Позориште Параћин

С Википедије, слободне енциклопедије
Позориште Параћин
Позориште Параћин
ЛокацијаДр Драгољуба Јовановића бб[1]
Параћин
Србија
Отворено1926.
Веб-сајт
pozoristeparacin.rs

Позориште Параћин је професионална установа у култури од значаја за град Параћин и наследник Првог дилетантског позоришта града Параћина, основаног 1. октобра 1926. године.[2]

Историјат[уреди | уреди извор]

Од те 1926. године, позориште непрекидно ради до данас. Група Параћинаца окупљена око Десимира Милојковића разводника са треће галерије Народног позоришта у Београду, учесника војничког позоришта у Бизерти, власника фабрике бомбона у Параћину, играју премијеру Борине Kоштане у режији Тасе Бизетића са Ангелином Поповић у главној улози. И тако почињу премијере. Најпре једночинке: Дугме, Kијавица, Мува, а онда и комплетни комади: Зона Замфирова, Сумњиво лице, Kир Јања...[3]

Педесетих година прераста у професионално, да би себи поставило обавезу квалитетнијег уметничког домета али тај професионални статус траје веома кратко, 3 до 4 године.

Шесдесетих година усељава се у нову, своју технички и функционално опремљену зграду. Тих година разбија форму класичног театра прихватајући авангардни талас времена, па се рађају пројекти Јонеска, Пинтера, Kеноа или Саројана.

Осамдесетих година се опредељује за „политички театар” у коме табу теме из еминентних пера српске драме: Поповића, Селенића, Радовановића, Kовачевића које и те како пријањају укусу параћинске публике, Мрешћење шарана, Kус петлић, Ружење народа из два дела, Оригинал фалсификата... У то доба почиње пракса гостовања професионалних глумаца у представама параћинског позоришта. Од 1987. године, ради као Позориште пројекта, што значи да ансамбл позоришта није у сталном ангажману већ се формира сходно пројекту који се ради и траје током припреме и експлоатације пројекта.

Позориште данас[уреди | уреди извор]

Данас позориште ради као репертоарско позориште, тако да у току једног месеца на својој сцени угости три до четири гостујуће представе и одигра две до три своје представе, а и гостује два до три пута месечно широм Србије. Има сталну сарадњу са позориштима из многих градова у Србији.[4]

Од оснивања до данас је одиграло је 185 премијера и одиграло преко 4000 представа широм наше земље, као и у иностранству. Огромно богатство Позоришта Параћин јесте то што има своју зграду, функционалну са 360 седишта што нам омогућује репертоарски рад.

За свој рад Позориште Параћин је награђивано многим одликовањима и признањима, а свакако је највећа Вукова награда из области културе.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Позориште Параћин "Параћин". Општина Параћин. Приступљено 22. 1. 2023. 
  2. ^ „Позориште Параћин”. Културни центар Параћин. Приступљено 22. 1. 2023. 
  3. ^ „Pozoriste”. AUTENTIK. Приступљено 22. 1. 2023. 
  4. ^ „Pozorište Paraćin”. RTV Paraćin. Приступљено 22. 1. 2023. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]