Помоћ:Шта води овде

С Википедије, слободне енциклопедије

Свака страна има везу названу "Шта је повезано овде" (или, општије, означену текстом у Медијавики:Whatlinkshere), који се такође зове и веза унатрашке.

Алат Шта је повезано овде даје списак страна на истом пројекту које повезују на дату страну, било на стране у свим именским просторима, или на стране у наведеном именском простору. Да бисте видели ове податке, изаберите везу шта је повезано овде док посматрате ма коју страну. Стране које повезују на или укључују дату страну ће бити на списку. Списак је поређан по ИД броју стране, што ће рећи по датуму стварања стране.

Ови подаци долазе из табеле веза страна и табеле веза шаблона. Стране које укључују дату страну су означене садржајем Медијавики:Istemplate ("транскључење" или "укључење"); за ове стране се не приказује да ли оне такође и повезују на дату страну. Ово се може видети помоћу query#backlinks.

Списак веза на чланак је користан на више начина:

  • Он даје врло грубу идеју о томе колико је страна популарна. Стране са великим бројем веза се вероватније често прегледају и стога би требале бити највишег могућег квалитета. Стране са мало или без веза можда нису тако популарне.
  • Када је предмет чланка нејасан, списак чланака који повезују на њега може дати користан контекст. На пример, када гледамо клицу о Петру Петровићу која садржи само датуме рођења и смрти, посматрањем списка веза на чланак ћемо можда установити да је Петар Петровић освојио златну медаљу на Олимпијским играма.
  • Овај списак поспешује исправно рашчлањавање вишезначних одредница.

Ова алатка такође ради и за страну која не постоји (можда има веза на њу, што значи да би било врло корисно да се направи). Дугме Шта је повезано овде је такође и на страни за уређивање до које се стиже праћењем неисправне везе. Тако, на пример, ако чланци о филмовима повезују на глумце, можемо наћи филмове у којима је глумац играо чак и ако о њему још нема чланка.

Да бисте до списка шта је повезано овде дошли непосредно, користите нпр.

[[Посебно:Whatlinkshere/Петар Петровић]]

што даје везу Посебно:Whatlinkshere/Петар Петровић.

Ограничења и њихово заобилажење[уреди | уреди извор]

Нису подржане подстране које имају само аутоматску везу ка страни.

У случају веза ка одељцима или другим сидрима, не приказује се тачно одредиште. Такође, Шта је повезано овде не може дати списак веза унатрашке само на конкретни одељак или друго сидро. Ове могућности додаје Linksearch након додавања "скривене спољашње везе".

Алтернативе

Ако се то жели, одељак се може издвојити. Садржај и даље може бити приказан на изворној страни, транскључивањем нове стране. Другачије, или припремајући одвајање, уместо прављења везе на одељак може се направити веза на страну која преусмерава на одељак. Списак веза унатрашке целе стране је сада поређан по тачном одредишту, мада не приказује имена одредишних одељака већ имена страна за преусмерења. Ово такође чини једноставнијим да се одржи да везе раде приликом мењања имена одељка: треба изменити само одредиште одговарајуће стране за преусмерење, не и изворни код страна које заправо повезују на одељак. Обратите пажњу како је порука о преусмерењу и даље на врху целе стране, дакле типично није видљива на одредишном положају. Ово може бити предност (незгода да порука о преусмерењу узима простор на одредишту је сведена на минимум) или мана. Да бисте видели име стране без клизања нагоре, приметите да је прегледач Интернета обично приказује у насловној линији на самом врху прозора, док адресна линија приказује име стране за преусмерење скупа са именом одељка на одредишној страни. Види и Помоћ:Одељак#Повезивање на одељке и преусмерења.

Такође приметите да ако се везе на страну промене због измене у шаблону, везе унатрашке за ту страну неће бити ажуриране одмах, већ преко реда за послове.

Преусмерења[уреди | уреди извор]

Алат за везе унатрашке показује које везе унатрашке су преусмерења.

Везе унатрашке на преусмерење се такође приказују и, ако и оне укључују преусмерења, приказују се и њихове везе унатрашке (не даље од овог).

Ово чини везе унатрашке корисном алатком за налажење двоструких преусмерења, која не раде и, осим у посебним применама (види доле) могу бити боље замењена преусмерењима на крајње одредиште.

Случајеви укључивања[уреди | уреди извор]

Да ли постоји веза са А на В је од значаја како за везе унатрашке тако и за сродне промене. Ако В не постоји, применљиве су само везе унатрашке.

  • Укључивање се налази на списку као такво.
  • Веза са А на В се рачуна као таква чак и ако веза није експлицитна у викитексту од А, већ због укључивања Б, које повезује на В.
  • Ако А позива Б и унутар Б постоји веза ка В која се налази унутар noinclude ознака, тада Б повезује на В, али А не повезује на В.
  • Ако А позива Б и унутар Б постоји веза ка В која се налази унутар includeonly ознака, тада А повезује на В, али Б не повезује на В.
  • Ако А позива Б и Б повезује на страну В која зависи од променљиве или параметра, тада:
    • Питање да ли А повезује на В зависи од вредности променљиве на страни А, или од вредности параметра са којим А позива Б.
    • Питање да ли Б повезује на В зависи од вредности променљиве на страни Б; у случају параметра, посматрано са стране Б, страна може нпр. не повезивати на исправно име стране (јер позива на страну са именом унутар витичастих заграда), тако да Б не повезује ни на једно важеће В, или може повезивати на име које зависи од подразумеване вредности параметра.

