Портал:Бициклизам/Биографија 17

С Википедије, слободне енциклопедије

Рик ван Лој (хол. Rik Van Looy; 20. децембар 1933.) је бивши белгијски професионални бициклиста у периоду од 1953. до 1970. Ван Лој је двоструки светски шампион и први је бициклиста који је освојио свих пет монументалних класика (то су касније успели још Рогер де Фламинк и Еди Меркс).

Ван Лој је остварио доста победа као аматер, а пажњу на себе је скренуо освајањем белгијског националног првенства за аматере 1952. након чега је ушао у састав тима за Олимпијске игре 1952. у Хелсинкију, где је освојио златну медаљу у екипној друмској трци.1953. прешао је француски тим Житан, али је и даље возио трке за аматере, остварио је 12 победа и освојио је бронзану медаљу на светском првенству за аматере. Као јак спринтер, Ван Лој је остварио девет победа у својој првој комплетној сезони као професионалац. Прву велику победу остварио је 1958. освојио је италијански класик Милано—Санремо, након чега је почела његова доминација. Милано—Санремо није освојио више ниједном, али једна друга четири монументална класика, три пута Париз—Рубе, два пута трку око Фландрије и по једном Лијеж—Бастоњ—Лијеж и Ђиро ди Ломбардију. Задњи велики класик освојио је десет година након првог, Флеш Валон 1968. Ван Лој је по два пута освојио Светско првенство у друмској вожњи и национално првенство у друмској вожњи. Освојио је још других мањих једнодневних трка, чиме је постао један од најуспешнијих класик возача.

Поред великих успеха на једнодневним тркама, Ван Лој је био успешан и на гранд тур тркама. На вечној листи етапних победа на гранд тур тркама, Ван Лој је девети, са 37 победа, остварио је 18 победа на Вуелта а Еспањи, 12 на Ђиро д’Италији и 7 на Тур де Франсу. Освојио је и класификацију по поенима на Тур де Франсу и Вуелта а Еспањи и брдску класификацију на Ђиро д’Италији.

У каријери је остварио 379 победа, више је остварио само Еди Меркс.