Парк природе Зобнатица

С Википедије, слободне енциклопедије

Парк природе Зобнатица
IUCN категорија V (заштићени крајолик/морски пејзаж)
Поглед на парк природе у Зобнатици
Мјесто Србија
Најближи градБачка Топола
Основано1976.
Управљачко тијелоСрбија
Положај Парка природе "Зобнатица" на рељефној мапи Србије
Положај Парка природе "Зобнатица" на рељефној мапи Србије
Зобнатица
Положај Зобнатице унутар Србије

Парк природе Зобнатица је заштићено природно добро у Србији у општини Бачка Топола у Севернобачком округу.

Карактеристике[уреди | уреди извор]

Парк природе Зобнатица је удаљена од Бачке Тополе само 5 km. Зобнатица је пољопривредно и туристичко добро на којем се налази парк природе, као стари торањ породице Терлеева, Зобнатичко језеро, ветрењаче, остаци старог парка, археолошка налазишта и мини зоо - врт. Ово подручје сваке године посети око 35.000 посетилаца. Место се истиче својим туристичким потенцијалом и пружа идеалне могућности за уживање у чистом ваздуху, шетњама и вожњи бициклом по природи, лову и риболову, вожњи кајаком и јахању. Зобнатица је проглашена парком природе 1976. године, а 1998. године Зобнатица добија статус националног значаја за птице.

На овом подручју истиче се Зобнатичко језеро које се налази поред града Бачка Топола и чија је вода међу чистијим у Војводини и који пружа изузетне туристичке могућности за цело ово подручје. У близини језера налази се ветрењача која посетиоцима пружа изузетан угођај. Зобнатица пружа станиште ретким врстама водоземаца, гмизаваца и сисара, а свој дом је овде пронашло 148 врста птица од чега 75 припадају гнездарицама.[1] Љубитељи лова на подручју Зобнатице могу да уживају у својој активности на ловишту површине 2537 хектара, а за љубитеље риболова ту се налази једно од језера најбогатијих рибом у Војводини површине 250 хектара.

Туристички комплекс Зобнатице чини некадашње имање породице Терлева које је 1882. године изградио властелин Ђула Терлева. Имање чини Каштел Терлеи и кула осматрачница. Зобнатица је позната по ергели која је основана 1779. године.[2] Целокупни комплекс ергеле садржи коњушницу са око 100 грла енглеске пунокрвне расе, хиподром[3] и друге терене за јахање и тренинге. Ту се налази јединствени музеј коњарства основан 1896. године.[4]

Галерија слика[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Park prirode Zobnatica www.kartasrbije.com
  2. ^ Ergela i škola jahanja Архивирано на сајту Wayback Machine (26. јул 2018) www.zobnatica.rs
  3. ^ Hipodrom Zobnatica www.google.com/maps
  4. ^ Muzej Архивирано на сајту Wayback Machine (5. август 2018) www.zobnatica.rs

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]