Тако веза од А на В може постојати због укључивања Б, чак и када Б, посматрано за себе, не повезује на В. Стога, да бисте сазнали због којих шаблона страна повезује на В, није довољно проверити само шаблоне унутар веза унатрашке стране В.

Ако неке стране повезују на В због укључивања Б, згодније је ако се Б налази на списку веза унатрашке стране В. Ово се може осигурати постављањем одговарајућег примера употребе шаблона Б на страни Б, унутар noinclude ознака (тако Б укључује Б, али без рекурзије).

Иначе страна попут Б, због које неке друге стране које укључују Б повезују на В, може бити нађена само тражењем страна које су непосредно или посредно укључене у стране које се налазе на списку веза унатрашке стране В.

Чак и без да име шаблона зависи од променљиве или параметра, ако страна А повезује на страну В зато што укључује шаблон Б1 који преусмерава на Б2, који преусмерава на В, А ће се налазити на списку веза унатрашке стране В али Б1 неће.

Укратко, за потребе веза унатрашке и сродних промена, А повезује на В ако постоји ланац од А до В који се састоји од, овим редоследом: позиви шаблона, једноструко преусмерење, позиви шаблона, једноструко преусмерење, ... , позиви шаблона, и ланац преусмерења.

Ако је страна условно укључена коришћењем #if, #ifeq, #ifexist, #ifexpr или #switch, она се рачуна као укључена, чак и ако услов није испуњен.

Ако је на страни А име укључене стране временски зависно, попут {{Летње олимпијске игре {{ТРЕНУТНАГОДИНА}}.}}, што тренутно даје {{Летње олимпијске игре 2007}}, списак Шта повезује овде приказује једну од могућно укључених страна: тренутну или, зависно од ситуације са кеширањем, могуће неку старију.

И тако, иако се исти резултат постиже синтаксом {{#switch:{{ТРЕНУТНАГОДИНА}}|1896={{ЛОИ 1896.}}|1900={{ЛОИ 1900.}}|..}}, ови методи се разликују по томе да ли се свих тридесетак шаблона рачунају као укључени, или не.

У случају слике, употреба слике на страни се приказује у трећем одељку на страни за опис слике, али не и на Шта повезује овде списку те стране.

Кориснички стилови[уреди | уреди извор]

Тело стране има прекидач body.page-Special_Whatlinkshere, тако да на пример можемо користити каскадни стил

body.page-Special_Whatlinkshere ul { list-style: decimal }

како би везе унатрашке биле нумерисане.

Редослед и поређење са функцијом упита[уреди | уреди извор]

Шта је повезано овде ређа списак по ИД броју стране, што ће рећи по датуму стварања стране.

Као поређење са Query#backlinks и Query#embeddedin, упоредите

Ово приказује следеће разлике:

  • Упит ређа прво по функцији (везе унатрашке и укључења), тек онда по ИД броју стране, док шта је повезано овде ређа по ИД броју стране.
  • Упит разликује између случаја када је Б само укључено у А и случаја када Б такође и повезује на А.
  • Упит не приказује да ли су везе унатрашке преусмерења, и не укључује њихове везе унатрашке.
  • Упит приказује ИД бројеве страна.

Још једна разлика је:

  • Упит дозвољава ограничење на задати именски простор.

{{#dpl:linksto = иместране}}, коришћењем mw:Extension:DynamicPageList, производи везе унатрашке поређане алфабетским редоследом. Постоје и друге могућности за редослед приказа.

Списак веза унатрашке унутар стране[уреди | уреди извор]

Са проширењем Семантички Медијавики, везе се категоризују задавањем релације. За дату релацију везе унатрашке дате стране могу бити наведене унутар саме стране. Низ упита, по један за сваку релацију (што се чини заметним али се може подесити у шаблону попут [1]), даје унутар стране списак веза унатрашке поређан по релацији. Штавише, могу бити наведене и везе унапред и атрибути одредишних страна, као и везе унатрашке веза унатрашке.

Једноставније проширење које може да укључује везе унатрашке (без целе семантичке мреже) је Dynamic Page List.

Видети Помоћ:Укључивање стране ако само желите да укључите резултате алатке Шта је повезано овде.

Налажење спољашњих веза на страну[уреди | уреди извор]

За дати изворни вики можемо наћи све спољашње везе на произвољни дати УРЛ коришћењем Посебно:Linksearch (ако је инсталиран). Тако, посебно, можемо наћи на пример, све стране на Википедији на српском језику које повезују на одређену новинску вест, или све чланке који повезују на неку стару верзију или конкретну ревизију ове стране, и тако даље (параметар title иде као први). Примери: [2], [3].

Не постоји овакав алат за међувики везе. Ово може бити разлог за радије коришћење стила спољашњих веза приликом повезивања на друге пројекте.

Помоћ:Садржај
Прављење бота Прављење шаблона Историја измена Коришћење табеле Мала измена Књиге
Разлике Дугмићи за измене Уређивање Патролирање измена Враћање на претходну ревизију Лична подешавања
Страница датотеке Побољшане скорашње измене Египатски хијероглифи Историја чланка Надгледање страница Променљиве
Скорашње измене Јапански језик Име странице Архивирање странице за разговор Прављење клице Ogg
Кориснички доприноси Како направити списак „Привидна“ измена Фусноте Шта води овде Опис измене
Категорија