Медена земља (филм)

С Википедије, слободне енциклопедије
Медена земља
Филмски постер
Изворни насловМедена земја
Жанрдокументарни филм
РежијаТамара Котевска
Љубомир Стефанов
Главне улогеХатиџе Муратова

Назифе Муратова Хусеин Сам

Љутвие Сам
МузикаФолтин
Директор
фотографије
Фејми Даут
Самир Љума
Продуцентска
кућа
  • Trice Films
  • Apolo Media[1]
Година2019.
Трајање87 минута
Земља Северна Македонија
Језиктурски
Зарада768.010 долара[2][3]
Веб-сајтhoneyland.earth
IMDb веза

Медена земља (мкд. Медена земја, енгл. Hooneyland) македонски је документарни филм из 2019. у режији Тамаре Котевске и Љубомирa Стефановa. Приказује живот Хатиџе Муратове, последње пчеларке у Северној Македонији која живи у планинском селу Бекирлија. Документарац приказује све промене које су јој се дешавале кроз живот након што се једна номадска породица доселила у суседну кућу. Начелна идеја је била да то буде краткометражни филм под покровитељеством Владе С. Македоније који би приказао подручје око реке Брегалнице у централној Македонији. До промене планова снимања долази када се филмска екипа на терену упознаје са Хатиџе и њеним животом. Филм је премијерно приказан на Филмском фестивалу Санденс 28. јануара 2019. године.

Снимање Медене земље трајало је три године са око 400 сата прикупљеног видео-материјала. Филм се бави еколошким темама попут климастких промена, губитка биодиверзитета и експлоатацијом природних ресурса. Главни ликови су носиоци две супротстваљене идеологије у филму, са једне стране Хатиџе, која представља равнотежу људи и екосистема, док новопридошли суседи представљају конзумеризам и потрошња природних извора. Режисери су током снимања највише пажње посветили визуелном приказу. Поред тога, документарац приказује и Хатиџин однос са својом болесном мајком и њеним суседима.

Медена земља добио је универзално признање савремених филмских критичара који истичу како су режисери водили рачуна о детаљима и послали поруку гледаоцима о очувању природе. Документарац је такође и добитних многих награда на европским и америчким филмским фестивалима. На Филмском фестивалу Санденс 2019. године истакао се као филм који је освојио три награде. За 92. церемонију додела награда за Оскар, номинован је у категоријама за најбољи интернационални филм и најбољи документарни филм[4][5], а поред филма Пре кише (1994) Милча Манчевског, он је други македонски филм који је номинован за Оскара. До 2020. године филм је остварио зараду од 768.010 долара.

Коментари[уреди | уреди извор]

Након пројекције у Њујорку, америчка глумица и продуценткиња Сара Џесика Паркер је на свом налогу на Инстаграму објавила фотографију из филма изјавивши: Запањујућа, визуелно задивљујућа, интимна, а опет епска прича о пчеларки Хатиџе Муратовој; Филм с правом покупља све награде и признања.[6] [7]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ 'Honeyland': Sundance Review | Reviews | Screendaily
  2. ^ „Honeyland (2019)”. Box Office Mojo. 26. 7. 2019. Приступљено 8. 11. 2019. 
  3. ^ „Honeyland (2019)”. The Numbers. 26. 7. 2019. Приступљено 8. 11. 2019. 
  4. ^ Маглешов, Васко (27. 8. 2019). Медена земја“ - македонски кандидат за „Оскар. МАКФАКС (на језику: македонски). Приступљено 14. 2. 2020. 
  5. ^ „Oscars: North Macedonia Selects 'Honeyland' for International Feature Film Category”. The Hollywood Reporter (на језику: енглески). Приступљено 14. 2. 2020. 
  6. ^ „Official Instagram account of Sarah Jessica Parker”. 
  7. ^ „Медена земја е најдобриот македонски амбасадор“, Слободен печат, година VII, број 1783, стр. 17.