Уједињени Арапски Емирати

Из Википедије, слободне енциклопедије


Координате: 22°-26° СГ Ш, 51°-56° ИГД

Уједињени Арапски Емирати
الإمارات العربيّة المتّحدة
Застава Уједињених Арапских Емирата Грб Уједињених Арапских Емирата
Застава Грб
крилатица: Allah, Nation, President
Химна
Ishy Bilady
Положај Уједињених Арапских Емирата
Главни град Абу Даби
22°47′N 54°37′E
Највећи град Дубаи
Службени језик арапски
Облик државе Апсолутна монархија
 — Председник Калифа ибн Зајед ел Нахајан
 — Премијер Мухамед ибн Рашид ел Мактум
Стварање 2. децембар 1971
Површина  
 — укупно 83.600 km² (116)
 — вода (%) занемарљиво
Становништво  
 — 2013. 9.205.651 [1] (93)
 — густина 110/km² (110.)
БДП (ПКМ) 2006 приближно
 — укупно $162.3 милијарди (55.)
 — по глави становника $49.700 (4.)
ИХР (2006) 0.839 (49.) — висок
Валута Дирхам ² (AED)
Временска зона UTC +4
Интернет домен .ae
Позивни број +971

Уједињени Арапски Емирати (арап. دولة الإمارات العربية المتحدة; скраћено УАЕ; понекад кратко Емирати) су нафтом богата блискоисточна држава која заузима територију југоисточног дела Арабијског полуострва уз Персијски залив у региону југозападне Азије[2]. Граничи се са Оманом и Саудијском Арабијом.

Географија[уреди]

Мапа УАЕ

Уједињени Арапски Емирати леже на Арабијском полуострву. Земље са којима граниче су Оман, Саудијска Арабија и Катар. Земља се простире на северу од Персијског залива на југ до Оманског залива.

Пешчана пустиња заузима већину земље, са планинама на североистоку (највиши врх Јибир на планини Хајар, 1.527 m). Дуж обале се налазе слане равнице.

Историја[уреди]

Становници подручја данашњих УАЕ крајем 18. и почетком 19. века нападали су британске бродове у Персијском заливу и Индијском океану. Британско царство одговорило је 1819. и низом уговора ставио државе југоистока Арапског полуострва под своју контролу, преузимајући одбрану и спољну политику, а остављајући унутрашње уређење углавном недирнутим.

Након британског повлачења 1971. Катар и Бахреин одлучили су се за потпуну независност, а осталих седам емирата за уједињење.

Прва деценија независности протекла је у знаку борбе двају највећих емирата, Абу Дабија и Дубаија око степена централизације. Године 1979. постигнут је договор о подели највиших функција у земљи према којем место председника заузима емир Абу Дабија, а премијера емир Дубаија.

Након заоштравања политичких прилика у регији почетком 80-их Емирати су се приближили земљама Запада, посебно САД-у, иако нису безрезервно подржали напад на Ирак 2003.

Административна подела[уреди]

Административна подела УАЕ
Распоред мањих конститутивних емирата унутар УАЕ
Vista-xmag.png За више информација погледајте чланак Емирати Уједињених Арапских Емирата

Уједињени Арапски Емирати су федерација подељена у седам емирата. Дубаи је најнасељенији емират са 35,6% становништва у држави. Емират Абу Даби има највећу површину.

Демографија[уреди]

Становништво[уреди]

Држава Уједињених Арапских Емирата је најразноликија држава блиског истока у погледу становништва. Средином 1980-их година велики број људи из јужне Азије је емигрирао у УАЕ. Високи стандард живота и висока могућност запошљавања је привукао велики број Индијаца и Пакистанаца. 2006. године, у УАЕ било је пријављено око 1,2 милиона држављана Индије и око 300.000 држављана Пакистана[3]. Становништво УАЕ чине:

  • Емирати (локални Арапи) 16,6%
  • Арапи из других арапских земаља 23%
  • Држављани земаља јужне Азије 42,3%
  • Држављани земаља из остатка Азије 12,1%
  • Остали 6%

Најнасељенији град је Дубаи са око 1,2 милиона становника. Остали велики градови су Абу Даби, Шарџа и Фуџаира.

Градско становништво УАЕ чини око 88%.[4]. Остатак становништва живи у малим местима и селима раштркано по целој земљи и у местима саграђеним око нафтних поља.

Култура и религија[уреди]

Симболи и традиције ислама су доминантни у култури и религији УАЕ. Влада УАЕ улаже велика финансијска средства како би се традиционална култура земље сачувала. Главни владин центар који ради на очувању уметности, религије и културе је у Абу Дабију, и зове се Абу Даби Културна Фондација.

У УАЕ се може наћи велики број цркава, као и у суседним муслиманским земаљама које су толерантне према другим религијама. Како велики проценат становништва чине досељеници из јужен Азије саграђен је и велики број ресторана и културних центара ових земаља. Број европских културних центара и школа које данас постоје у УАЕ је скроман.

Спорт[уреди]

Поред традиционалних трка камила и неки други спортови постају све популаринији. Најпопуларнији спортови међу локалним становништвом су голф и коњске трке. Сваког марта, најбогатија трка коња на свету се одржава у Дубаиу, у којој прва награда износи 6 милиона долара. Трка се назива Светско првенство Дубаи.

Фудбалска репрезентација УАЕ се квалификовала за Светско првенство у фудбалу 1990. године. Ово је био трећи пут за редом да су се арапске земље квалификовале за ово првенство (1982. године Кувајт и Алжир, 1986. године Мароко и Алжир, 1990. године Египат и УАЕ).

Празници[уреди]

Датум Назив Локални назив Арапски
1. јануар Нова година - رأس السنة الميلادية
Варира Дан жртвовања Ид ул-Адха عيد الأضحى
Варира Исламска нова година Рас ал-Сана Ал Хиџрија رأس السنة الهجرية
6. август Шеик Зајед ибн Султан ел Најан - Уједињење Емирата - عيد جلوس الشيخ زايد بن سلطان آل نهيان
Варира Ноћно путовање Исра ва ел Мираџ الإسراء و المعراج
2. децембар Дан нације Ал-Ид ел Ватани العيد الوطني
Варира крај Рамазана Ид ул-Фитр عيد الفطر

Привреда[уреди]

Од 60-их година темељ привреде Емирата чини производња нафте. Данас се УАЕ сматра трећим произвођачем нафте на Блиском истоку и Средњем истоку, иза Саудијске Арабије и Ирана. Највећим резервама располаже Абу Даби, а претпоставља се да су резерве Дубаија при крају. У последње две деценије порастао је значај и других сектора, посебно трговине, финансија, индустрије и туризма. БДП је у 2004. био 25.200 УСД по становнику, мерено по ППП-у.

Референце[уреди]

  1. The Department of Economic and Social Affairs of the United Nations. pp. 51–55. Retrieved 11 August 2013. [1]
  2. United Nations Statistics Division - Standard Country and Area Codes Classifications
  3. Држављани Индије славе Дан Независности Индије у УАЕ, Приступљено 17. 4. 2013.
  4. „Table 3.10 Урбанизација“ (PDF). World Development Indicators. Светска Банка Приступљено 24. 10. 2006..  (link to HTML page with the PDFs), Приступљено 17. 4. 2013.

Спољашње везе[уреди]

Са других Викимедијиних пројеката :