Пређи на садржај

Портал:Бициклизам/Биографија 52

С Википедије, слободне енциклопедије

Наиро Кинтана (шп. Nairo Quintana; 4. фебруар 1990.) је колумбијски професионални бициклиста од 2009. године. Рођен је у Комбити, граду близу Туње, главног града департмана Бојака, у Колумбији. Кинтана долази из скромног окружења, али је његова породица сакупила новац да купи брдски бицикл на коме је ишао 16 километара до школе и да путује од села до села да продаје воће и поврће. Са 16 година почео је да ради као таксиста, користећи аутомобил свога оца. Кинтана је одрастао у Комбити, проводећи време између родог места и Памплоне.[6] Има две сестре, Нели и Леди и два брата, Вилингтона и Дајера. Кад је имао 15 година, ударио га је такси док је возио бицикл, био је пет дана у коми. Упркос томе, његов отац, који је велики бициклистички фан, препознао је потенцијал који има Наиро и потрошио је 300.000 колумбијских пезоса за тркачки бицикл.

Професионалну каријеру почео је 2009. године, након три сезоне у Колумбији, 2012. је прешао у шпански професионални тим Мовистар и прве сезоне је показао снагу на Вуелта а Еспањи, радећи за Алехандра Валврдеа, а освојио је трку Вуелта а Мурсија. Већ наредне године је освојио друго место на Тур де Франсу, завршивши иза Криса Фрума, након велике борбе. Године 2014. пропустио је Тур де Франс, у намери да освоји друга два гранд тура, освојио је Ђиро д’Италију, али је Вуелту напустио због пада. Наредне године је опет водио борбу са Фрумом на Тур де Франсу и опет завршио други. Године 2016. дошао је на Тур де Франс у мало слабијој форми и завршио га на трећем месту, а на Вуелта а Еспањи водио је борбу са Фрумом до задње етапе и успео је да га победи по први пут на гранд тур тркама и освојио је Вуелту. Кинтана је двапут освојио класификацију за најбољег младог возача и једном брдску класификацију на Тур де Франсу, а једном класификацију за најбољег младог возача на Ђиро д’Италији.

Од других успеха, Кинтана је освојио двапут Вуелта а Бургос трку, по једном Вуелта ал Паис Васко, Вуелта а Каталуња трку и Тирено—Адријатико.