Мост на Ибру

С Википедије, слободне енциклопедије
Мост на Ибру
ПремошћујеИбар
МестоКосовска Митровица
Пуштен у радјун 2001.

Мост на Ибру, познат и као Нови мост или Митровачки мост, је челични мост у Косовској Митровици који премошћује реку Ибар на северу Косова и Метохије.

Мост је постао симбол поделе Косовске Митровице, тиме што одваја Албанце на југу и Србе на северу града. То је дефакто граница између северног дела у ком доминирају Срби и јужног дела града у ком тренутно доминирају Албанци.[1]

Мост је обновила Француска, радове реконструкције од 2000. до 2001. извела је француско-британска фирма "Freyssinet", са подједнаким бројем запослених радника српске и албанске националности, њих 61, који су примали месечну плату од по 1000 тадашњих Немачких марака, укупна вредност реконструкције моста износила је три милиона немачких марака.[2]

Овај мост је један од три преко Ибра у Косовској Митровици. Друга два, један код железничке станице те други напуштени железнички мост, ретко се користе. Нови мост је главни прелаз између две стране града.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Charter, David. „The Times (UK)”. London. Приступљено 28. 09. 2008. 
  2. ^ „Kosovski mediji: Ibar potiče od albanske reči "shkumbon", istorija mosta na Ibru duga više od 100 godina - KoSSev”. Gradjanskastrana.kossev.info. 17. 01. 2013. Архивирано из оригинала 08. 08. 2016. г. Приступљено 18. 11. 2018. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]