Помоћ:Скорашње измене

С Википедије, слободне енциклопедије

Страна Скорашње измене у Медијавикију вам омогућава да видите најскорије измене над странама у вашем Медијавики пројекту. Користећи ову страну, корисници могу да прате и прегледају рад других корисника, што омогућава да се грешке исправе а вандализми уклоне. Повезница ка Скорашњим изменама се налази на врху сваке стране и у кутијици са стране на свакој страни. Веза ка тој страни се прави са [[Посебно:Recentchanges]].

Шта су скорашње измене[уреди | уреди извор]

Са подразумеваним подешавањима, већина стране се састоји од педесет линија, по једне за сваку измену, што изгледа отприлике овако:

Овде су приказане три промене: прва од стране непријављеног корисника на Помоћ:Уређивање математичких формула; друга од стране корисника Dungodung на Помоћ:Садржај и трећа од стране корисника BraneJ на Примедбе на крају.

С лева на десно:

  • разл“ везује на страну са разликама за ову промену; код нових страна и померања страна није доступна
  • ист“ је исто што и повезница историја на уређеној страни: показује не само ову него и раније и касније ревизије. При померању стране, повезница ист води ка историји новог наслова стране.
  • Појачано М показује да је корисник промену означио као „малу“. Да би се избегла злоупотреба, само пријављени корисници могу промене да означе малим.
  • Појачано бело Н на црвеној позадини означава да је страна „нова“ тј. да раније није постојала. Могуће је да промена истовремено има и ознаку „мала“ и ознаку „ново“; типична употреба је код нових преусмеравања.
  • Следећа повезница је ка тренутној верзији дотичне стране.
  • (+2.599) означава број додатих бајтова у чланку, тачније пошто је у питању нова страница величина те странице.
  • 10:06 означава време у UTC. Време можете променити на вашу временску зону у вашим подешавањима - погледајте како се постављају подешавањима.
  • Следећа повезница је ка корисничкој страни за пријављене кориснике (као што је то уобичајено са унутрашњим повезницама, ка прегледу стране ако иста постоји и ка уређивању ако не постоји, што је наравно и другачије стилизовано). За непријављене кориснике, води ка Прилозима корисника.
  • На крају долази повезница ка корисниковој страни за разговор (важе исте примедбе за постојање).
  • При померању стране, постоји повезница и ка старом и ка новом наслову.

Подешавања[уреди | уреди извор]

Пријављени корисници могу да у подешавањима измене појаву Скорашњих измена. За помоћ у овоме, погледајте како се пријавити и како изменити подешавања. Опције које утичу на скорашње измене су:

  • Сакриј мале измене у списку скорашњих променама - ово сакрива све промене које су пријављени корисници означили као мале;
  • Побољшан списак скорашњих измена - када је ово омогућено, вишеструке промене су груписане заједно. Ова опција користи ЈаваСкрипт, и неће радити у свим прегледачима (погледајте Неслагања прегледача са Медијавикијем). Погледајте Помоћ:Унапређена страна Скорашње измене.
  • Број наслова у скорашњим променама. Можете да одаберете подразумевани број промена приказаних на страни Скорашње измене; на тој страни постоје повезнице ка другим опцијама. У случају унапређених Скорашњих измена, овај број укључује и оне промене које су првобитно сакривене.

Врх стране Скорашње измене[уреди | уреди извор]

Садржај Медијавики:Recentchangestext је оно што се појављује на врху скорашњих измена. Може се по потреби уредити. Користите ову страницу за расправу о томе шта би се могло ставити.

Гледање промена почев од одређеног времена[уреди | уреди извор]

Ако сте скорашње измене отворили, на пример, 14. августа 2005. у 12:54, добићете повезницу „Покажи нове промене почев од 12:54, 14 август 2005“, дајући вам промене које још нисте видели. Да би ову повезницу користили касније, након што прозор прегледача употребите за друге ствари или ако у међувремену искључите рачунар, можете наложити прегледачу да је обележи. Или, можете да снимите страну са скорашњим променама.

Да би сте нове измене добили без оволиких припрема, користите (у овом случају, ако је време горе наведено UTC+2):

http://sr.wikipedia.org/w/index.php?title=Посебно:Recentchanges&from=20050814105426

(формат је ггггммддссммсс, UTC време).

Овај УРЛ можете копирати у адресну линију и променити датум и време.

Примењује се „Број наслова у скорашњим променама“ постављен у подешавањима.

Ова особина се не може користити заједно са „скриј пријављене кориснике“ (погледајте доле) осим ако ручно не промените УРЛ.

