Корисник:Milica Simic Simic/песак

Координате: 43° 02′ 10″ С; 21° 24′ 03″ И / 43.036166° С; 21.400833° И / 43.036166; 21.400833
С Википедије, слободне енциклопедије

Пролом бања се налази у јужној Србији, на падинама планине Радан.

Пролом бања
Административни подаци
ДржаваСрбија
Управни округТоплички
ОпштинаКуршумлија
Географске карактеристике
Координате43° 02′ 10″ С; 21° 24′ 03″ И / 43.036166° С; 21.400833° И / 43.036166; 21.400833
Временска зонаUTC+1 (CET), лети UTC+2 (CEST)
Пролом бања на карти Србије
Пролом бања
Пролом бања
Пролом бања на карти Србије
Остали подаци
Поштански број18433
Позивни број027
Регистарска ознакаPK

Географски положај[уреди | уреди извор]

Пролом Бања се развила у ерозивном проширењу долине Проломске реке, на надморској висини од 550 м до 670 м. Непосредну околину чине јој планине Соколовица, Арбанашка планина, Радан и Мејанска планина. То је део југозападне Србије, лако приступачан путем Прокупље-Приштина. Код места Рударе, одваја се путни правац за Пролом бању, дугачак 10 km, који је све прометнији, јер једним делом води до знаменитог геоморфолошког локалитета Ђавоља варош. Од Куршумлије Пролом бања је удаљена 23 km, Ниша 85 km, Крушевца 98 km и Београда 284 km. Добро посећено бањско и климатско лечилиште, са фабриком за флаширање воде.

Историјат[уреди | уреди извор]

Данашњи назив изведен је по селу Пролом, који је вероватно имао заселак познат као Бања или Бањско. До 1961. године само неколико домаћинстава у селу Пролом издавало је собе посетиоцима лековитих извора. После Првог светског рата почиње озбиљније коришћење топлих извора. Пролом и особине лековитих вода се помињу у новинама 1940. године. Као природно лечилиште позната је од 1977. године.[1]

Минерални извори[уреди | уреди извор]

Термалне воде Пролом бање појављују се на местима укрштавања главног раседа, чији је основни правац пружања запад-северозапад-исток-југоисток, са два споредна, попречна раседа, међусобно удаљена око 950 м. Термална вода се појављује из једне веће пукотинске зоне у андезитима који су крупним раседима издељани у блокове. Вода од падавина продире системима пукотина до великих дубина, успут се загрева и минерализује, а потом из својих лежишта у андезитима креће се узлазно до места појављивања на топогтафској површини. Постоје два разбијена изворишта и пет бушотина у њиховој близини. Главно извориште је источно и налази се у центру бањског насеља. Дуго времена је представљао вир, који је женама из околине служио за прање веша. Вода је каптирана 1963. године. Посетиоци бање захватали су воду на чесми. Вишак воде се одводио у резервоар који је служио потребама ресторана „Радан“. Температура воде, која је означена лековитом, променљива је и варира од 26,7ᵒC до 29ᵒC.

Лечење[уреди | уреди извор]

Вода у Пролом Бањи, у терапијске сврхе користе се пијењем и купањем, а служе и за спремање блатних облога. Најбољи резултати се постижу у лечењу бубрега, мокраћних канала, простате, стања после операција бубрега и мокраћних канала, гастритиса, чира на желуцу и дванаестопалачном цреву, катара црева, каменца у жучној кеси, обољења коже, органа за варење, поремећаја метаболизма, ванзглобног реуматизма и болести и периферних крвних судова. Бањски лекари примењују бројне проверене врсте терапија. У том смислу вода се користи за пијење и купање, а припремају се и пелоидне облоге. У околини бање уређене су стазе здравља и спортски терени.[2]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ http://www.yuta.rs/sr/tp/Prolom.asp.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  2. ^ http://banjeusrbiji.net/prolom-banja/ http://banjeusrbiji.net/prolom-banja/.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ); Спољашња веза у |website= (помоћ)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]