Корисник:Mi09216

С Википедије, слободне енциклопедије

Никола М. рођен 25.09.1990 године у Београду. Завршио сам Основну школу Седам секретара СКОЈ-а у Београду, и Средњу школуа ЕТШ "Никола Тесла" у истом граду. Тренутно студирам Математички факултет у Београду, смер Информатика. Члан сам Културног уметничког друштва "Абрашевић 1905" 13 година.


Математички факултет Београд[уреди | уреди извор]

Године 1990, реорганизацијом Природно-математичког факултета, тадашњи Одсек за математику стиче пословну и организациону самосталност, а статус самосталне установе у саставу Универзитета у Београду Математички факултет добио је 1995. године конституисањем сопствених органа управљања и доношењем Статута Факултета.

Преко 6000 дипломираних математичара, преко 700 магистара, бројни специјализанти и преко 400 доктора наука, који заузимају значајна места у бројним институцијама, државним службама, научноистраживачким институцијама, компанијама и школама како у земљи, тако и у иностранству показатељи су квалитета по којем је Математички факултет најпрепознатљивији, а из реда наставника овог факултета досад је бирано десет чланова Српске академије наука и уметности.

Веб страница: www.matf.bg.ac.rs


ЕТШ "Никола Тесла"[уреди | уреди извор]

На месту где се налази ЕТШ "Никола Тесла" подигнута је 1856. год. зграда Више женске школе (ова школа је основана 1863. год., али се настава одржавала у приватној кући на Зеленом венцу). Школске 1913/14. год. Виша женска школа постаје гимназија. На истом месту 1929. године гради се Друга женска гимназија, данас ЕТШ "Никола Тесла" по пројекту архитекте Милице Крстић у тзв. “српско-византијском” стилу.

Веб страница: www.teslabg.edu.rs


КУД "Абрашевић 1905"[уреди | уреди извор]

Радничка уметничка група „Абрашевић“ у Београду је настала израстајући из дотадашњег певачког хора и позоришне групе Београдског радничког друштва, са задатком да настави и даље развија културно-уметничку активност радника.

Оснивање и активност београдског „Абрашевића“ пада у време настајања и интезивнијег развоја модерног радничког и социјалистичког покрета у Србији под руководством Српске Социјал Демократске Партије и њених идеолога Радована Драговића и Димитрија Туцовића.

Група „Абрашевић“ основана је у Београду 30.октобра 1905.године по старом календару, односно 12.новембра 1905.године, по новом календару.

Веб страница: www.abrasevic1905.rs


Моје омиљене државе[уреди | уреди извор]

Србија

Грчка

Португалија

Уједињени Арапски Емирати

Русија

Споменице и захвалнице[уреди | уреди извор]

500 измена