Међимурска гибаница

С Википедије, слободне енциклопедије
Међимурска гибаница
Međimurska gibanica, traditionally served
Место пореклаМеђимурска жупанија
Регије или државаХрватска
Главни састојцисир, јабуке, орашасти плодови, лиснато тесто
  Медији: Међимурска гибаница

Међимурска гибаница [1] је врста гибанице или колача пореклом из Међимурске жупаније.[2] Прави се од лиснатог теста и четири пуњења: орашастих плодова, свежег сира, мака и јабуке,[3] као и од многих додатних састојака. То је традиционално јело, посебно популарно у северној Хрватској, [1] богатог укуса и пуно калорија, посластица која је саставни део хрватске кухиње.

Овај рецепт за колач је један од великог броја регионалних сорти гибанице које су развијене у другим регионима Средње и источне Европе. [4]

Припрема и сервирање[уреди | уреди извор]

Основни слој припремљеног теста развлачи се у одговарајућу тепсију претходно подмазану машћу. Затим се прекрије првим од четири слоја фила који се састоји од натопљених млеком сецканих или млевених ораха, свежег сира, млевеног млевеног мака и ренданих јабука. По целој површини се распореди слој фила, па други слој теста, други слој фила и тако све док се не ставе сва четири слоја фила. Завршни слој теста се прелије павлаком претходно помешаном са отопљеним путером и/или јајетом.

Тепсија се стави у рерну и пече око сат времена на 200 °C. Колач се може послужити или још топао директно из тепсије или оставити да се охлади на собну температуру. Може се исећи на четвртине или правоугаонике и на крају посути шећером у праху.

Специфичности[уреди | уреди извор]

Међимурска гибаница је специфична врста гибанице која се од осталих сорти разликује по неколико детаља који се тичу теста, надева, изгледа и састава неких споредних или додатних састојака. У поређењу са, на пример, прекмурском гибаницом,[5][6] уместо прхког теста садржи лиснато тесто, а уместо рикоте се користи свеж сир. На први поглед се види да међимурска гибаница има једноставније и дебље четворослојне пуњења уместо дуплих и тањих осмослојних пуњења прекмурске гибанице. Генерално, сочнија је и мекша од већине других врста гибанице.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б „MEĐIMURSKA GIBANICA”. Coolinarika (на језику: хрватски). 2014-05-13. Приступљено 2023-07-12. 
  2. ^ „Međimurska gibanica, neobična hrvatska poslastica oko koje se vode rasprave”. BBC News na srpskom (на језику: српски). 2022-09-05. Приступљено 2024-04-27. 
  3. ^ Natalija (2023-11-17). „Međimurska gibanica”. Mystic Cakes (на језику: српски). Приступљено 2024-04-27. 
  4. ^ [1], Croatian National Tourist Board (Accessed 2024)
  5. ^ Mlekuž, Jernej, ур. (2015). Venček domačih: predmeti, Slovencem sveti (Prva izdaja изд.). Ljubljana: Založba ZRC SAZU. ISBN 978-961-254-771-4. OCLC 923745916. 
  6. ^ „Najfinija međimurska gibanica s četiri nadjeva”. gastro.24sata.hr (на језику: хрватски). Приступљено 2024-04-27. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]