Сакривање пријављених корисника у скорашњим изменама[уреди | уреди извор]

Посебно:Recentchanges/hideliu је верзија скорашњих измена која показује само кориснике који нису пријављени. Ово може бити корисно онима који прате вандализме. Особине као што је гледање промена од одређеног времена се могу користити уз особину hideliu само ако ручно промените УРЛ и додате му &hideliu=1. На пример, клик на време (као што је описано у претходном одељку) може вас одвести на УРЛ

http://sr.wikipedia.org/w/index.php?title=Посебно:Recentchanges&from=20050814105426

Треба да промените ово да гласи

http://sr.wikipedia.org/w/index.php?title=Посебно:Recentchanges&from=20050814105426&hideliu=1

да бисте видели скорашње измене без пријављених корисника, почев од тог времена.

Ограничења у броју измена; алтернативе[уреди | уреди извор]

Највећи број измена који се може добити је 5000 (користите „limit=5000“). На Википедији на енглеском језику, то покрива период од отприлике 3 сата.

Преглед измена страна за дужи период је ограничена на:

  • надгледане стране (користите „Мој списак надгледања“ у комбинацији са „Историја ревизија“).
  • стране које су повезане са датом страном (користите „Сродне промене“ у комбинацији са „Историја ревизија“)
  • новостворене стране (користите „Нове странице“ па гледајте тренутну верзију или, ако је пожељније, и историју ревизија)
  • појединачне стране (користите „Историја ревизија“) и појединачни корисници (користите „Прилози корисника“ у комбинацији са „Историја ревизија“).

Такође погледајте и доле.

Белешке о изменама које су промењене или изгубљене[уреди | уреди извор]

Након што се страна преименује (премести), раније измене, укључујући и првобитно стварање стране, се на Скорашњим изменама и сличним местима приказују под новим именом.

Након брисања стране, раније измене, укључујући и првобитно стварање стране, се не приказују на Скорашњим изменама и сличним местима.

У овоме се Скорашње измене разликују од правог дневника уређивачких догађаја (ово последње у смислу да нешто што се десило не може касније да се промени). Упоредите Историјски ревизионизам.

Међутим, неке линије измена се налазе у Скорашњим променама (докле год трају) али се више не налазе у историјама измена, списковима надгледања, Сродним променама и Прилозима корисника: када се страна премешта путем преусмеравања, стварање тог преусмерења се налази само у Скорашњим изменама (и то само ако је било довољно скоро, наравно). Ово се нарочито односи на случајеве поновног преименовања страна назад на првобитно име, и потоња преименовања тамо-амо.

Ботови се могу сакрити из Скорашњих измена додавање &hidebots=0 у УРЛ. Систем оператери могу неке измене да обележе као ботовске, чиме спречавају да се прикажу у подразумеваним скорашњим изменама. За више информација о овоме погледајте Википедија:Враћање.

Патролне измене[уреди | уреди извор]

Погледајте Помоћ:Патролирање.

Остале Медијавики особине које показују линије о изменама[уреди | уреди извор]

(такође погледајте Помоћ:Опис измене# Места где се опис измене појављује).

Историја ревизија (звана и историја стране)[уреди | уреди извор]

Свака линија представља једну измену и верзију која је последица ње

  • „посл“ је слично „разл“, објашњење горе
  • "трен" даје разлике између ове верзије и тренутне (тј. искључујући измену која која се приказује притиском на „посл“ крај ње), која је сума свих каснијих измена, укључујући и оне које нису у овој историји ревизија зато што су направљене након учитавања ове стране
  • повезницу са датумом и временом ка верзији од тог тренутка, осим оне у првој линији, која је о последњој измени у тренутку учитавања историје ревизија, повезница са датумом и временом ка тренутној верзији, стога са изменама начињеним након што је историја ревизија учитана;

Особине „трен“ и „посл“ су сличне онима на Унапређеним Скорашњим изменама, осим „трен“ у првој линији: није повезана ка историји ревизија, док на Унапређеним Скорашњим изменама даје разлике у задњој измени; одмах након учитавања историје ревизија ово је исто као повезница „трен“ на другој линији, али се разликује ако је од учитавања било измена.

Помоћ:Садржај
Прављење бота Прављење шаблона Историја измена Коришћење табеле Мала измена Књиге
Разлике Дугмићи за измене Уређивање Патролирање измена Враћање на претходну ревизију Лична подешавања
Страница датотеке Побољшане скорашње измене Египатски хијероглифи Историја чланка Надгледање страница Променљиве
Скорашње измене Јапански језик Име странице Архивирање странице за разговор Прављење клице Ogg
Кориснички доприноси Како направити списак „Привидна“ измена Фусноте Шта води овде Опис измене
Категорија