Национални парк Шебеник-Јабланица

С Википедије, слободне енциклопедије
Планине Шебеник и Јабланица

Национални парк Шебеник-Јабланица (алб. Parku Kombëtar Shebenik-Jabllanicë) налази се у источном делу Елбасанског округа у централној Албанији. Парк обухвата површину од 33.927 хектара и представља границу с Северном Македонијом.[1] Парк је у планинском подручју, где се врхови крећу од 300 до 2.200 метара и где је врх планине Шебеник, која заједно с Јабланицом даје име парку. Парк је један од најновијих у Албанији и основан је 2008. године.

У парку обитава велики број различитих врста животиња које постају ретке у остатку Албаније, укључујући мрког медведа, сивог вука и угрожене балканске рисове.[2] У парку се може наћи велики број ендемских и ретких биљака. Најближи градови парку су Либражд и Прењаш. Вегетација се састоји од букве, јеле, борова и храста.

Две реке, Кариште и Бистрица, затим више мањих извора воде теку кроз подручје парка.

Ту се налази и најмање 14 глацијалних језера, од чега су највиши на око 1.900 метара.[3]

Клима је у већем делу парка медитеранска, с просечним годишњим температурама између 7 °C и 10 °C. Просечна годишња количина падавина је између 1.300 и 1.800 милиметара, зависно од локације у парку.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „RRJETI I ZONAVE TE MBROJTURA NE SHQIPERI” (PDF). Albanian Ministry of Environment, Forests and Water Administration. Архивирано из оригинала (PDF) 06. 07. 2011. г. Приступљено 30. 6. 2010. 
  2. ^ „Proclamation of the natural ecosystem of Shebenik – Jabllanica as a "National Park". Cat Specialist Group. 
  3. ^ Protection and Preservation of Natural Environment of Albania (2009). Shebeniku Jabllanica Hiking Map

Спољашње везе[уреди | уреди извор]