ што је отежало, ако не и онемогућило, реконструкцију финансијске историје БЦЦИ-ја.

оснивач Абу Нидал Организације
Оснивач Абу Нидал Организације

Извештај о „Пешчаној олуји", чији су делови исцурели у британске новине Сандеј тајмс, укључивао је детаље о томе како је терористичка група Абу Нидал, познатија као Абу Нидал Организација (АНО),  манипулисала детаљима и користећи лажне идентитете отворила рачуне у БЦЦИ-јевом огранку Слоун Стрит у Лондону. Британска служба унутрашње безбедности, МИ5, ангажовала је два извора унутар огранка да предају копије свих докумената који се односе на рачуне Абу Нидала. Један од извора био је менаџер рођен у Сирији, Гасан Касем, а други млади британски запосленик.

Човек који је био повезан са Абу Нидалом за БЦЦИ рачуне био је човек арапског порекла који је живео у Ираку под именом Самир Најмедин или Најмеден. Током 1980-их, БЦЦИ је поставио акредитивне гаранције вредне милионе долара за Најмедина, углавном за послове са оружјем са Ираком. Касем се заклео да је Најмедин често био у пратњи Американца, кога је Касем касније идентификовао као финансијера Марка Рича. Рич је касније у Сједињеним Америчким Државама оптужен за утају пореза и организовани криминал у наводно неповезаном случају. Одмах затим, побегао је из земље. На крају, 20. јануара 2001. године добио је помиловање од стране Била Клинтона.

Касем је такође рекао новинарима да је водио Абу Нидала, који је користио име Шакир Фархан, по Лондону да му помогне да купи кравату и цигарете, не схватајући ко је он. Ово откриће довело је 1991. године до једног од најпознатијих наслова на насловној страни лондонских новина „Повео сам Абу Нидала у куповину“.

Абу Нидал
Лични подаци
Датум рођења(1937-03-00)март 1937.
Место рођењаЈафа, Палестина,
Датум смрти16. август 2002.(2002-08-16) (65 год.)
Место смртиИрак,
Научни рад
ИнституцијаАбу Нидал организација

Након што је Томас Хенри Бингам, лорд главни судија Енглеске и Велса, завршио своју јавну истрагу о затварању БЦЦИ-ја у октобру 1992. године, написао је поверљиви додатак од 30 страница (обично се назива Додатком 8) у којем је истакао улогу обавештајних служби у овим догађајима. Документ показује да је МИ5 1987. године сазнао да је Абу Нидал користио варшавску компанију под називом САС Трејд енд инвестмент као параван за трговину оружјем АНО-а, чији је директор био Најмедин из Багдада. Сав посао САС-а одвијао се преко БЦЦИ огранка у улици Слоане, укључујући куповину различитог ватреног оружја, уређаја за ноћно осматрање и оклопних возила Мерцедес-Бенз опремљених камуфлираним бацачима граната. Промет у овим предузећима често се кретао у десетинама милиона америчких долара.

Банкаркса документација потврђује трговину оружјем АНО са неколико држава Блиског истока. Ове трансакције су биле надгледане од стране британских обавештајних служби и Централне обавештајне организације од 1987. године до затварања банке 1991. године, нису биле заустављене, нити су ухапшени чланови АНО-а, а ни добављачи.

Власти Велике Британије још увек чувају овај извештај.