Неонијанска крстионица

С Википедије, слободне енциклопедије
Неонијанска крстионица
Battistero Neoniano
Светска баштина Унеска
Званично имеНеонијанска крстионица
МестоРавена, Италија Уреди на Википодацима
Координате44° 24′ 56″ С; 12° 11′ 50″ И / 44.415592° С; 12.197277° И / 44.415592; 12.197277
Критеријумкултурно добро: i, ii, iv
Референца788
Упис1996 (20. седница)
Веб-сајтhttp://whc.unesco.org/en/list/788

Неонијанска крстионица (итал. Battistero Neoniano) ранохришћански је споменик у италијанском граду Равени. Она је заједно са седам других споменика уписана на Унесков списак места светске баштине у Европи 1996. године под именом: „Ранохришћански споменици и мозаици у Равени”, као „најпотпунија и најбољe сачувана ранохришћанска крстионица, која је јединствена у очувању начина приказивања људске фигуре из класичне античке уметности”.[1]

Неонијанска крстионица је најстарија грађевина у граду, делом изграђена на месту староримских терми. Такође је позната и као Правоверна крстионица како би се разликовала од оближње Аријанске крстионице коју је изградио остроготски краљ Теодорик I неких 70ак година касније.

Грађевину осмоугаоног облика од опеке започео је бискуп Урсус крајем 4. и почетком 5. века, као део велике базилике која је уништена 1734. године. Довршио ју је бискуп Неон крајем 5. века, када су завршене и декорације од мозаика. Грађевина има осам страница, што симболизује седам дана у недељи и један дан више као симбол последњег Ускрснућа и Вечног живота. Има две полукружне апсиде и лучне прозоре на горњем делу сваке стране, изнад којих су две плитке нише. Изворни под јој је, као и код других равенских споменика, неких 2,3 метара под земљом, тако да јој се изворни облик и начин на који је била повезана с другим грађевинама не види.

Унутра се налази велика камена крстионица у средини, а полукружне нише између аркада, као и зидови изнад и купола испуњене су мозаицима. Мозаик у куполи приказује Крштење Христово. Христ је приказан без браде, андрогиничан, напола уроњен у реку Јордан, док је изнад њега Свети Јован Крститељ огрнут леопардовим крзном. Насупрот њега је паганско божанство у грчком огртачу, персонификација Јордана. Изнад њих лети бела голубица која пршћe свету воду из свог кљуна, симбол Светога духа. Око њих су радијално поређани апостоли у два низа који завршавају састанком Светог Петра са Светим Павлом, а испод, на архитраву између куполе и горњих аркада налази се низ с архитектуром и свецима.

Цела грађевина и средишњи мозаици су, вероватно намерно, копирани у Аријанској крстионици која је изграђена око 70 година касније.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Early Christian Monuments of Ravenna” (на језику: енглески). Приступљено 17. април 2015. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]